Oké, és mit jelent tulajdonképpen a minimalizmus?

Az elmúlt években szerettem magam minimalistának nevezni, habár sosem nem határoztam meg pontosan, mit jelent tulajdonképpen ez a fajta egyszerűsítő életmód. Vannak minimalista trendek, amelyek arra tendálnak, hogy dobjunk ki mindent az ablakon és éljünk kizárólag az élményeknek, a carpe diem viszont nem az én asztalom. Ennyire nem, és titeket is hadd nyugtassalak meg, még mielőtt lepasszoljátok a fél háztartást a helyi adományközpontnak: az élhető minimalizmus nem azt jelenti, hogy minden holmitoktól meg kell szabadulnotok.

Csak a feleslegestől, de attól irgalmatlanul.

A minimalista életmód középpontjában ugyanis az önkéntes egyszerűsítés áll, egy belső lelki folyamat, amely során búcsút mondunk azoknak a tárgyaknak, elfoglaltságoknak és kapcsolatoknak, melyek elvonják az erőforrásainkat az igazán értékes dolgok megélésétől.

Magamon is észrevettem, hogy minél egyszerűbben élek, annál több időm és energiám jut mindarra, amit szívesen csinálnék. 

A fogyasztói társadalom játéka a magunkról alkotott képpel

Valószínűleg találkoztatok már azokkal a népszerű képekkel, amelyek az  “igazi minimalizmust” hivatottak bemutatni. Egy lélektelen íróasztal, ahol a dekorációt mindössze a sarokba állított virág jelenti. Négy kanál a négytagú családnak. Üres polcok, kórházi sterilséggel rendben tartott otthonok, fekete-fehér kapszula gardróbok.

Igen, tényleg léteznek olyan szélsőséges minimalisták, akik az égvilágon semmit nem vesznek az életben maradáshoz szükséges dolgokon kívül és mégis boldogok, de szerintem nem muszáj ilyen mélységekig elmenni az egyszerűsítéssel.

A lényeg abban rejlik, hogy tudjuk, mie van szükségünk valójában és mire nem, hiszen a fogyasztói társadalom legfőbb célja, hogy elhitesse velünk, a boldogsághoz kizárólag az anyagi javakon át vezet az út. Minél több dolgunk van, annál boldogabbnak érezhetjük magunkat, hiszen egyrészt többet értünk el el (ergo értékesebbek vagyunk), mint azok az ismerőseink, akik csupán feleannyi kacattal rendelkeznek, mint mi.

Ez amolyan hamis biztonságérzet. A boltban tízféle vintage bögrét vehetünk, de végül soha nem maradt elég pénzünk vagy időnk megvalósítani az álmainkat, mert az említett pénzt és időt limlomok beszerzésére és karbantartására fordítottuk. Már aki, persze.

Miben nyilvánulhat meg a túlfogyasztásod?

  • tele van ruhával a gardróbod, habár állandóan ugyanazt a húsz göncöt veszed fel, de úgy érzed, egy-egy nehéz nap után megérdemled a kényeztető shoppingolást
  • olyan autót választasz, amiben van xenon, esőjelző, üléshűtés meg pezsgőtartó is a vad éjszakákhoz, aztán anyázol, amikor a szerelő közli, hogy kétszáz ezerbe fáj a javíttatás
  • évente cseréled az okostelefonod, pedig az előzőnek sincs baja, de csak havi tizenötezerbe’ kerül az előfizetés és legalább fel lehet vágni a kollegák előtt, hogy új Iphone lóg a kezedben
  • beszerelteted a klímát, és minden héten megtöltöd a 120 literes kukát a műanyag vackaiddal, miközben azon rettegsz, vajon miféle teleszemelt, kizsákmányolt világban kell felnőnie a gyerekeidnek

A fentiek csupán jellemző példák a nagy átlag túlfogyasztási szokásaiból – lehet, hogy rátok egyik sem igaz, mégis zsúfoltnak és bonyolultnak érzitek az életetek, mert tárgyak helyett a feladatokat, élményeket, elintéznivalókat halmozzátok fel magatok előtt. 

Egyszerűség mindig, minden téren

A minimalizmussal kapcsolatban sokakban él egyfajta tévhit, miszerint az életmód gyakorlásához elegendő,  ha az éves nagytakarítás keretében kidobáljuk az évek óta porosodó cuccainkat és lemondunk az újravásárlásukról. Nem, nem, nem és nem! Bár a minimalizmus eszméjét tényleg a kézzelfogható tárgyakon keresztül lehet leginkább megragadni, valódi változást az hozhat, ha életünk minden területén bevezetjük az önkéntes egyszerűsítést. A szabadidőnk és lelki harmóniánk éppolyan jelentős érték, mint a pénzünk, sőt, még értékesebb is. 

Ha tetszett a posztom és szívesen olvasnál még hasonló praktikákról vagy gondolatokról az életed megkönnyítéséhez, kedveld a Facebook oldalam >>ITT<< vagy kövess az Instagramon🙂

0 0 vote
Article Rating

Ez is érdekelhet

Subscribe
Visszajelzés
guest
0 hozzászólás
Inline Feedbacks
View all comments