Vegyszermentes takarítás 2. – Mosószóda és mosódió

A vegyszermentes takarításról szóló cikksorozatom első részében már megismerkedhettél az ecet és szódabikarbóna felhasználási lehetőségeivel, most lépjünk tovább ükanyáink mosószódájára és az utóbbi időben divatossá vált mosódióra. Nem, ez nem az a dió, amit a fa alól szoktunk felszedni télen, hanem egy Ázsiából érkező termés, amit a legtöbb bioboltban megtalálsz vászonzsákba csomagolva 🙂

A mosószóda- és dió nevéből egyértelműen kikövetkeztethető, hogy általában mosáshoz használjuk őket. Tudod, a ruhák, amelyeket viselsz, huszonnégy órán át érintkeznek a bőrfelületeddel, és a bőröd mindent felszív, nem véletlenül lesznek allergiás reakcióid bizonyos anyagoktól. Ha kisbabád van, különösen fontos, hogy ne öltöztesd vegyszerrel mosott ruhába, de felesleges méregdrága szenzitív géleket venni, ha léteznek természetes megoldások is.

Mosószóda: nátrium-karbonát néven is ismert, mészkőből előállított lúgos kémhatású por

  • erősen zsíroldó hatása miatt bevetheted a konyhában serpenyők elmosásához, a mikród vagy a sütőd kitakarításához, csak alaposan mosd át utána tiszta vízzel, mert foltosan száradhat
  • mosópor helyett alkalmazhatod a fehér ruhák mosásához: meleg vízben oldj fel némi szódát és keverd el csomómentesre, mielőtt a rekeszbe tennéd (ez fontos, soha ne csak magát a port tedd a gépedbe, onnan nem mindig oldódik fel rendesen). Öblítőként használj ecetet
  • általános tisztító hatása miatt használhatod a bútorok letörlésére és felmosóvízbe rakva, mint a szódabikarbónát, bár utóbbival jobban feljönnek a makacs szennyeződések (én legalábbis ezt tapasztaltam)

Mosódió: az Ázsiában őshonos közönséges szappanfa termése, a héja természetes szaponint tartalmaz

  • elsősorban mosáshoz használhatod: egy kis vászonzsákba csomagolva tégy be a ruhák mellé 3-4 darab diót, másra nincs szükséges. A mosás végén ne dobd ki a terméseket, mert többször felhasználhatod őket, egészen addig, amíg habzik a vízben
  • használt vagy friss dióból főzhetsz mosogatószert is: kb. 1 liternyi vízben főzd 30 percig a héjakat, majd a barnás löttyöt szűrd le és öntsd át az adagolóba. Nem túl gusztusos, de tökéletesen (és vegyszermentesen) lehet vele mosogatni.
  • általános tisztító hatása miatt a mosódióból készült folyékonyt géllel is ki lehet takarítani az egész lakást, de szerintem az állaga miatt nálad sem ez lesz a nyerő.

Ha most azon gondolkodsz, melyiket lenne érdemesebb használnod a mosáshoz, azt tanácsolom, vedd meg mindkettőt. A mosódiót általában sötét és színes ruhákhoz ajánlják, mert hosszú távon beszürkítheti a fehér homijaidat, a mosószódát épp ellenkezőleg, többnyire világos ruhákhoz használják, ugyanis kifakulhatnak tőle a színes göncök.

A természetes szerek hatékonyságával kapcsolatban valószínűleg vannak aggályaid, de szeretném eloszlatni őket: a mosódió és a mosószóda is tökéletes olyan ruhák tisztításához, amelyeket csak azért dobsz a gépbe, mert felvetted. Nagyon makacs foltokat nem mindig szednek ki, de erre a bolti mosóporok sem alkalmasak, az ilyen szennyeződéseket érdemes mosás előtt beáztatni vagy marhaepe szappannal átdörzsölni.

0 0 votes
Article Rating

Ez is érdekelhet

Subscribe
Visszajelzés
guest
0 hozzászólás
Inline Feedbacks
View all comments