Mosható pelenka – mi jött be nekünk és mi nem?

Az elmúlt hónapok során megértettem, miért mondják egyes anyukák, hogy a mosható pelenkázás már-már hobbi számukra: tényleg van annak valami varázsa, ahogy bekerülnek a szekrénybe a frissen száradt betétek, a gyerek meg egy mackós pelenkát ráz a fenekén, miközben körbemássza a nappalit.

És telnek, telnek a napok anélkül, hogy műanyag pelenka kerülne a kukába. 

De nem akarok mítoszt szőni a mosipelus köré, mert tény, hogy van vele némi – nagyon kevés – plusz meló és kell egy kis idő, mire kitapasztalja az ember a használatát. Közben meg lehet, hogy napokig átázik a pelenka, pisiszag lesz és tök feleslegesen veszünk meg egy drága wahmot, mert nem passzol a kicsire. Szóval, nem csodálom, hogy egyelőre inkább a hozzám hasonló környezetvédő szülők tudnak hobbiként tekinteni rá, hiszen kell némi eltökéltség hozzá, az elején legalábbis. 🙂

Fazonok és típusok

A fent említett eltökéltségnek hála már Beni születése előtt beszereztem néhány mosható pelenkát, mások tapasztalataiból kiindulva többféle típusból: volt itthon kis kínai PUL külső, zsebes, becsatolható betétes AIO és drágább csónakos is. Ezeket első körben használtan vettem meg a Mosható pelenka piac és csevegő csoportban, abból kiindulva, hogy előbb meglátom, mi jön be és csak utána vagyok hajlandó rászánni pár ezret újonnan vásárolt pelenákra – na, ez volt a legjobb döntésem.

Ugyanis, végül nem az lett a nyerő, amire számítottam. A fiam születése előtt meg voltam róla győződve, hogy többnyire méretes csónakos pelenkákat fogunk használni, egyrészt mert nagyon praktikus a használatuk – jó esetben csak a csónakot kell cserélni, a pelenkakülsőt nem -, másrészt csodaszépek és formás, kis popót csinálnak a gyereknek. Bezzeg az egyméretes külsők, azok olcsóak ugyan, de nagyok…

A vége természetesen az lett, hogy a csónakosokat eladtam, mert egy sem volt fazon az előre pisilős kisbabámra és azóta is többnyire sima külső-belső kombót használunk, amelyekbe időközben annyira belenőtt, hogy tök jól állnak rajta. 🙂 Senkinek nem ajánlom, hogy egy típushoz ragaszkodva vásároljon be mosható pelenkából, különben könnyen csalódás lesz a vége. 

Az AIO szintén nem nyert nálunk, bár különösebb problémám nem akadt vele, szimplán felesleges macerának tartom, hogy minden cserénél a komplett pelenka megy a mosásba, nem csak a külső – ez a megoldás így drága, és kétszer annyit kellene vele mosni, mint most. A jelenleg általunk legtöbbet használt sima PUL külső-belső változat előnye, hogy viszonylag kis készletre van szükség belőle és hamar szárad, ráadásul viszonylag olcsó egy pelenka külső, főleg a csónakosokhoz viszonyítva. 

Tárolás és tisztán tartás

Ha beléptek egy mosipelusos csoportba, látni fogjátok, hogy sokféle szerrel és módszerrel lehet tisztán tartani a pelenkákat, mindenki másra esküszik, bár van néhány kötelező érvényű alapszabály, például az, hogy a betétekhez nem használunk öblítőt, mert eltömődnek.

A mosás előtt azonban felmerülhet, milyen praktikák léteznek a mosható pelenkák használatához. Sokan kedvelik a kakifogót, ezt időnként én is használok, mikor nem felejtem el éppen beletenni a pelenkába, mert meggyorsítja a dolgokat – jó esetben egy mozdulat, és már tiszta is a pelenka. Az anyatejes időszakban azonban nem szabad csodát várni a kakifogótól: bár a cucc nagy részét felfogja, bizony sokszor le kell majd öblíteni a zuhanyrózsával a betéteket. 🙂

Az elhasznált pelenkák nálunk a háztartási helyiségből nyíló kis wc-ben kaptak helyet, a belsők egy zárható fedelű vödörben, a külsők egy fedetlenben. Van, aki minden este átöblíti a pelenkákat a mosógépben, én nem szoktam, mert csak felesleges energiapazarlásnak tartom, hogy a meleg vízben dunsztolódjanak a betétek, szóval az a metódus alakult ki nálunk, hogy a pisis belsők mindenféle egyéb ceremónia nélkül mennek a vödörbe, a kakisak pedig természetesen azután, hogy eltávolítottam róluk a végterméket.

A fedett vödör használatával nem mindenki ért egyet, mert állítólag gyorsabban terjednek benne a bacik, de azért mióta beindult a padlófűtést, a második napon már érződik a pisiszag a wc-ben, ha nincs lefedve a vödör, ezért mi maradtunk ennél a változatnál. Teafa olajat, ecetet és egyéb fertőtlenítő folyadékot nem teszek mellé. 

A mosás nálunk egyelőre harmadik napon esedékes, ilyenkor két verzió létezik: vagy fertőtlenítő 60 fokon mosom külön a betéteket némi ruhaneművel együtt (alsónadrágok, ágynemű, zoknik, szóval azért nem konyharuhát teszek a pelenka mellé), vagy ha nincs, amivel egyben mossam, akkor megy 40 fokon a pelenkakülsőkkel a gépbe egy kevés ruhafertőtlenítő társaságában, de ez csak alkalmi megoldás, hogy ne kelljen félig üres dobbal elindítanom a gépet. Hiszen, a mosható pelenka lényege a környezetvédelem, ergo az energiafelhasználásra továbbra is ügyelek.

Mennyi eldobható pelenkát használtam el, mióta megszületett a kisfiam?

Jó lenne azt mondani, hogy egyetlen darabot sem 🙂, de időnként azért nálunk is sorra kerülnek a műanyag pelenkák. Az első két hónapban például viszonylag sok fogyott, én szoktam az anyaságot, közben tesztelgettem a mosható pelenkákat is, de mivel újszülött méretből alapvetően csak pár darab volt itthon, ezért Beni két hónapos korában kezdtünk el ténylegesen átállni a mosizásra, mikor belenőtt a csónakosokba és egyméretesekbe. 

A következő pár hónapban szinte folyamatosan mosható pelenkában volt éjjel-nappal, kivéve, ha mentünk valamerre a városban vagy a nagyszülők vigyáztak rá, vpár héttel ezelőtt viszont szembesültünk azzal a problémával, hogy éjszakára már nem elegendő a jelenlegi pelenka-készletünk. Jobban mondva, a nappal használatos betétek nem bírnak ki 8-10 órát csere nélkül, nincs akkora a nedvszívásuk, akkor sem, ha kettőt teszek belőlük, ezért jelenleg éjszakára eldobható pelenkát adok a kicsire, hogy ne ázzon ki reggelre.

Közben pedig keresem a megoldást, milyen típusú betétet vagy pelenkát lenne a legérdemesebb éjszakára beszerezni – ha van tippetek, írjátok meg nekem. 🙂

Ha tetszett a posztom, és szívesen olvasnál még hasonló témákról, kedveld a Facebook oldalam >>ITT<< vagy kövess az Instagramon🙂

5 1 vote
Article Rating

Ez is érdekelhet

Subscribe
Visszajelzés
guest

0 hozzászólás
Inline Feedbacks
View all comments