Sikítófrász a lomoktól, avagy mit jelent a minimalizmus?

Hadd nyugtassalak meg, még mielőtt bedobozolod az egész háztartást és leadod a helyi adományközpontban: az élhető minimalizmus nem azt jelenti, hogy minden holmidtól meg kell szabadulnod. Csak a feleslegestől, de attól irgalmatlanul. A minimalista életmód középpontjában ugyanis az önkéntes egyszerűsítés áll, az a folyamat, amely során megszabadulsz mindazoktól a tárgyaktól, elfoglaltságoktól és kapcsolatoktól, amelyek elvonják az erőforrásaid az igazán értékes dolgok megélésétől.

Fogyasztói társadalom vs. valódi értékek

Az utóbbi években valószínűleg te is találkoztál már azokkal a népszerű képekkel, amelyek az  “igazi minimalizmust” hivatottak bemutatni. Alváshoz készülődő férfi az üres szobában, ahol a berendezést mindössze egy matrac alkotja. Négy kanál a négytagú családnak. Üres polcok, kórházi sterilséggel rendben tartott otthonok, fekete-fehér kapszula gardrób. Igen, tényleg léteznek olyan szélsőséges minimalisták, akik az égvilágon semmit nem vesznek az életben maradáshoz szükséges dolgokon kívül és mégis boldogok, de ez nem én vagyok 🙂 Valószínűleg te sem, ha az élhető minimalizmus után érdeklődsz.

Miről szól akkor ez az egész mainstream életmód? A valóban fontos dolgok utáni kutatásról, akár egész életeden át.

A 21. századi fogyasztói társadalom – vigyázat, közhelyáradat következik – legfőbb célja, hogy elhitesse veled, a boldogsághoz az anyagi javakon át vezet az út. Minél több dolgod van, annál boldogabbnak érezheted magad, hiszen egyrészt többert értél el (ergo értékesebb vagy), mint azok az ismerőseid, akik csupán feleannyi kacattal rendelkeznek, mint te, másrészt kibővülnek a választási lehetőségeid. Akár három kiszedő lapát közül választhatsz a sült burgonya készítése közben, hát nem csodás? A vége mégis az, hogy ott állsz a sokszobás házadban a három kiszedő lapátoddal, az új Ikea-komódoddal, a drága csipketerítőiddel, az elektronikai kütyük egész garmadájával és irigykedve nézed az ismerősöd, aki nyáron Toszkánában nyaral a férjével.

Toszkána volt az álmod, de soha nem maradt elég pénzed vagy időd megvalósítani a vágyaid, mert az említett pénzt és időt limlomok beszerzésére és karbantartására fordítottad.

Haszontalan tárgyak bűvöletében

Az emberek hajlamosak elhitetni magukkal, hogy minden megvásárolt dolog egyszerűbbé és szebbé varázsolja az életüket, pedig a tárgyak megszerzése általában több erőfeszítésbe kerül, mint amennyi örömet végül a birtoklásuk okoz. Ráadásul észre sem veszed, de a káosz szép lassan belopakodik az életedbe, hiszen minél több holmid van, annál többet kell tárolnod, rendszerezned, kerülgetned, javíttatnod, takarítanod… Tiszta agyrém, nem igaz?

Miben nyilvánulhat meg a felesleges túlfogyasztásod?

  • Tele van ruhával a gardróbod, habár állandóan ugyanazt a húsz göncöt veszed fel, de úgy érzed, egy-egy nehéz nap után megérdemled a kényeztető shoppingolást.
  • Olyan autót választasz, amiben van xenon, esőjelző, üléshűtés meg pezsgőtartó is a vad éjszakákhoz, aztán anyázol, amikor a szerelő közli, hogy kétszáz ezerbe fáj a javíttatás.
  • Évente cseréled az okostelefonod, pedig az előzőnek sincs baja, de csak havi tizenötezerbe’ kerül az előfizetés és legalább fel lehet vágni a kollegák előtt, hogy új Iphone lóg a kezedben.
  • Beszerelteted a klímát, és minden héten megtöltöd a 120 literes kukát a műanyag vackaiddal, miközben azon rettegsz, vajon miféle teleszemelt, kizsákmányolt világban kell felnőnie a gyerekednek.

A fentieket  ne vedd a szívedre, csupán jellemző példák a nagy tömegből, talán egyik sem igaz rád. És félre se érts: nem vagy rossz ember, ha tényleg tele a gardróbod vagy agyontuningolt autóra költötted el az összes megtakarított pénzed, de kérdezd meg magadtól: tényleg boldoggá tesznek téged a tárgyak, amiket birtokolsz?

Ha igen, akkor butaság lenne megválnod tőlük. Én azonban biztos vagyok benne, hogy az emberek 95%-ának valójában semmi érdemlegeset nem tesz hozzá az életéhez, ha egyhavi fizetéséért megveszi a legújabb okostelefont és közben ott állnak a bakancslistáján a soha-el-nem-ért álmok. 

Egyszerűség minden téren

A minimalizmussal kapcsolatban sokakban él egyfajta tévhit, miszerint az életmód gyakorlásához elegendő,  ha az éves nagytakarítás keretében kidobáljuk az évek óta porosodó cuccainkat és lemondunk az újravásárlásukról. Nem, nem, nem és nem! Bár tény, hogy a minimalizmus eszméjét a kézzelfogható tárgyakon keresztül lehet leginkább megragadni, valódi változást az hozhat számodra, ha életed minden területén bevezeted az önkéntes egyszerűsítést. A szabadidőd és a lelki harmóniád éppolyan jelentős érték, mint a pénzed, sőt még értékesebb is. Elvégre pénzt jó esetben bármikor tudsz keresni, de az évek sosem térnek vissza hozzád.

Rohanó világban élünk, ez is klisé, de attól még tagadhatatlan. Az élhető minimalizmusból eredő költségmegtakarítás önmagában nem elegendő a megélhetéshez, tehát dolgozol, tanulsz, gyereket nevelsz, talán még egy helyen dolgozol, ápolod a szüleid, sétáltatod a kutyád, magadba szívod a rosszkedvű emberek negatív megnyilvánulásait – ezernyi különféle inger ér nap mint nap, amibe estére belefárad az agyad. A nap azonban számodra is csak 24 órából áll, tehát ezt kell úgy beosztanod, hogy minden lényeges beleférjen, aminek a legjobb módja, ha a kötelező feladataid és kötelességeid leegyszerűsíted időspórolás céljából.

Minimalizmus 1. szint:

Ha otthon olvastad el ezt a posztot, akkor most gyorsan nézz körül a helyiségben, ahol éppen ülsz és oszd meg velem, mi az az öt dolog, amit hirtelen teljesen feleslegesnek ítélsz meg magad körül. Porcelándíszek? Csorba bögrék? Művirág a sarokban? 

Ez is érdekelhet

Szólj hozzá!

avatar
  Subscribe  
Visszajelzés