A tökfaragás nálam elmaradhatatlan része a halloweeni ünnepkörnek, és mivel ezen a napon sem hagyom figyelmen kívül a szabályt, hogy a lehető legtöbb dolgot felhasználjam vagy újrahasznosítsam a háztartásunkban, én bizony belül is addig farigcsálom a sütőtököt, amíg ki nem jön egy krémlevesre vagy lepcsánkára való adag. Egyszerűen utálok ételt kidobni, márpedig a lámpások végül mindig a szemétben végzik rothadásnak indulva.
Ha te is szeretnél lepcsánkát (tócsnit) készíteni Halloweenkor, annyi dolgod van, hogy miután kikapartad a magokat, egy erős kanál és kés segítségével faragj le csíkokat a sütőtök belsejéből. A kivágott szájakat és szemeket szintén beledobhatod a tányérba, miután megfosztottad őket a héjától.
Hozzávalók:
- 1 kg sütőtök (nekem ennyi jött ki egy tökből)
- 40 dkg burgonya
- 20 dkg teljes kiőrlésű liszt
- 3 fej újhagyma
- 4 db tojás
- só, bors
- petrezselyem
- majoranna
- 2 dl tejföl
Elkészítés:
A sütőtököt és a burgonyát reszeld le, az újhagymát karikázd fel. A zöldségeket gyúrd össze a négy tojással és a liszttel, fűszerezd ízlés szerint, én a fentieket teszem bele, de nyugodtan változtathatsz. A lepcsánkát vékonyan simítsd bele egy sütőpapírral bélelt tepsibe (vagy kettőbe) és 180 fokon süsd kb. 1 órán keresztül. Tejföllel tálald.
Jó étvágyat!
Szólj hozzá!