Nagy minimalista lomtalanítás #1 – Fürdőszoba

Egy népszerű lakberendezős csoportban vettem észre böngészés közben, hogy sokan képesek a méregdrágán berendezett, gyönyörű fürdőszobáikat elrontani a kád köré felhalmozott műanyagflakonok tömkelegével, a felújításra szoruló helyiségekről nem beszélve, ott alkalmanként talán még a kutya csajkája is megfordul a mosógép tetején. Úgy tűnik nekem, a konyha mellett a fürdőszoba a legnagyobb lomtár egy háztartásban, öröm az ürömben, hogy pont ezért látványos változásokat lehet elérni egy alapos selejtezéssel. Ha a csempefestés vagy valamelyik bútor cseréje is belefér, akkor teljesen új fürdőszobát kaphatunk potom pénzért.

De félre a lakberendezéssel, mi most itt kizárólag azzal a nagy lomtalanítással foglalkozunk, amely során lehetőséged nyílik átgondolni az egész fürdőszoba-koncepciódat. Mielőtt nekilátnál, hogy mindent kiszedj a szekrényekből és átvizsgálj, vésd az eszedbe, hogy a minimalista selejtezés nem csak a hibás termékek kiszanálásáról szól, hanem arról is, hogy átgondolod, mire lesz szükséged valójában a jövőben az adott helyiségekben. A cél, hogy minden holmiból annyid legyen, amit ténylegesen használsz, hiszen a többi örökké csak a polcokon porosodó lom marad.

A legtöbb háztartásban manapság igyekeznek külön fürdőszobát és mosókonyhát kialakítani, én az egyszerűség kedvéért egy helyiségként kezelem a kettőt lomtalanítás terén.

Mit lomtalaníthatsz és minimalizálhatsz a fürdőszobában?

  • A műanyagflakonokat, igen, engedd el az ötféle felbontott tusfürdőt, sampont, szappant, hajolajat és társaikat. Először gondold át, nem tudod-e a háztartásodban megtalálható természetes szerekkel helyettesíteni őket (pl. a bőrradírt kávézaccal), ha nem, akkor rendszerezd őket egy helyre, és ne vásárolj belőlük többet, amíg mind el nem fogyott. Esetleg tarts egy darab tartalékot a leggyorsabban fogyó termékekből, de ne halmozz fel belőlük túlélőkészletet a szekrényben.  A jövőben használj mindig egyféle terméket egyszerre, sőt, akár az egész család használhatja ugyanazt a vegyszermentes verziót.
  • Eladományozhatod a sosem használt törölközőket. Egy jó minőségű törölköző évtizedekig is bírhatja a strapát, a sajátjaimat már évek óta használom és még semmi bajuk. Családtagonként két törölközőnek elégnek kell lennie, a vendéglátási szokásaitoktól függően tarts meg egy-kettőt tartaléknak a vendégek számára, többre nem lesz szükséged. A kis, kéztörlő törölközőkből se tarts háromnál többet.
  • Ha nő vagy, tégy rendet a sminkjeid között és minimalizáld le a számukat. A beszáradt, rég lejárt termékektől szabadulj meg, és színekből is csak azokat tartsd meg, amelyekkel jól érzed magad. Elegendőnek kell lennie egy szempillaspirálnak, tusnak, alapozónak, hiszen mit csinálsz egyszerre hárommal azon kívül, hogy tartogatod őket? 🙂 Az ékszereid és egyéb kiegészítőid között szintén selejtezz, amit már egy éve fel sem vettél, arra egyszerűen nincs szükséged (kivéve a ritkán hordott családi örökségeket, azokat nyilván ne dobd ki).
  • Vizsgáld át a pipereeszközök állapotát és hasznosságát! A fürdőrózsát tényleg használod vagy csak dekorációnak lóg a csapon? A körömvágó csipesz nem rozsdás? A régi hajszárítót és hajvasalót nem őrizgeted a szekrényben, miközben már újakat vettél?
  • Ne tarts otthon a fürdőszobában egyszerre háromféle mosóport és ötféle öblítőt, válaszd ki a leghatékonyabb verziót, a többit pedig elhasználás után ne vásárold újra. A csipeszek számát is minimalizáld, ha csak tíz-tizenöt darabot használsz, felesleges egy egész vödörnyi belőle. 
  • Gondold át, valóban szükséged van-e légfrissítőre, illatosító gépekre vagy pálcikákra a fürdőben. A légfrissítő szerintem a legbénább találmány, hiszen nem tünteti el a szagokat, sokkal egyszerűbb pár percre kinyitni az ablakot wc-zés után. Az illatpálcikáknak pedig – tapasztalataim szerint – nem túl tartós a hatása.
  • A takarítószerek számát csökkentsd le, amennyire csak tudod, teljesen felesleges minden felületre és feladatra külön vegyszert tartani otthon. Egy általános tisztító, egy fertőtlenítő és bútorápoló bőven elég a háztartásod tisztán tartásához – de még ennél is jobb, ha a vegyszermentes takarítást választod. A takarítóeszközök között is lomtalaníts, ha kell, ne tarts meg három felmosóvödröt vagy szemetes lapátot.
  • A fürdőszoba-dekorációban mindenképpen “a kevesebb több” elv érvényesüljön. Egy fürdőnek nem kell teljesen csupasznak lennie, hiszen nagyon fel tudja dobni a hangulatot két-három odaillő kép, váza vagy üvegcse, de a vízgőz könnyen tönkreteszi ezeket a holmikat, ezért érdemes inkább az egyszerűségre törekedni.

A felsorolt dolgok csupán útmutatásként szolgálnak a saját fürdőd lomtalanításához, és a céljuk nem a szélsőségesen minimalista helyiség kialakítása, hanem az, hogy átláthatóbbá és rendszerezettebbé tedd a környezeted. Úgy látom, fürdőszobák esetén könnyű abba a hibába esni, hogy mindenféle termékből komplett készletet halmozunk fel a polcokon, így a végén néhány dolog megromlik, használhatatlanná válik vagy kupi formájában a nyitott polcokon végzi.

Ha tetszett a posztom és szívesen olvasnál még hasonló témákban, kedveld a Facebook oldalam >>ITT<< vagy a blog jobb oldalán található Facebook-dobozon keresztül 🙂

2.7 3 votes
Article Rating

Ez is érdekelhet

Subscribe
Visszajelzés
guest
0 hozzászólás
Inline Feedbacks
View all comments