Tovább zöldítem a fürdőt – csupa magyar termékkel

Van egy pontja a háztartásunknak, ahol a hulladékcsökkentő szokásaink ellenére még mindig viszonylag sok műanyag kerül a kukába különféle csomagolások formájában – ez lenne a fürdőszoba. A minimalizmust itt kevésbé tudom alkalmazni, mint más helyiségekben, elvégre a kacatokkal ellentétben a fogmosást vagy körömvágást a nem iktathatom ki az életemből, úgyhogy a jövőben ezen a téren a fogyóeszközök környezettudatosabb beszerzésére szeretnék koncentrálni.

Extra célkitűzés, hogy lehetőleg minden általam vásárolt terméket magyar kisvállalkozások állítsanak elő, mert a vásárlásaimmal inkább kisemberek álmainak megvalósulására akarok szavazni, mint a multik hasznára. Nemrégiben az Instagramon kérdeztelek titeket arról, milyen magyar termékekkel voltak pozitív tapasztalataitok, miket ajánlanátok, és végül sikerült is kiválasztanom kezdésnek három terméket, három különböző kisvállalkozástól. Ez szándékos volt, szerintem érdemes megosztani a “támogatásunkat”, hogy mindenki fenn tudjon maradni hosszú távon.

Mutatom, miket szereztem be nektek köszönhetően. A tesztelés időszaka még csak most következik, úgyhogy egyelőre nem tudok tapasztalatot írni róluk. 🙂

Fleur de Lin szilárd sampon

A bolti műanyagflakonos natúrsampon lecserélését tulajdonképpen nagyon régóta terveztem már, de a hajam kényességére hivatkozva – könnyen törik és szárad a vége -, sokáig halogattam a dolgot. Végül csak rendeltem egy szilárd sampont, és ha beválik, maradok is a hulladékmentes(ebb) hajmosásnál. A Fleur de Lin megálmodója Kocsmáros Gabi, Magyarország első slow szemléletű kozmetikusa, aki nem csak zero waste szemléletű kozmetikumok előállításával foglalkozik, hanem slow kozmetikai szolgáltatásokat és workshopokat is kínál a budapesti szalonjában.

Izgatottan várom, milyen lesz az első szilárd samponos hajmosás, ha elfogy az utolsó adag a jelenlegi samponomból. 🙂

Bodza krémdezodor

Bár az interneten nagyon sok receptet olvastam szódabikarbóna alapú dezodorok készítéséről, rájöttem, hogy a kozmetikumokkal és higiéniai termékekkel való pepecselés nem az én világom, ráadásul a bőröm sincs oda a szódabikarbónáért nagy mennyiségben és hosszú távon. Szerencsére találtam cink-oxiddal készült változatot is találtam.

Egy kis családi vállalkozásból nőtte ki magát a Borza Szappan Manufaktúra, ahonnan a krémdezodor származik, a nevüktől eltérően azonban nem csupán natúrszappanok, hanem egyéb testápolási termékek forgalmazásával is foglalkoznak. A csomagolásaik pedig nagyon klasszak, mert miután kiürültek, a háztartásban is felhasználhatóak tárolásra – hát tudja ezt egy golyós dezodor üvege?

Napvirág fogpaszta

Tavaly komposztálható változatra cseréltem az eldobható műanyag fogkefét, a hulladékmentes ilyen-olyan fogkrémekkel szemben viszont voltak fenntartásaim. A fogtabletta például tök fura számomra, nehezen tudom elképzelni, hogy szilárd kis golyókat használjak fogmosásra, bár sokaknak bevált, de én egyelőre maradtam a Napvirág fogkrém jellegű pasztájánál. 

A Napvirágot egy testvérpár vezeti, Kolonics Mariann és Kolonics Ildikó, akik számára fontos a fenntartható csomagolás és a természetes alapanyagok mellett az is fontos, hogy lehetőleg hazai alapanyagokkal dolgozzanak. Hatalmas a választék náluk, az arclemosóktól kezdve a kézműves szappanokon át a kisállat natúrkozmetikumokig minden megtalálható a webshopon, csak bírjon dönteni az ember. Nekem azért sikerült.🙂

És amin még zöldítenék, ha tudnék…

A megvásárolt termékekkel tulajdonképpen elégedett vagyok azért, mert főleg hazai alapanyagokkal készülnek és a műanyag csomagolás helyett újrahasználható tárolóként funkcionáló tégelyekben kaptam meg őket – de egy átlagos háztartásban, főleg az én minimalista otthonomban nincs szükség ennyi tárolóra. Örülnék, ha idővel kialakulna egy országos hálózat, ahol lehetőség nyílna az üveg- és fémtégelyek visszaváltására, hogy azok újra felhasználásra kerüljenek. Még jobban örülnék, ha idővel kimérősen is elérhetőek lennének ezek a termékek…🙂

Ha tetszett a posztom és szívesen olvasnál még hasonló témákról, kedveld a Facebook oldalam >>ITT<< vagy kövess az Instagramon🙂

0 0 votes
Article Rating

Ez is érdekelhet

Subscribe
Visszajelzés
guest
0 hozzászólás
Inline Feedbacks
View all comments