Nagy minimalista lomtalanítás – hogyanok és miértek

A tudatos lomtalanítás sokakhoz hasonlóan nálam is Marie Kondo: Rend a lelke mindennek című könyvével kezdődött – bár korábban is selejteztem már, sosem ilyen hatékonyan. Alig tettem le a kötetet, nyomban nekiálltam a lakás teljes áttúrásának, hogy megszabaduljak a felesleges cuccainktól. Egy hétvége alatt sikerült lomtalanítanom az összes helyiséget hirtelen felindulásomban, noha az igazsághoz hozzátartozik, hogy kis lakásban élek, ráadásul fiatal huszonévesen még nem volt mögöttem évtizedek felhalmozott kacat-gyűjteménye. De azért akadt bőven selejtezni való.

Sosem hordott ruhák, régi CD-k, műanyagtálak, pár nélküli kispárnahuzat, csúnya dekorációk, csetreszek, üres borosüvegek a vitrinben (hülye szokás, ugye?), elemek, hibás dolgok, amiket majd megjavítok egyszer. Szóval, lom lom hátán, mint a legtöbb átlagos háztartásban, a túlbonyolított szokásaimról és az egyszerűsítésre megérett elképzeléseimről nem is beszélve.

A nagy lomtalanítás olyan volt nálam, mintha megnyomtam volna a Reset gombot az agyamon, a felesleges tárgyakkal és szokásokkal kapcsolatos összes addigi gondolatom törlődött, majd alapállapotban indult újra a rendszerem. Rájöttem, hogy az egyszerűbb élet egyben stresszmentesebb életet is jelent, pénzben, időben, lelkileg, minden téren.

Az első selejtezés után kialakult nálam az a szokás, hogy körülbelül évente egyszer tartok egy újabb lomtalanítást az időközben ismét összegyűlt kacatok felszámolására, az ember ugyanis nem lesz minimalista egy hétvége alatt, ez hosszabb érzelmi folyamat, a felismeréstől a cselekvésig és a pozitív tapasztalatok levonásáig akár évek is eltelhetnek, attól függően, mennyire bevésődtek már a fejünkbe a lomokhoz fűződő téveszmék. Plusz pont, hogy megtanultam nem vásárolni, a minimalizmus és hulladékmentesség jegyében inkább kétszer is átgondolom, valóban szükségem van-e bizonyos dolgokra, úgyhogy egyre kevesebb felesleges holmi kerül be az otthonomba. Lassan nem lesz mit lomtalanítanom 🙂

Mit nyertem a nagy minimalista lomtalanítással?

 • a lakásban rengeteg hely felszabadult a szekrényekben és polcokon, ettől egyrészt rendezettebb lett az egész otthonom, másrészt rájöttem, hogy a jövőben nincs szükségem túl sok tárolóra, tehát szellősebben lakberendezhetek
 • a kevesebb holminak köszönhetően a takarítással töltött idő is jócskán lecsökkent, hiszen már nem kell annyiféle holmit portalanítani, törölni, elpakolni, rendezgetni, a káoszt eltüntetni feleannyi energiába kerül, mint korábban
 • rengeteg pénzt megspórolok azzal, hogy lecsökkentettem a gyakran szervizelendő holmik (pl. elektronikai eszközök)  számát itthon, és hogy a lomtalanítás által rájöttem, milyen sok dologra nincs szükségem valójában, ami azt jelenti, hogy már nem is veszem meg őket, inkább élményekre vagy hosszútávú tervekre költöm a pénzem
 • megszűntek a tárgyakhoz fűződő kellemetlen érzelmi kapcsolataim, szinte semmiféle vacakot nem tartogatok csak azért, mert évekkel ezelőtt egy kedves személytől kaptam (azért van még egy-két ilyen holmi, pl. esküvőre kapott gravírozott pohár, most azon gondolkodom, hogy befogom borozni és ha eltörik, maximum titkolom majd 🙂 ), nem hitegetem magam azzal, hogy a holmijaim jók lesznek valamire, ha eddig sem volt rájuk szükségem.

Hogyan végezd el az otthonodban a nagy minimalista lomtalanítást?

 • Legyen egy szabad hétvégéd vagy heted, amikor elegendő időd van az egész lakásra, szerintem hatékonyabb egyben letudni az egész selejtezést, mint külön-külön apró részletekben.
 • Ha nem érzed magad teljesen meggyőzve a lomtalanítást illetően, olvasd el te is Marie Kondo könyvét, sokkal részletesebben leírja, miért jó neked a minimalizmus, mint ahogy én itt tettem.
 • A lomtalanítás során próbálj erőt venni magadon, őszintén átgondolni, hogy a homijaid közül mire van szükséged és mire nem. Amit legalább két éve nem használtál, nem vettél fel, az valószínűleg nem is fog már kelleni.
 • A felesleges kacatokat lehetőleg ne kukába dobd, a jó állapotú dolgokat próbáld meg eladni vagy vidd el valamelyik karitatív szervezetnek. Ha valami mégis a kukába kerül, figyelj a szelektív szétválogatásra.
 • Ne tartson vissza a lelkiismeretfurdalás, amiért megszabadulsz a sosem használt holmiktól.
 • A selejtezéssel egy időben próbáld szépen, praktikusan elhelyezni a megtartani kívánt dolgokat, hogy a végén átláthatóvá váljon az új rendszered, valamint a sok felszabadult hely.

A blogon a következő egy hónapot annak szentelem (természetesen más jellegű cikkek mellett), hogy helyiségenként felsoroljam neked mindazokat a dolgokat, amelyektől megszabadulhatsz a  lomtalanítás során. Ez csak útmutatás, nem muszáj megválnod mindattól, amitől én is megváltam, elvégre különböző emberek vagyunk, más tárgyak és szokások fontosak számunkra, így van jól.

A lent felsorolt linkekre kattintva elérheted a poszt-sorozat összes részét helyiségenként – na, készen állsz egy alapos lomtalanításra? 🙂

 1. Fürdőszoba
 2. Konyha és kamra
 3. Hálószoba és dolgozó
 4. Nappali-étkező
 5. Kimaradt kacatok listája

Ha tetszett a posztom és szívesen olvasnál még hasonló témákban, kedveld a Facebook oldalam >>ITT<< vagy a blog jobb oldalán található Facebook-dobozon keresztül 🙂

0 0 votes
Article Rating

Ez is érdekelhet

Subscribe
Visszajelzés
guest
1 Comment
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Morzsi
Morzsi
2 éve

Csodálom azokat az embereket akik képesek voltak döntést hozni az ügyben, hogy sokkal egyszerűbbé tegyék a saját életüket. És, hogy mind ezt környezettudatosság is jellemezze. Le a kalappal előttük. Én még csak egy kis ministránsnak számítok ez ügyben és még így is sok embernek kiváltom a csodálatát.