Nagy minimalista lomtalanítás #2 – Konyha és kamra

A kedvenc konyhai vitatémám a pult zsúfoltságával kapcsolatos, nézzétek el nekem, de halálosan jót tudok szórakozni azon, amikor egymásnak esik a két ellentábor – a puritánul üres pultok szószólói és a totál kacatosak-, majd órákon keresztül győzködik egymást a vízforraló tökéletes helyéről 🙂

Én mindenben a középutat szeretem, tehát a konyhában is igyekszem ötvözni a minimalizmust a kényelemmel, ami azt jelenti, hogy a napi szinten használt holmikat általában elől hagyom, a többit viszont könyörtelenül száműzöm a zárt polcok közé. Apropó, többi dolog: neked hány villád, tányérod, poharad van a szekrényben és hányat használsz közülük?

A nagy minimalista lomtalanításról szóló sorozatom második részében a konyha és a kamra lomtalanítási lehetőségeit fogom körüljárni, méghozzá nagyon-nagyon szigorúan, mert be akarom bizonyítani neked, hogy nincs szükséged óriási térre a boldogsághoz, egy átlagos háztartás dolgai valójában egészen kis konyhákban is elférnek. A drága bútorlap árát költsd valami másra! 🙂

Mi mindent lomtalaníthatsz ki a konyhában és a kamrában?

  • Az összes evőeszközt, tálat, tányért és poharat pakold ki az asztal közepére, majd gondold át, hány darabra van szükséged valójában belőlük, mennyit használsz a hétköznapok során? Húsz-huszonöt kanalat és villát biztos nem. Ha van mosogatógéped, a darabszámot minimalizáld úgy, hogy éppen megteljen vele a gép, plusz egy-két darab mindenből, így vendégség esetén sem leszel bajban.
  • Szabadulj meg azoktól az elektromos konyhai kisgépektől, amelyeket sosem veszel elő, legyen szó kenyérsütőről, szódagépről vagy magtejkészítőről. Ne tartogasd őket lelkiismeretfurdalásból, csak mert ajándékba kaptad valamelyiket, netán sok pénzbe kerültek és sajnálod továbbadni őket. A drága lom is lom, ha használat helyett a polcokon porosodik.
  • Nézd át a textíliákat: a szakadozott konyharuhákat fokozd le törlőrongynak, a jó állapotban lévőkből pedig csak annyit tarts, amennyi elkoszolódik két mosás között.
  • Az étkészlethez hasonlóan csökkentsd le a mindennapos főzéshez használt kiegészítők számát is, ilyenek pl. a fakanalak, vágódeszkák, csipeszek, fogók, szűrők. A szükséges darabszámok meghatározásához a saját főzési szokásaidat kell figyelembe venned, tehát konkrét számot nem tudok mondani neked, de nyilván nincs szükséged két citromfacsaróra, három sajtreszelőre, négy krumplikiszedőre, hat-nyolc.-tíz fakanálra, és így tovább… A legtöbb dologból tulajdonképpen bőven elegendő egy tartós változat.
  • Válogasd át az összes élelmiszert, amit a hűtőben, fagyasztóban és kamrában tárolsz. Ha valami lejárt, megromlott vagy ehetetlenné vált, azt dobd ki, a maradékot pedig úgy rendszerezd a polcokon, hogy átláthatóvá váljon számodra a készleted. Külön a frissek, a hüvelyesek, a szárazáruk, a befőttek és savanyúságok. Figyelj rá, hogy a lejáró élelmiszereket mindig észrevehető helyen tárold.
  • Minimalizáld a főzőedényeid és tepsijeid számát. Megdöbbentően kevés is elég belőlük, hiszen ezeket úgyis ritkán tesszük mosogatógépbe a méretük miatt, főzés után elmossuk és máris újra használhatjuk őket.
  • Mondj búcsút azoknak a holmiknak, amelyeknek alapvetően nem a konyhában lenne a helye. Mik ezek? Például az elemek, telefontöltők, magazinok, szatyrok, hamutartók. Fonott kosárka mindenféle vacaknak, porcelánok és üres üvegek a konyhaszekrény tetején. Füzetek, csavarhúzó, tollkupac. Az ízléses dekorelemeknek is megvan a helye a konyhában, de nem érdemes túlzásba vinni a használatukat, különben a trendi konyha hamar átcsap kupis konyhába.
  • A fűszereket ne őrizgesd a konyha öt különböző helyén mindenféle kis zacskóban, rendszerezd őket egy helyre. Ha valamelyiket nem használod és időközben már elvesztette az aromáját, azt dobd ki, aztán ne vásárold újra.
  • Tüzetesen vizsgáld át a fiókokat a konyhai apróságok után, és könyörtelenül selejtezd ki a befőttesüvegeket, sosem használt karácsonyi nyomókat, felesleges sütőformákat, üvegeket.

A konyhai eszközöket lehetőleg ne a kukába dobd, hiszen másoknak még szüksége lehet rájuk használtan is. Egy dobozba készítsd össze a holmikat – kivéve az elektronikai hulladékot -, és vidd el adományként valamelyik segélyszervezethez vagy háztartási csomagként tedd fel az internetre ingyen, szinte biztosan akad, aki hajlandó elmenni érte.

A lomtalanításon túli legnagyobb feladatod az lesz, hogy ne vásárold újra a kiszelektált holmikat, illetve próbálj meg a jövőben mindenből természetes és tartós verziót beszerezni. Én itthon kerülöm a műanyagot, nem csupán környezetvédelmi okokból, hanem azért is, mert a rozsdamentes acélból vagy fából készült termékek sokkal tartósabbak és szebbek, tehát gyakran dekorációként is szolgálnak a konyhámban.

Ha tetszett a posztom és szívesen olvasnál még hasonló témákban, kedveld a Facebook oldalam >>ITT<< vagy a blog jobb oldalán található Facebook-dobozon keresztül 🙂

5 1 vote
Article Rating

Ez is érdekelhet

Subscribe
Visszajelzés
guest
0 hozzászólás
Inline Feedbacks
View all comments