Nagy minimalista lomtalanítás #3 – Hálószoba és dolgozó

A hálószoba nálam a kikapcsolódás és pihenés helyszíne, úgyhogy igyekszem kerülni a zsúfoltságot vagy a harsány színeket – ettől függetlenül, időnként még az én minimalista életmódom mellett is felgyűlnek a kacatok az éjjeli szekrényen. Csak egy pillanatra leteszem őket, aztán ott maradnak. Nem feltétlenül lomok ezek, hanem a mindennapok olyan apró-cseprő tárgyai, amelyeknek semmi keresnivalójuk a hálószobában, hiszen a kupizódáson kívül nem töltenek be tényleges funkciót.

Ha szélsőségesen minimalista lennék, azt is mondhatnám, hogy egy hálószobában az égvilágon semmire nincs szükség az ágyon, gardróbszekrényen és olvasólámpán kívül, de távol áll tőlem a lakberendezési pőreség, a praktikusság és esztétikum keveredését vallom a legjobb útmutatónak. Ezért sem tanácsolom, hogy a nagy lomtalanítás keretében mindent kihajigálj a szobádból, pláne, ha kis lakásban élsz, és a hálószoba egyben dolgozóként is funkcionál nálad. 

Mi mindentől szabadulhatsz meg a hálószobádban és dolgozó helyiségedben?

  • Egy ráérős délutánon borítsd ki az egész ruhás szekrényt, és selejtezd azokat a ruhákat, amelyeket már legalább egy-két éve nem hordasz rendszeresen (kivétel az alkalmi ruha), hiszen feleslegen őrizgeted a sosem viselt ruhákat. A tönkrement fehérneműket, zoknikat, kiegészítőket is dobd ki, ha nem javíthatóak.
  • Minimalizáld az ágyneműhuzataid számát. A legtöbb háztartásban sok különböző lepedő és huzat gyűlik fel az évek során, pedig személyenként/páronként kettő is elegendő belőlük. Válaszd ki a két kedvenc szetted, a többit add tovább.
  • Az éjjeli szekrény fiókjából pakolj ki mindent, ami nem kapcsolódik a helyiség funkciójához, az eldugott csokikat, körömlakkot, vitamint, félretett füzetlapokat, pendrive-ot, egyszóval minden felesleges cuccot. Az éjjeli szekrényed nem lomtár, úgyhogy csak azt tárold benne, amire feltétlenül szükséged van a pihenéshez.
  • Gondold át, hány elektronikai kütyüre van szükséged a hálószobában, sőt, szükséged van-e egyáltalán rájuk alvás előtt, vagy csak azért tartasz például televíziót az ággyal szemközt, mert úgy “szokás”?
  • A “kevesebb több” elve alapján próbáld meg lecsökkenteni a szobádban található bútorok számát, amit úgy tudsz a legkönnyebben elérni, ha átnézed a komódjaid és szekrényeid tartalmát, majd mindennek megpróbálsz a lakás megfelelőbb részén helyet találni – minél kevesebb a holmid, annál kevesebbet kell tárolnod.
  • A dolgozóasztalodon ne tárolj semmit a munkához szükséges holmijaidon kívül, illetve ezeknek a darabszámát is minimalizáld a selejtezés keretében! Gyűjtsd össze a lakásban található össze íróeszközt egy sima befőttesüvegbe, és ne vegyél újat belőlük, míg mindet el nem használtad. Tart mindössze egy ollót, tűzőgépet, naptárat, számológépet a fiókban – utóbbiakat akár el is hagyhatod, ha online felületen összesíted a tennivalókat.
  • Rendszerezd a hivatalos dokumentumaidat: az érvényüket vesztett számlákat, blokkokat, kártyákat és iratokat semmisítsd meg, hogy ne foglaljanak helyet a polcodon. 

Ha tetszett a posztom és szívesen olvasnál még hasonló témákban, kedveld a Facebook oldalam >>ITT<< vagy a blog jobb oldalán található Facebook-dobozon keresztül 🙂

0 0 votes
Article Rating

Ez is érdekelhet

Subscribe
Visszajelzés
guest
0 hozzászólás
Inline Feedbacks
View all comments