Mosható arctisztító- és sminklemosó korongok

Egy korábbi posztomban írtam arról, milyen újrahasználható alternatívákkal lehet leváltani az eldobható női higiénés holmikat a fürdőszobában, akkor az elhasznált frottírtörölközőből beszegett sminklemosó korongok mellett kampányoltam, csakhogy létezik ezeknek horgolt verziója is. Sőt, úgy látom, a horgolt darabok sokkal népszerűbbek mostanság, nem feltétlenül a praktikusság miatt, inkább azért, mert szemet gyönyörködtető képek készülnek róluk a közösségi oldalakra. Úgy látszik, a zero waste életmódnak kialakul lassan a maga dekorációs vonala, és a kételkedők számára kiderül végre, hogy a fenntarthatóság igenis lehet szép. 🙂

Az arctisztító-, és sminklemosó korongok elkészítése régóta esedékes volt nálam (bár a hétköznapokban jóformán csak a szemem húzom ki, tehát a lemosás többnyire a zuhany alatt történik, mire kiszállok, általában már nincs szükség külön ceremóniára), mert a bolti vattapamacs-tartalékaim lassan kimerülnek. Most kihasználtam a lehetőséget és meghorgoltam a saját korongjaimat. Egyébként szívesebben készítettem volna őket frottírtörölközőből, az strapabíróbb megoldásnak tűnik, de nincs itthon rossz állapotú törölközőm, így végül maradtam a fonalas megoldásnál. Különben is jobban horgolok, mint varrok.

A kézműveseknél többnyire 100% pamut fonalból készített korongokat tudsz megvásárolni, én viszont több alkalommal írtam már a blogon, hogy környezetvédelmi szempontok miatt (és mert feleannyiba kerül) turiból veszem a fonalakat, úgyhogy a korongjaim ezúttal is használt anyagból készültek. Ennek hátránya, hogy nem tudom pontosan a fonalak összetételét, az biztos, hogy többnyire műszálasak, de remélem ez nem okoz majd gondot a használatuk során.

Itt van az a két angol nyelvű videó, amely alapján elkészítettem az arctisztító korongokat. Készítettem hozzá egy gyors magyar fordítást, legalábbis megpróbáltam, de érdemes megnézni a videót horgolás előtt, mert én csak angol nyelvű minták alapján dolgozom, és néha gondban vagyok vele, melyik öltést hogy hívják magyarul. A videóval együtt viszont nem lesz gond.

  • Készíts varázskört.
  • Első kör: Horgolj nyolc félpálcát a varázskörbe, majd az utolsó szemet öltsd össze az elsővel egy kúszószem segítségével.
  • Második kör: Készíts láncszemet, ezután a nyolc öltés mindegyikébe horgolj két félpálcát. A végén egy szemet hagyj ki, majd ismét zárd kúszószemmel a kört.
  • Harmadik kör: Készíts láncszemet. Az első szembe horgolj két félpálcát, a másodikba pedig egy félpálcát. A sor végéig folytasd felváltva a horgolást, tehát kettő-egy-kettő-egy félpálca jöjjön. A sor végét kúszószemmel zárd, csomózz és vágd el a fonalat.
  • Ha nagyobb arctiszító korongot szeretnél, egyszerűen folytasd a sorokat. Én kb. 3,5 mm-es fonallal dolgoztam, szerintem pont megfelelő méretű lett a korong.

 

  • Készíts csúszócsomót, majd négy láncszemet. Az első szembe horgolt kúszószemmel kösd össze az alapkört.
  • Első kör: Horgolj két láncszemet. Keresd meg a lyukat, horgolj bele háromszor egymást után egy félpálca ráhajtást, és csak ezután húzd át az összes hurkon a fonalat (na, például ehhez fog kelleni neked a videó). Készíts egy láncszemet. Horgolj összesen hat ilyen puffos pálcát. A végén zárd kúszószemmel a sort.
  • Második kör: Horgolj két kúszószemet, hogy elérj a pálcák közti lyukhoz. Készíts két láncszemet, majd horgolj két puffos pálcát a lyukak közé. A sorban lévő összes lyukba készíts ugyanígy két-két puffos pálcát, a sor végét kúszószemmel zárd.
  • Harmadik kör: Készíts egy láncszemet. Horgolj egy-egy rövidpálcát a következő két szembe, majd két rövidpálcát a harmadikba. A sor végéig folytasd ugyanígy váltva a pálcákat, tehát rövidpálca-rövidpálca-két rövidpálca. A sor végét zárd kúszószemmel, csomózz és vágd el a fonalat.
  • Extra megjegyzés: A videóban 5 mm-es fonallal dolgoznak, én viszont csak 3,5 mm-eset használtam, ezért a végén ráhorgoltam még egy kört az alapra és végül rövidpálcák helyett kúszószemekkel készítettem el az utolsó sort, hogy megkapjam a számomra tökéletes méretet.

Miért érdemes lecserélni a bolti korongjaidat moshatóra?

Elsősorban környezetvédelmi okokból. A horgolt korongok a kis méretükből eredően nem igényelnek extra helyet a mosógépben, bőven elférnek a törölközők és ágyneműk mellett, tehát a mosásuk során nem használsz el többletenergiát és vizet. A boltból hazahozott műanyagcsomagolást azonban ki tudod velük védeni. Mindemellett olcsóbb is egyszer meghorgolni (vagy megvenni) a korongokat, mint rendszeresen megvásárolni őket.

A használatuk ugyanúgy működik, mint a bolti vattakorongé, viszont műanyag palackos sminklemosó helyett érdemes beszerezni egy üvegcse természetes olajat (pl. jojobát). Ha erős sminket használsz, mosás előtt dörzsöld át marhaepeszappannal a korongjaidat, hogy maradéktalanul eltűnjenek a foltok. 

Ti próbáltátok már a mosható korongokat? Milyen tapasztalataitok vannak velük?

Ha tetszett a posztom és szívesen olvasnál még hasonló témákban, kedveld a Facebook oldalam >>ITT<< vagy a blog jobb oldalán található Facebook-dobozon keresztül 🙂

0 0 vote
Article Rating

Ez is érdekelhet

Subscribe
Visszajelzés
guest
0 hozzászólás
Inline Feedbacks
View all comments