Sütőtökös-diós lepény az ünnepi asztalra

Volt itthon egy árván maradt negyed sütőtök, ami legalább másfél hete csücsült már a hűtőszekrény polcain, és csinálom kellett vele valamit, mert nagyon-nagyon szigorúan veszem, hogy nem dobunk ki kaját. Szeretem a zabpehelyhes zöldség- vagy gyümölcslepényeket, így jött az ötlet, hogy a sütőtökből is kotyvasszak valami hasonlót. 

Eredetileg vegán lepénynek készült, de őszinte leszek, több alkalommal próbáltam már tojás nélkül készíteni sült tésztákat, és még soha nem jött össze. Volt, hogy simán kihagytam a tojást, volt, hogy vízben duzzasztott lenmaggal vagy kefírrel helyettesítettem, a végeredmény viszont mindig egy átsületlen lepény lett. Persze, benne van a pakliban, hogy én vagyok a hibás, nem a tojás. 🙂

Leírom nektek a receptjét, ha kedvetek van hozzá, tökéletes választás lehet egy klímabarát menühöz az ünnepi asztalra. Elvégre minél kevesebb a hús a karácsonyi vacsorában, annál jobb a Földnek, kivéve persze, ha csupa egzotikus alapanyaggal helyettesítitek. Szóval, maradjunk csak a sütőtöknél és diónál. 🙂

Hozzávalók:

35 dkg sütőtök
10 dk zabpehely
15 dkg zabliszt
10 dkg dió

10 dkg cukor
1 dl étolaj
1 csomag sütőpor
fahéj, szerecsendió, bors
1 dl mandulatej

Az elkészítése annyira egyszerű, hogy nem akartam pontokba szedni. A sütőtököt nagy lyukú reszelőn lereszeltem, a diót és a zabpelyhet durvára őröltem, végül az összes hozzávalót egybeöntöttem és összekevertem. Muffinformába töltve vagy tepsire halmozva is süthető, szerintem utóbbi formában hamarabb átsül. 

Ha tetszett a posztom és szívesen olvasnál még hasonló praktikákról vagy gondolatokról az életed megkönnyítéséhez, kedveld a Facebook oldalam >>ITT<< vagy kövess az Instagramon🙂

Ez is érdekelhet

Szólj hozzá!

avatar
  Subscribe  
Visszajelzés