Tippek a műanyagmentes(ebb) mosogatáshoz

Mint tudjátok, a blog indulása óta szívügyem a hulladékmentes mosogatás. Műanyag szivacs, műanyag flakon, műanyag törlőkendők? Hmmm…engem komolyan le tud sokkolni, mennyi szeméttel járhatnak ezek az egyszerű hétköznapi háztartási tevékenységek.

A környezettudatosság kedvéért eleinte félig újrahasznosított ökoszivacsokkal és bioszerekkel próbálkoztam, aztán rátértem a házilag készített mosógatószerekre, végül a fakefék, mosogatószappanok és a luffaszivacs mellett kötöttem ki. Sőt, idén megpróbáltam magam is luffatököt termeszteni a kertben, de szegény palánták egytől-egyig kipusztultak 🙂

A használatban lévő luffa-szivacsaim viszont időközben elhasználódtak, úgyhogy pont jókor érkezett meg hozzám az Econeked.hu hulladékmentes mosogatáshoz kitalált kis csomagja, benne – többek között – az új szivacsommal. Azt hiszem, ma már elég zero waste módon mosogatok, megosztom veletek is, mi minden található nálam a csaptelep mellett.

1.) Luffaszivacs

A műanyag mosogatószivacsoknak tulajdonképpen elég sok zöldebb alternatívája van, de én egyikkel sem voltam igazán elégedett a luffán kívül. Az ökoszivacsok nagyon szépek és kényelmesek, csakhogy valójában minimális részük készül maradékokból, tehát majdnem ott vagyok velük, ahol a part szakad. A házilag varrt és horgolt “szivacsok” gondolatát kicsit furának tartom, nem tűnnek túl hatékonynak és nehezen tudom elképzelni, hogy egy horgolt darabot szemei közül rendesen ki lehessen tisztítani a maradékot a mosogatás végeztével.

A luffaszivacs ezzel szemben tökéletesen visszaadja a sima mosogatószivacs élményét, cserébe totálisan műanyagmentes, elvégre egy növény lebomló terméséről beszélünk. Mintha spenóttal mosogatnék – jó, nem pont olyan, de ugyanúgy komposztálható a kertben. Én a készen kapható luffaszivacsot kettőbe vágom, a víztől kellőképpen megdagad ahhoz, hogy a felével is elég legyen mosogatni.

És nem, nem dobom ki hetente-kéthetente higiéniai okokból. A mosógépben szoktam kimosni a konyharuhákkal vagy törölközőkkel együtt, illetve zubogó vízben fertőtlenítem öt percig, elég jól bírja a strapát. Nyilván elhasználódik a hetek-hónapok alatt, főleg a mosás viseli meg kissé, de szerencsére nem kell folyton új luffát beszereznem a régi helyett.

2. Mosogatószappan

Sokáig eszembe sem jutott, hogy folyékony mosogatószer helyett valami szilárddal is megpróbálkozhatnék, de a hajmosó szappanjaimon és néhány blogger tapasztalatain felbuzdulva azt gondoltam, miért ne? Egy próbát megér. A házilag főzött mosogatószereket valahogy soha nem tudtam tartósan tárolni minőségromlás nélkül, ezért néha-néha már macerának éreztem elkészíteni őket.

Így amikor az egyik drogéria polcán megláttam a hulladékmentes mosogatás kapcsán nagy hírnevű Maison-szappanhoz hasonlító mosogatószappant, habozás nélkül tettem bele a kosárba. Otthon pedig csalódtam egy kicsit. A szappan ugyanis megfelelt a mosogatáshoz, de az egész konyhában érezhető fura lószagot árasztott, szóval hamarosan lekerült a porondról.

Bevallom, nagyon megkönnyebbültem, mikor megéreztem, hogy az Econeked.hu ajándék mosogatószappanja csodálatos narancsillatal is bír 🙂 Szappannal mosogatni egyébként nem is olyan kényelmetlen, mint az ember elsőre gondolná – kicsit kevésbé habosodik, mint egy bolti folyékony mosogatószer, de tökéletesen oldja a zsírt és szerintem ez a lényeg. Na meg az, hogy minimális papírcsomagolásban van a műanyag helyett.

3. Fa súrolókefe

Az amerikai filmekben többször láttam már, hogy a család kefével mosogatott. Én biztos nem tudnám teljes mértékben elhagyni a luffaszivacsot, de ezek a mosogatókefék tényleg tök jó szolgálatot tesznek az odakozmált étel vagy az edénybe ragadt tészta fellazításához. Ráadásul szépek – nem tehetek róla, nekem fontosak, hogy a háztartási eszközeim lehetőleg ne csak praktikusak, hanem szépek is legyenek 🙂

 

Örülök, hogy most lehet egy olyan kefém, ami 100%-ig lebomló, tehát nem csak a nyele készül természetes anyagból, hanem a sörték is. A másik plusz pont, hogy kopás után cserélhető a feje. A harmadik, hogy fenntartható német erdőgazdálkodásból származik, tudniillik, már nem minden ökotudatos termék Kínából érkezik.

4. Környezetbarát törlőkendő

Sosem próbáltam még korábban lebomló törlőkendőt, de ha nem lenne itthon komplett rongygarnitúrám egy szétszakadt lepedőnek köszönhetően, tuti emellett tenném le a voksom a mikroszálas helyett. Persze, elismerem, a mikroszálas törlőkendőknek finom az anyaguk és tényleg jól szívják a nedvességet, a használatuk során viszont rengeteg mikroműanyag kerül a környezetbe. Valamit valamiért ugyebár…

Az ilyen kukoricából meg miegyébből készült komposztálható kendők pont azért jók, mert érzésre mikroszálasnak tűnnek, holott közük sincs a műanyaghoz (csak a csomagolásuknak, amire ilyen szempontból bizony ráférne még a fejlesztés). Én személy szerint elégedett vagyok a textil-törlőkendőimmel, de érzésre kétségkívül jobban esik a lebomlóval áttörölni a gránit mosogatótálcát, mert valahogy könnyebben csúszik rajta.

Az elmúlt években felsoroltam már néhány alkalommal, milyen lépésekkel tartom célszerűnek elkezdeni a hulladékmentes életmódot, és szerintem mindig az első tíz pont között szerepelt a fenntartható mosogatás. Miért? Mert nem jár komolyabb változtatással, nem kell elhagyni sem a szivacsot, sem a mosogatószert, sem a dörzsit, csak környezettudatosabb alternatívára cserélni őket, ilyen pofonegyszerű az egész. Mintha semmit nem tettünk volna, mégis megspóroljuk a bolygónak a következő 30 év klasszikus mosogatásának műanyagmennyiségét. 🙂

Ha nektek is kedvetek támadna hulladékmentesebbre venni a mosogatást, a K10HENI kód felhasználásával 10% kedvezménnyel tudjátok megvásárolni az általam is használt eszközket az Econeked.hu webáruházában. 🙂

A bejegyzés szponzorált termékeket tartalmaz. 

Ha tetszett a posztom, és szívesen olvasnál még hasonló témákról, kedveld a Facebook oldalam >>ITT<< vagy kövess az Instagramon🙂

5 1 vote
Article Rating

Ez is érdekelhet

Subscribe
Visszajelzés
guest
0 hozzászólás
Inline Feedbacks
View all comments