Újrahasználható hálós cekker kezdő horgolóknak

A bevásárlások során még mindig ugyanazokat a csipkefüggönyből varrt zsákokat használom, amelyekkel megtettem az első lépést a hulladékmentes háztartásom felé, de régóta mocorog már az a bizonyos pondró a fenekemben, hogy beszerezzek valahonnan két-három flancos hálós szatyrot. Ezek az eredetileg cekkernek nevezett táskák kifejezetten divatosak mostanság a környezettudatos körökben, mert nemcsak szépek, hanem praktikusak és tartósak is – hát mit ad az ég, természetesen sikerült beléjük bolondulnom a sok inspirációs kép láttán.

Mivel azt vallom, hogy még a hulladékmentesség területén sem érdemes csupán divatból, a dizájn miatt beszerezni olyan holmikat, amelyekre egyébként nincs szükségünk, ezért tiszta szerencse, hogy az egyre bővülő csomagolásmentes vásárlási lehetőségeim miatt pont kellene nekem pluszba néhány újrahasználható szatyor. A nagy lelkesedésben valószínűleg akkor is meghorgoltam volna őket, ha nincs rájuk szükségem, de így legalább elhitethetem magammal még egy ideig, hogy rám aztán semmiféle hatással nem bírnak a zero waste divatirányzatai 😉

A blogon korábban is mutattam már be könnyen elkészíthető horgolt dolgokat, például a mosható arctisztító korongokat vagy a téli hópelyheimet – nos, a cekkerhez szintén nem kell nagy tudás, csak a legalapvetőbb horgolási technikák ismerete, amelyek Youtube-ról hamar elsajátíthatóak. Én angol minták alapján dolgozom, tehát egy ilyen videó fordítását hoztam.

1.kör: Készíts varázskört. Horgolj bele 6 rövidpálcát, majd húzd össze a varázskört, és végül az első pálcába öltve zárd kúszószemmel az egészet.

2.kör: Horgolj 5 láncszemet, ami egyráhajtásos pálcaként funkcionál. A kiinduló szembe készíts egy egyráhajtásos pálcát, horgolj két láncszemet, majd az előző kör további pálcáiba két-két egyráhajtásos pálcát. A kör végén a kúszószemet a korábban kialakított 5 láncszem 3. szemébe öltsd. Ha jól csináltad, most 12 ágacska nyúl ki pálcaként.

3.kör: Horgolj 5 láncszemet, majd a következő két pálca közti helyre készíts egyráhajtásos pálcát, ez lesz a cekker egyik sarka. A következő két pálcaközti-helyre horgolj egyráhajtásos pálcát két láncszemmel kiegészítve, a harmadik pálcaközti-helyre viszont kétszer duplán ölts, egészen a sor végéig. A minta tehát egyszerű: egy pálca, egy pálca, két pálca. Egy pálca, egy pálca, két pálca. A két pálca mindig a sarok lesz, ennek köszönhetően kasz négyzetes formát. A kúszószemet az 5 láncszem után kapott helyre öltsd.

4- 6. kör: Horgolj 5 láncszemet, majd az előző körhöz hasonlóan készíts minden pálcába egyráhajtásos pálcát, kivéve a sarkoknál, abba kettőt ölts. A végén kúszószemmel zárd.

7 – 15. kör: Horgolj 5 láncszemet. Most már minden pálcába csak egy darab egyráhajtásos pálcát horgolj, mert nem növeljük tovább az alap méretét. A végén kúszószemmel zárd.

Ha elérted a kívánt magasságot, jelöld, hova szeretnéd horgolni a füleket.

16.kör: Az előző sorok mintájára horgolj egyráhajtásos pálcákat a pálcaközti-helyekre, míg el nem érsz a fülekhez. Itt az utolsó egyráhajtásos pálcához ne ölts pluszba két láncszemet, helyette horgolj dupla rövidpálcát a következő  szembe (ezt most nem érted, ugye? 🙂 Az egész cekkernek le a fül a legbonyolultabb pontja, amit nem is tudok érthetően lefordítani, úgyhogy mindenképp nézd meg a videót 22-23 perc között). Ha eljutottál a neked tetsző fülhosszig, egyszerűen folytasd tovább a horgolást a következő fülig egyráhajtásos pálcákkal, majd készítsd el a fület, és ismét haladj egyráhajtásos pálcákkal a sor végéig. A sort kúszószemmel zárd.

17. kör: Horgolj egy láncszemet, majd készíts rövidpálcát az összes szembe (kivéve a fülek végénél, oda hármat ölts). Kúszószemmel zárd.

18. kör: Horgold egy láncszemet, és készíts rövidpálcát az összes szembe. Kúszószemmel zárd.

A cekkert vékony fonalból érdemes horgolni, hogy kellően lyukacsos és könnyű legyen. Én 2-es fonallal dolgoztam, ami utólag kissé vastagnak tűnik a tökéletes mérethez, de mentségemre szóljon, mivel többnyire turis fonalakat használok, általában abból horgolok, amit van. Ezt a piros fonalat speciel a férjem gyerekkori szobájában találtam, amikor csináltunk egy nagy lomtalanítást az elmúlt húsz év kacatjainak felszámolására.

A szatyor mérete szabadon variálható, én nem mindig követtem a fenti mintát, a fonalvastagság miatt több láncszemet öltöttem az egyráhajtásos pálcákhoz, de kevesebb sort készítettem, mert első körben csupán prototípust készítettem a további cekkerekhez. Már csak fonalat kell túrnom hozzájuk valahonnan 🙂

Ha tetszett a posztom és szívesen olvasnál még hasonló témákban, kedveld a Facebook oldalam >>ITT<< vagy a blog jobb oldalán található Facebook-dobozon keresztül 🙂

4.5 2 votes
Article Rating

Ez is érdekelhet

Subscribe
Visszajelzés
guest
0 hozzászólás
Inline Feedbacks
View all comments