Az egyik kedvenc fogásom a vegetáriánus lasagne, ami sokféle zöldséggel megrakva készíthető szezontól és hangulattól függetlenül, mi többnyire azért maradunk a hagyományos cukkinis-padlizsános vonalon. Ma már kizárólag a saját házi tésztánkat használjuk hozzá, és nem csak azért, mert negyedannyiba kerül, mint a bolti, hanem azért is, mert sokkal finomabb.
Tényleg, a szeretettel készült dolgoknak külön íze van.
Én az alapreceptünket hozom, ezt természetesen olyan zöldségekkel és fűszerekkel variálhatod tovább, amivel szeretnéd, illetve elkészítheted vegán változatban is, ha kihagyod belőle a sajtot. Mondjuk, nekem úgy az igazi, ha olvad a tetején a mozzarella, de ízlések és pofonok ugyebár… 🙂
Hozzávalók (egy közepes tepsihez)
- négy közepes szál répa
- 2 darab cukkini
- 1 nagy padlizsán
- 2 gerezd fokhagyma
- olívaolaj
- 7-8 dl paradicsomlé (lehetőleg ház, és nem darabos)
- fél kg lasagne tészta
- 5 dkg bármilyen sajt
- 20 dkg mozzarella
- só, bors, oregánó, bazsalikom
Elkészítés
- A répát és a cukkinit karikázd vékonyra, a padlizsánt hámozd meg, majd szeleteld félkörökre. A fokhagymát aprítsd fel. A sajtot reszeld le, a mozzarellát vágd kisebb darabokra.
- Egy wokban alacsony lángon pirítsd meg olívaolajon a zöldségeket: először a répát magában 5 percig, aztán tedd hozzá a fokhagymát, padlizsánt és cukkinit is. Sózd, borsozd közben.
- A megpirult zöldségekhez öntsd hozzá a paradicsomlevet, ízesítsd oregánóval és bazsalikommal, majd hagyd főni kb. 15 percig a tölteléket. Időnként keverd meg.
- A tepsibe rakj egy sor lasagne-lapot (nem kell megfőzni előtt), majd a zöldségragut felét, még egy sor tésztát, utána a zöldségragu felét, amibe belekevered a reszelt sajtot, végül zárásképp ismét lasagne-lapokat. A mozzarellát oszlasd el a tetején.
- Süsd addig, amíg a sajt meg nem pirul rajta.
Nos, ételfotók terén egyelőre gyenge lábakon állok, mert mire elkészül az ebéd, már semmi hangulatom a fényképezéshez, de hidd el, szuperfinom fogás nagy nagyon laktató 🙂