Ökoteszt: így főztem mosószert a gesztenyéből

Azt már óvodás korunk óta tudjuk, hogy a vadgesztenyéből mutatós őszi-téli dekorációt lehet csinálni, de sehol nem tanítják nekünk, mennyi szuper dologra használhatjuk még a terméseket felnőttként. Például mosásra 🙂

A gesztenyéből készült mosószer receptjével azóta szemezek az interneten, mióta száműztem itthonról a vegyszereket és rászoktam, hogy a lehető legtöbb dolgot saját kezűleg készítsem el. Hulladékmentes, ingyen van és állítólag hatékony, mi több kellhet még egy tudatosságra törekvő háztartásban? Az őszi gesztenyehullás meghozta a kedvem a kísérletezgetéshez, úgyhogy múlt héten két maréknyi gesztenyét szedtem fel az egyik közterületi fa alól és leteszteltem, valóban olyan hatékonyan mos-e, mint a bolti szerek vagy a helyettesítésükre használt mosódió.

Miben rejlik a gesztenye titka?

A vadgesztenye belső része – a mosódió héjához hasonlóan – természetes szaponint tartalmaz, ami meleg vízben hamar kioldódik a termésből. A szaponinok felületaktív anyagok, vízben rázással hab képződik belőlük, lényegében ezt a tulajdonságot használták ki az emberek a bolti mosószerek megjelenése előtt. A sütnivaló gesztenyével azonban ne is próbálkozz, nem tartalmaz szaponint.

Tesztalanyunk, a foltos törlőruha

A vadgesztenye általános mosási képességeiben nem kételkedtem, hiszen a mosódió révén tapasztaltam már, hogy a természetes szaponin tökéletes olyan ruhákhoz, amelyeket csak azért mosunk ki, mert viseltük őket, a kényes pontot inkább a foltok jelentik. A teszt kedvéért beáldoztam egy itthoni törlőruhát, amit hat különböző dologgal kentem be: spenóttal, fűvel, répakrémlevessel, mustárral, rúzzsal és cseresznyebefőtt levével.

Hogyan készül a gesztenyés folyékony mosószer?

Az összegyűjtött gesztenyéket vágd négy darabba, a belső részt szedd ki és kockázd össze (áztatás után állítólag könnyen leválik a héj, na, nálam ez a trükk nem jött be, így a pucolás több időt tett ki, mint az egész kotyvasztási procedúra). Egy maréknyi, tehát kb. 7-8 gesztenyét főzz tíz percig – a végeredmény egy sárgás, kissé sűrű folyadék lesz, amit hűtőben kell tárolni a felhasználásig.

A gesztenyés mosásnak van egy gyorsabb verziója is, amikor a felkockázott belső részt egyszerűen belekötöd valamelyik piszkos zokniba és így teszed a mosógép dobjába.

Mosási teszt – képeken a végeredmény

A foltos törlőruhát másfél napig hagytam száradni, majd a többi konyharuhával és törölközővel együtt kimostam 60 fokon úgy, hogy kb. egy deci gesztenyés mosószert öntöttem a dobba és egyet a gép mosógél adagolójába (35 foknál alacsonyabb hőmérsékleten nem oldódik ki rendesen a szaponin). Öblítőként ecetet használtam. A száradás utáni képeken látszik, hogy nálam nem váltotta be a folteltávolításhoz fűzött reményeket, mert a cseresznyebefőtt levén és a spenóton kívül semmit nem tudott eltüntetni, bár a mustárnak és répakrémlevesnek alig maradt nyoma, a rúzs és a fű még mindig ott virít a törlőruhán.

A teszt folteltávolítási eredménye mindenesetre ne csüggesszen el, mert a többi gesztenyével mosott konyharuha és törölköző ragyogóan tiszta lett. Úgy látom, a gesztenye szaponintartalma elegendő a hétköznapi szennyeződésekhez és csak azokat a foltokat nem tudjuk vele tisztességesen eltávolítani, amelyeket valószínűleg bolti mosóporral sem tudnánk. Nos, a marhaepe szappan erre is megoldás 🙂

Miért használjunk gesztenyét mosáshoz?

A bolti mosóporok és gélek rengeteg káros kemikáliát tartalmaznak, ezek egy részét a bőrünk szívja fel a kimosott ruhákból, a másik része a vezetékeken keresztül az ivóvízbe és a természetbe jut. Bár a mosódió jó vegyszermentes alternatívának tűnik a bolti szerek kiváltására, sajnos Magyarországon nem honos a szappanfa, márpedig a dió több ezer kilométeres utaztatása hatalmas környezeti terhelést jelent a bolygónak. A szállítást végző járművek rengeteg kőolajat és vizet használnak fel, nem beszélve a levegőbe kibocsátott károsanyagokról… Tudom, tudom, a mosódió szállításának környezeti terhelése szinte eltörpül a nemzetközi kereskedelemben, de szerintem a sok kicsi sokra megy. 

És egy plusz szempont: a gesztenye ingyen van, csak ki kell sétálni valamelyik közeli erdőbe, összegyűjteni egy kosárra valót és néhány napos szárítás után felhasználásig egy vászonzsákba csomagolva tárolni 🙂

Ha tetszett a posztom, és szívesen olvasnál még hasonló témákról, kedveld a Facebook oldalam >>ITT<< vagy kövess az Instagramon🙂

4.7 3 votes
Article Rating

Ez is érdekelhet

Subscribe
Visszajelzés
guest
0 hozzászólás
Inline Feedbacks
View all comments