Mosható arctisztító- és sminkeltávolító korongok

Egy korábbi bejegyzésben írtam arról, milyen többször használatos alternatívákkal lehet leváltani az eldobható női higiénés holmikat a fürdőszobában, akkor az elhasznált frottírtörölközőből beszegett sminklemosó korongok mellett kampányoltam, csakhogy létezik ezeknek a korongoknak horgolt verziója is. Sőt, úgy látom, a horgolt darabok sokkal népszerűbbek mostanság, nem feltétlenül a praktikusság miatt, inkább azért, mert szemet gyönyörködtető képek készülnek róluk a közösségi oldalakra. Ilyen az, mikor egy fenntartható otthon nem csupán hasznos, hanem szép is. 🙂

Az első arctisztító korongjaimat 2-3 évvel ezelőtt készítettem, mikor a bolti vattapamacs-tartalékaim lassan kimerültek. Szívesebben csináltam volna őket én is frottírtörölközőből, az strapabíróbb megoldásnak tűnt, de nem  volt itthon rossz állapotú törölközőm, így végül maradtam a fonalas megoldásnál. 

A kézműveseknél és a zero waste webshopokban egyébként többnyire 100% pamut fonalból készített korongokat tudunk megvásárolni, én viszont környezetvédelmi szempontok miatt turiból veszem a fonalakat, úgyhogy a hajdani korongjaim is használt anyagból készültek. Utólag belátom – környezetvédelem ide vagy oda – , ez rossz döntés volt. A turiban vásárolható fonalak többsége ugyanis műszálas, ami dekorációk készítéséhez tökéletes, arctisztításhoz vagy sminklemosáshoz, esetleg otthoni kenceficézéshez azonban nem felelnek meg, mert egy idő után óhatatlanul megkeményednek és érdessé válnak. 

Mindenesetre, belinkelek ide egy nagyon könnyen elkészíhető alapmintát. Sajnos csak angol nyelvű videót találtam, de tényleg olyan egyszerű a minta, hogy szerintem minimális horgolási ismeretekkel nyelvtudás nélkül, csak a videón látottak alapján is elkészíthetőek a korongok. 

Az elégedetlenség miatt horgolás helyett készítettem néhány varrott korongot is egy régi pulóverből, a mostani horgolt darabok pedig kiegészítésként szolgálnak majd, mert a varrott változatból nincs túl sok darab itthon. 

Miért érdemes lecserélni a bolti korongjaidat moshatóra?

Elsősorban környezetvédelmi okokból: a boltból hazahozott műanyag csomagolást ugyanis ki tudod velük védeni. A horgolt korongok a kis méretükből eredően ráadásul nem igényelnek extra helyet a mosógépben, bőven elférnek a törölközők és ágyneműk mellett, tehát a mosásuk során nem használsz el többletenergiát és vizet ahhoz képest, mintha nem is használnád őket.  Mindemellett olcsóbb is egyszer meghorgolni (vagy megvenni) a korongokat, mint rendszeresen megvásárolni.

A használatuk ugyanúgy működik, mint a bolti vattakorongé, habár műanyag palackos sminklemosó helyett érdemes beszerezni egy üvegcse természetes olajat (pl. jojobát). Ha erős sminket használsz, mosás előtt dörzsöld át marhaepeszappannal a korongjaidat vagy áztasd be őket, hogy maradéktalanul eltűnjenek a foltok. 

Ha tetszett a posztom, és szívesen olvasnál még hasonló témákról, kedveld a Facebook oldalam >>ITT<< vagy kövess az Instagramon🙂

0 0 votes
Article Rating

Ez is érdekelhet

Subscribe
Visszajelzés
guest
0 hozzászólás
Inline Feedbacks
View all comments