Vegyszermentes takarítás 3. – Gesztenye, olívaolaj és társaik

Ha elolvastad a vegyszermentes takarításról szóló poszt-sorozatom első két részét (ITT és ITT), akkor már tudod, mire használhatod például az ecetet vagy a mosószódát, de azért akad még néhány pénzspóroló és környezetkímélő trükk a háztartásodban. Az emberiség kíváncsi természetének köszönhetően rengeteg természetes tisztítószer tapasztalata maradt ránk, most azokból szemezek, amelyeket már én is kipróbáltam.

Citrom: ha valamilyen étel elkészítéséhez citromot használtál, ne dobd ki a héját, hanem vágd ketté és a belső részével töröld át a mosogatópultot, a kilincseket vagy a gáztűzhelyet. Fertőtlenít, zsírtalanít és a vízkövet is oldja, ha hagyod egy kicsit állni. A citrom levéből állítják elő egyébként a boltban megvásárolható citromsavat, ami ecet helyett használható a háztartásodban takarításra, ha nem bírod a szúrós szagot.

Gesztenye: az ősszel begyűjtött gesztenyékből száraz vagy folyékony mosószert készíthetsz, ha megpucolod és feldarabolod a terméseket. Kiszárítva tárolhatod egész évben. A borostyán is megfelel ehhez, ugyanis mindkét növény szaponint tartalmaz.

Teafaolaj: nagyon erős antibakteriális és gyulladáscsökkentő hatással bír, így a gyógyászati célokon túl használható a háztartásodban is különböző felünféle felületek fertőtlenítésére. Cseppents kétszer-háromszor egy szivacsra, és töröld át vele a kilincseket, a wc-peremét vagy a mosdót (a gyerekek játékát ne, mert náluk még okozhat hányást, hasmentést, ha esetleg bekapják a játékokat és szájon át a szervezetüke juttatják az olajat). Vízben nem oldódik, de elkeveredik vele, tehát felmosásra is használhatod.

Olívaolaj: a fafelületeket alaposan dörzsöld át olívaolajba mártott kendővel, szép fényesek lesznek tőle.

Narancshéj: kidobás helyett használhatod az ecet illatosítására. Egy befőttesüveget tölts meg ecettel, dobd bele a héjakat és hagyd állni 1-2 hétig, majd az egészet szűrd át egy spriccelőfejes flakonba és voálá, kész a ház készítésű, narancsillatű tisztítószered. Citromhéjjal is kipróbálhatod, de én naranccsal erősebb illatot értem el.

Ti milyen természetes szereket használtok a háztartásotokban takarításhoz?

 

 

0 0 votes
Article Rating

Ez is érdekelhet

Subscribe
Visszajelzés
guest
0 hozzászólás
Inline Feedbacks
View all comments