Nagy minimalista lomtalanítás #4 – Nappali-étkező

Úgy látom, az utóbbi két-három évben a minimalizmus a lakberendezésben is átvette a főszerepet, egyre többen teszik le a voksukat a szellősen berendezett helyiségek mellett, és bár a trendek jönnek-mennek, a praktikusság végeredményében mindig praktikusság marad. A nappali-étkező jelenti a családi élet szívét, ahol összeülünk, játszunk, eszünk és nevetünk, itt fogadjuk a vendégeket (meg a szomszédot, aki továbbadja majd  látottakat a pletykás kertvárosi polgárságnak 🙂 ) és a legtöbben arra törekszünk, hogy ha csak egy szép dolog van a házban, az a közösségi helyiség legyen.

A nappali lomtalanítása általában nem komplett újrarendezést jelent, hanem azoknak az apró-cseplő holmiknak a kiszanálását, amelyek bizonyos mennyiség felett inkább a zűrzavar, mint az otthonosság érzetét keltik. Ez nehézséget jelenthet azok számára, akik érzelmileg kötődnek az emléktárgyakhoz, az utazásból hazahozott vagy ajándékba kapott mütyürökhöz, netalántán lelkiismeretfurdalásból nem merik kiselejtezni az egyébként nem szívesen látott holmikat – nekik nagy levegő, és gyerünk! 🙂

Mi mindent lomtalaníthatsz ki a nappalidból és az étkeződből?

  • Minimalizáld le a terítők, tányéralátétek, futók és textilszalvéták számát annyira, amennyire tényleg szükséged van.
  • Ha vannak még régi videókazettáid, CD-id és floppyjaid, viszont nincs hozzájuk megfelelő lejátszód, átnézés után digitalizáld a fontos felvételeket, a többitől szabadulj meg ( ne felejtsd, hogy a CD-k sajnos nem számítanak újrahasznosíthatónak, tehát felesleges a szelektív gyűjtőbe tenni, helyette inkább ajánld fel ingyen a neten, hátha elviszi valaki, aki dekorelemeket készít belőlük).
  • Pakolj le minden minden(!) mütyürt a polcokról és komódokról: a porcelán figurákat, füstölőket, gyertyatartókat, üvegcséket, Home-Love-SzeretlekJulcsi feliratokat. A mécseseket, képkereteket, művirágokat, dekorációs vackokat. Tényleg mindent. Ha kész vagy vele, őszintén kérdezd meg magadtól, mit szeretsz ezek közül az apróságok közül, és csak azt tedd vissza, amit valóban fontosnak tartasz az otthonod hangulatának megteremtéséhez.
  • A könyveket hatalmas értéknek tartom, de feleslegesen foglalják a helyet, ha egyébként sosem olvasod őket. Válogasd ki a kedvenc köteteidet, a többit adományozd vagy add el, esetleg cseréld ki őket valamelyik utcai könyvszekrényben, ha van ilyen a közeledben – mennyivel jobb, ha olyan könyvek vannak otthon, amiket nem csak porolsz, hanem olvasol is!
  • Az előtér gyakran található egy helyiségben a nappali-étkezővel, és igencsak lelombozóan néz ki, ha a kanapéról szétdobált cipők vagy tíz különböző télikabát kavalkádját kell bámulni. Egyszerűen ne vásárolj minden évszakra ötféle lábbelit, az aktuálisan nem hordott ruhadarabokat pedig tárold inkább a gardróbszekrényedben.
  • Csökkentsd az elektromos eszközök számát, hogy ne legyen elosztó- és kábeldzsungel a falak mentén. A felesleges kislámpákat, LED-es világítósorokat vagy sosem használt eszközöket (pl. digitális hőmérő) tüntesd el a helyiségekből.
  • Ne tartogasd a nappaliban és étkezőben egy kosárkában azokat a kacatokat, amelyeknek nincs keresnivalója ezekben a helyiségekben. Tudom, minden háztartásban van ilyen kosárka, de próbálj meg inkább helyet találni a benne tárolt holmiknak vagy végső esetben süllyeszd el egy fiókban, hogy ne legyen szem előtt.
  • A falon tárolt képek, festmények, díszítőelemek fontosságát is gondold át, nem feltétlenül baj, ha egy-egy helyen üresen marad a fal.

Az én nappalim katasztrófa az egyszerűsítés és lakberendezés szempontjából, úgyhogy meg sem mutatom, de a bérelt lakások keretein belül sajnos jelenleg nem tudok/akarok nagy változtatásokat eszközölni a berendezésben. Azt az egyet viszont megtanultam, hogy a saját lakásomban nem lesz nyitott polcos szekrényrendszer a nappaliban, mert ha kevés csetreszt rakok ki, üres az egész, ha túl sokat, akkor folyton rumlis. A “kevesebb több” elvet tartsd fejben a nappalid berendezése során is 🙂

Ha tetszett a posztom és szívesen olvasnál még hasonló témákban, kedveld a Facebook oldalam >>ITT<< vagy a blog jobb oldalán található Facebook-dobozon keresztül 🙂

0 0 votes
Article Rating

Ez is érdekelhet

Subscribe
Visszajelzés
guest
1 Comment
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Mira
Mira
3 éve

Abszolút egyetértek veled. Szerintem is a kevesebb néha több. Említetted, hogy a nappali a családi élet szíve, ezért ajánlanék egy sarokgarnitúrát, amire tökéletesen illik az a mondás, hogy „a kevesebb néha több” http://www.riodesign.hu/ulogarnitura-kanape-fotel/manhattan-sarokgarnitura