Vajon hány kisgépre van szükség egy konyhában?

A minimalizmus szerencsére hamarabb rám talált, mint a lottó ötös, úgyhogy sikerült megúsznom a háziasszonyságnak azt az időszakát, amikor harminc felé már lelkiismeretfurdalás nélkül költök mindenféle háztartási vacakra, csak mert jól esik az otthonomat gyarapítani. Mások konyháját látva azonban időnként úgy érzem, mintha felhalmozók bűnbarlangjába csöppentem volna: motoros citromfacsaró, vízforraló, kenyérpirító, joghurtkészítő, szendvics-, panini- és gofrisütő, szódagép, rizsfőző. Kenyérsütő, magtejkészítő, motoros borsdaráló, turmixgép. Kapszulás kávéfőző, mellé kotyogós kávéfőző meg kutyafüle.

Ez kapásból tizenöt különböző kiegészítő volt, a kutyafülét nem számolva 🙂

Nem gondolom, hogy az elektronikai eszközök használata ördögtól való dolog lenne, az én konyhámban is akad néhány konyhai kisgép, és roppant hálás vagyok minden percért, amit megspórolnak nekem kotyvasztás közben, de egyre kevésbé látom értelmét annak, hogy elárasszam velük a háztartásom. Elvégre, ezeket az eszközöket állandóan működtetni, tárolni, javíttatni, újravásárolni, takarítani kell – hát köszönöm, nem. Inkább önként lemondok róluk.

Na de, mennyi az annyi? Nincs konkrét számom, hiszen a mindennapi élethez szükséges konyhai kisegítők száma elsősorban attól függ, hogy fős a család, milyen életmódot folytat és miket eszik, de tíznél több tutira nem kell, sőt, kimondva még ennyi is soknak hangzik. A saját minimalista lomtalanításom után két évvel úgy látom, nálunk egyelőre sikerült optimalizálnom a kisgépek számát, igaz, Férj miatt megmaradt egy-két számomra felesleges holmi.

Nálunk az alábbiak kapnak helyet:

 • Bosch robotgép – ez egyszerre dagaszt, habot ver, húst darál, szeletel, reszel, gyümölcsöt facsar és turmixol
 • darálós kávéfőző
 • mikrohullámú sütő – nemrégiben elromlott, akkor felvetettem itthon ötletként, mi lenne, ha mostantól mikró nélkül élnénk, de Férj inkább addig babrált vele, míg nem nem szerelte 😉
 • olajsütő
 • kenyérpirító
 • elektromos grill
 • botmixer és rizsfőző – nagyon ritkán használjuk, és ha tönkremennek, tuti nem vesszük meg őket még egyszer

Az elektromos konyhai eszközeim ennyiben kimerülnek, minden mást kézi erővel csinálok, habár mint látható, egy-két dologról még le tudnék mondani. Az egyszerűsítés során két dolgot vettem figyelembe, egyrészt azt, hogy milyen gyakran használunk adott eszközöket ( volt szendvicssütőnk, de nem használtuk túl gyakran, cserébe mindig jól beleégett az olvadt sajt), másrészt, hogy nem tudjuk-e helyettesíteni valamivel ( indukciós főzőlap mellé például feleslegesnek tartom a vízforralót, mert a lapon is pillanatok alatt felfő a víz).

Mindössze két dolog van, amit a jövőben be szeretnék szerezni, egy növényi magtejkészítő és egy forró levegős fritőz a mostani olajsütő helyett, mert nem rajongok a bő olajban sült krumpliért. Tulajdonképpen szinte semmiért, ami olajban sül.

Milyen pozitív tapasztalataim vannak a konyhai eszközeim egyszerűsítése kapcsán?

 • Sokkal több szabad helyem lett. A jelenlegi konyhám elég kicsi, ráadásul kamrán sincs, de nem szeretem a konyhapultra sorakoztatni a fél berendezést, úgyhogy nekem az is fontos volt, hogy minél kevesebb holminak kelljen helyet találnom. A robotgép a kedvencem ilyen szempontból, mert a multifunkcionalitása ellenére nagyon kevés helyet foglal el a kiegészítőivel.
 • Pénzt spórolok vele. Valószínűleg mondanom sem kell, hogy minél kevesebb elektromos eszközt használok, annál kevesebb lesz a villanyszámlám, bár az alacsony fogyasztású gépek miatt ez nem feltétlenül jelent komoly összeget. A valódi spórolást a kisgépekre el nem költött pénz jelenti, az hogy nem vásároltam meg és nem hordtam szervízve őket, aztán a végleges tönkremenetel után nem vásároltam meg ismét.
 • Kevesebbet bosszankodok. Az előző ponthoz kapcsolódóan belátom, hogy én nagyon mérges tudok lenni, amikor valami elromlik, mert ilyenkor az az első gondolatom, hogy már megint egy olyan dologgal kell foglalkoznom, amihez nincs kedvem, és még a pénzem is ilyen haszontalanságokra kell pazarolnom. Számomra a kevesebb holmi kevesebb stresszt jelent.
 • Óvom vele a környezetem. A minimalista egyszerűsítésen túl nálam nagy szerepet játszott a környezettudatosság, hiszen a kisgépek végül mind nehezen újrahasznosítható hulladékként fejezik be a pályafutásukat. Sőt, az elektronikai hulladék többségét egyáltalán nem tudják/akarják újrahasznosítani a bonyolultság miatt. A jövőben arra is törekszem majd, hogy újravásárlás előtt inkább megjavíttassam a tönrement holmikat, akkor is, ha anyagilag nem feltétlenül éri meg.

Nálatok hány elektromos kisgép/kiegészítő található a konyhában?

Ha tetszett a posztom és szívesen olvasnál még hasonló témákban, kedveld a Facebook oldalam >>ITT<< vagy a blog jobb oldalán található Facebook-dobozon keresztül 🙂

0 0 votes
Article Rating

Ez is érdekelhet

Subscribe
Visszajelzés
guest
3 hozzászólás
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Réka
3 éve

Nálunk a költözés után rögtön elromlott a mikro májusban és csak karácsonykor vettünk újat. Tökéletes túlélhető volt nélküle is. Amúgy vízforralónk van elől, kapszulás kávéfőző, de csak hétvégén használom. Emellett van egy régi retro szendvicssütőnk, amiben szoktam pirítani is a kenyeret, így már kenyérpirítónk sincs több, mint fél éve. Emellett van robotgépünk meg vettem smoothie készítőt még tavaly. Elég sokszor szoktam kotyvasztani vele, szóval megéri. Ezeken kívül nincs másunk nagyon, de így is csak olyan van elől, amit használunk, szóval nem tartom túl soknak, elég minimál, ha azt vesszük. 😀 Se tejhabosító, se kotyogós főző, se 86. sütisbigyuszka. 😀

Jaczenkó Annamária
Jaczenkó Annamária
2 éve

Fiatal koromban semmi ilyesmim nem volt, aztán a gyerekek mellett jól jött a botmixer az otthoni finomságok elkészítéséhez, aztán kaptunk ajándékba kenyérpirítót, szendvics és gofrisütőt, fritőzt, arról hálistennek leszoktunk, mikor elegünk lett a bolti mindenféle vacakkal tele rakott kenyérrel, akkor kenyérsütőgép, aztán a kor előre haladtával, amikor már jöttek az izületi problémák, könnyebb volt elkészíteni az elektromos eszközökkel a dolgokat, robotgép, turmixgép, szeletelő, daráló, a microt már csak tészta melegítéshez használom…