Nagy minimalista lomtalanítás #5 – Kimaradt kacatok listája

Az elmúlt négy hétben megpróbáltam részletesen bemutatni az átlag háztartásból kilomtalanítható cuccokat, valahogy mégis minden helyiség után maradt bennem némi kis hiányérzet. Mintha túl kevés dologról írtam volna. Először azt hittem, a kutya a részletességnek titulált rendszerezésemben van elásva, hiszen annyira aprólékosan mégsem ecseteltem a dolgokat, hogy külön kitérjek egy-egy sminkecset vagy csorba bögre selejtezésére, aztán rájöttem, mi a baj, ha baj egyáltalán.

Tudniillik, minden háztartás egyedi. Én, aki már évek óta próbálom tudatosan megválogatni a holmijaimat, első pillantásra sokkal kevesebb kacatot fedezek fel az otthonomban, mint aki notórius gyűjtögető, tehát sokféle feleslegesen tartogatott tárgy eszembe sem jut. Másrészt, a saját lakásomban is találok olyan cuccokat, amelyeket más csetresznek vélne, és amelyekről eddig el sem tudtam dönteni, melyik helyiség kapcsán kellene megemlíteni, hiszen teljesen emberfüggő, ki hol tartja őket.

A fentiek miatt úgy döntöttem, nem is próbálok meg mindenféle apróságra kitérni, a posztsorozat utolsó részében viszont felsorolok még néhány selejtezhető holmit, ami valószínűleg a legtöbb lakásban megtalálható, de nem került be a helységenkénti felosztásba.

  • Válogasd át az egyes évszakokhoz tartozó dekorációidat, a karácsonyi fényfüzértől kezdve a festett műtojásokon át a halloween-i mécsesekig. A kevesebb több elve alapján szelektálj, tehát inkább kevesebb holmival díszítsd az otthonod, de csak olyannal, amire örömmel nézel rá. A maradékot tedd fel ingyen a netre, ezek kapós dolgok, szinte biztosan érte megy valaki.
  • Szabadulj meg a régi iskolai tankönyvektől, jegyzetektől, kurzusokra kinyomtatott anyagoktól.
  • Gyűjtsd össze az összes elavult elektromos eszközt, amelyet már nem használsz, ide értve a régi telefontöltőket, pendrive-okat, memóriakártyákat, fiók mélyén lapuló Nokia 3310-eket. Ha valaminek még hasznát vehetnéd közülük, ne dobd ki, hanem új megvétele helyett használd elromlásig, a működésképtelen eszközöket pedig vidd el a helyi hulladékudvarba.
  • Szelektálj a gyógyszeres dobozban, a lejárt szavatosságú tablettákat és beszáradt krémeket add le a patikában. Azt tanácsolom, válogatás közben gondold át, valóban szükséged van-e mindenféle vitaminra, köhögés elleni szerre és kitudjamiféle-pirulára, nem tudod-e leváltani ezeket a szereket egészségesebb táplálkozással vagy házi orvosságokkal?
  • Lomtalaníts a hobbieszközök között, bármi legyen is a kedvenc szabadidős tevékenységed. A kőkeményre száradt bútorfestő ecsetet, a törött kapásjelzőt és a hiányosság miatt sosem használt legókészletet teljesen feleslegesen őrizgeted a szekrényben.
  • A gyerekek játékbirodalmát próbáld meg csökkenteni közös átbeszéléssel vagy úgy, hogy a régen használt darabokat egyszerűen elteszed egy időre. Ha nem veszik észre a játékok eltűnését, nyugodtan add tovább őket másoknak.
  • Minimalizáld a tárolásra szolgáló dobozok számát, hiszen az egész lakás átselejtezése után nincs szükséged túl sokra belőlük. Mire gondolok itt? A cipősdobozokra, a megvásárolt holmik csomagolására használt dobozokra, a dekordobozokra, és ide sorolnám a konyhában felgyűlő ételtartó dobozokat is.

Ha végigselejtezed az ötrészes poszt-sorozatban tárgyalt területeket, majd néhány nap elteltével úgy érzed, még mindig akad szelektálnivaló a szekrényekben, ne kudarcként éld meg a dolgot 🙂 A saját bőrömön tapasztaltam, hogy egy egész lakás komplett lomtalanítása többkörös feladat, akár évekbe telhet, mire a szemléletmód felfedezésétől eljutsz a tudatos vásárlás és rendszerezés elsajátításáig, hiszen a belénk nevelt normák alapján kötődünk a tárgyainkhoz, akkor is, ha semmi szükségünk rájuk. A cél a szemléletmód megváltoztatása, nem a katalógus-lakás.

A posztokban többször céloztam rá, és itt ismét megjegyzem, hogy a kiszelektált dolgokat lehetőleg ne a kukába dobd, hanem adományozd oda a segélyszervezeteknek vagy tedd fel az internetre ingyen elvihető holmiként. Ami neked kacat, az másnak ajándék.

Ha tetszett a posztom és szívesen olvasnál még hasonló témákban, kedveld a Facebook oldalam >>ITT<< vagy a blog jobb oldalán található Facebook-dobozon keresztül 🙂

5 1 vote
Article Rating

Ez is érdekelhet

Subscribe
Visszajelzés
guest
0 hozzászólás
Inline Feedbacks
View all comments