Túlélőprogram váratlan áramszünet esetére

Az áramszünetek manapság olyan ritkák, mint a fehér karácsonyok, közel két hónappal ezelőtt mégis sikerült elcsípnünk egyet a vasárnap esti belassulás közepette (tudod, amikor lélekben szinte már elfogadtad, hogy mindjárt kezdődik a következő munkahét). Na, gondoltam, végre egy kis izgalom 🙂 A gyertyákat és mécseseket pillanatok alatt körberaktam a lakásban, néhány percig elgyönyörködtem az ablakon túl dúló viharban, aztán hirtelen megkordult a gyomrom és eszembe jutott a nagy kérdés: mi a fenét fogunk vacsorázni, ha nem működik a villanytűzhely?

Utoljára gyerekként volt részem áramszünetben. A világ azóta kissé tovább fejlődött technikailag, így áramkimaradás esetén már nem csak a televíziónak kell búcsút mondanunk, hanem az elektomos főzőlapnak, a wifinek, a lemerülőben lévő mobiltelefonnak is. A digitális függőket (tehát az emberek javarészét) talán már a gondolattól is kiveri a víz, hogy fél óráig nem tudják pötyögtetni a telefonjukat, de offline-nak lenni nagyon jó dolog!

Mi mindent csinálhatsz egy tízévente előforduló áramszünet alatt? Hát igen, például gyerek. Mindenesetre ötleteljünk tovább azok kedvéért is, akiknek nincs lehetőségük romantikázni a sötétben.

Gyújtsd meg a különleges alkalmakra tartogatott gyertyákat

A legtöbb otthonban van legalább egy szép illatgyertya, amit a háziasszonyok sajnálnak elhasználni hétköznapi hangulatkeltésre, úgyhogy szerencsétlenek évekig porosodnak a polcon, várva arra a bizonyos extrakülönleges alkalomra, ami soha nem jön el. Ne várj tovább – mi lehet megtisztelőbb egy gyertyának, mintha akkor használják el, ha tényleg szükség van rá? 🙂

Vacsorázz hideget a kamrából

A mi fagyasztónkban mindig van néhány magvas buci vészhelyzetekre, de el tudok képzelni egy kamrából elővarázsolt spontán vacsit is: dió és mandula, körözött, vegyessaláta, hideg kovászosuborka-krémleves (jó, ezt talán mégsem), szőlő, kecskesajt, humuszos szendvics. Ha nincsenek tartalékok a kamrádban, nem árt betárazni valamivel, mert áramszünet helyett zombitámadás is jöhet.

Állj neki a takarításnak

A tiszta, frissen rendbe rakott lakás látványa örömet kelt az emberben, de munka mellett ritkán fér bele, hogy minden egyszerre ragyogjon körülöttünk. Ha valami hasznosat szeretnél csinálni áramszünet esetén a tétlen üldögélés helyett, jobb híján fogj takarításba. A konyhapult rendbetétele, a felmosás, ruhahajtogatás még korlátozott fényviszonyok között is megoldható.

Játsszatok valamit a párotokkal/családdal

Jó lenne, ha minden családnál lapulna otthon a szekrényben legalább egy többszemélyes szórakoztató eszköz, társasjáték, jenga, házi kézműves szett, nem csak áramszünetek esetére természetesen. Ha nincs kéznél semmi, akkor is akadnak játéklehetőségek, például az “Amerikából jöttem…” és az “Ország, város…” nevű játékok, felnőtteknek a beszélgetős befőtt.  Ti mikor játszottatok utoljára valamit csak úgy? 🙂

Olvasgass gyertyafény mellett

Az emberek állítólag nagyon szeretnének olvasni, de sajnos nincs rá idejük – én legalábbis ötezerszer hallottam már ezt a kifogást. Ha nincs áram, akkor ne a telefonod aksiját merítsd le, hanem keress otthon egy jó könyvet (remélhetőleg azért van valami), helyezkedj el a fotelben és szakíts végre időt rá, hogy a gyertyafény mellett belekezdj valamelyik régóta halogatott regénybe. Mikor máskor, ha most nem?

Készíts magadnak önismereti listát

Néha jól esik elgondolkodni azon, kik vagyunk valójában és merre tart jelenleg az életünk. A rohanós hétköznapokon viszont elvész az önismeret fontossága a rengeteg inger között, az offline órák tehát tökéletesek némi lelkizésre és elmélkedésre. Készíts magadnak pozitív hangvételű listákat, például jegyezd fel azokat a dolgokat, amelyekért éppen hálás lehetsz vagy készíts felsorolást a következő egy évben elérni kívánt céljaidról. Az áramszünet elmúltával is érdemes elővenni néha a listád! 🙂

Hívd fel telefonon valamelyik szerettedet

Manapság nagyon keveset kommunikálunk telefonon, hiszen az internetnek köszönhetően ingyen is üzenhetünk a rokonoknak vagy barátoknak, de ha nincs áram, nincs internet sem. Mi lenne, ha most kivételesen nem a közösségi oldalak segítségével mesélnéd el, mi történt veled a héten, hanem felcsörögnéd valamelyik közeli szeretted és ha ő is benne van, elbeszélgetnétek fél órácskát?

Csendesedj el, végy kényeztető fürdőt és meditálj

Van, amikor a legjobb cselekvés a semmittevés. Az áramszünet offline órái tökéletesek arra, hogy kicsit eltávolodj a hétköznapok stresszhelyzeteitől, forró fürdőt engedj magadnak, igyál egy pohár finom bort és szimplán élvezd a csendet. A hétköznapokban nagyon ritkán engedünk meg magunknak kütyü nélkül lazulós időt, úgyhogy érdemes feltöltődésre kihasználni a kényszerű digitális detoxot.

Ti mihez kezdenétek egy váratlan áramszünet ideje alatt?

Ha tetszett a posztom és szívesen olvasnál még hasonló témákban, kedveld a Facebook oldalam >>ITT<< vagy a blog jobb oldalán található Facebook-dobozon keresztül 🙂

0 0 votes
Article Rating

Ez is érdekelhet

Subscribe
Visszajelzés
guest
0 hozzászólás
Inline Feedbacks
View all comments