Mix your nature – keverj magadnak hazai hulladékmentes kozmetikumot

Az egyik tavalyi célkitűzésem az volt, hogy megpróbálok itthon minél több műanyagba csomagolt kozmetikumot és fürdőszobai készítményt lecserélni hazai kisvállalkozók natúrtermékeire. Hazudnék, ha azt állítanám, hogy sikerült maradéktalanul megvalósítanom az elképzelésem, viszont egyre több és több magyar kézműves termék kerül az utamba, mostanában például a Mix Your Nature zero waste kozmetikumaival ismerkedem.

A márka alapítója, Máthé Csilla több évnyi külföldi multis meló után döntött úgy, hogy a családjával együtt hazaköltözik Magyarországra és hulladékmentes kozmetikumok gyártásába kezd – méghozzá lebomló/komposztálható csomagolással, amit csak azért emelek ki, mert mindenmentes termékeket bármikor találok a polcokon, de olyan mindenmentes testápolót, aminek a csomagolását később egyszerűen komposztálhatom, na az igazi kihívás.

Egyébként ez az egyik legizgalmasabb hazai kozmetikai márka, amivel az elmúlt hónapokban találkoztam, itt ugyanis nem szimplán az történik, hogy egy előre megadott receptúra alapján kikevert készítményt szállít ki nekem a futár, hanem a manufaktúra e-keverdéjében én magam állítom össze – ha szeretném -, hogy mely alapanyagokból álljanak a kozmetikumok. A fentiek alapján könnyen kitalálható, hogy ezek a kozmetikumok frissen készülnek, de a teljes folyamattal és a Mix Your Nature történetével kapcsolatban inkább olvassátok el Csilla beszámolóját, aki bővebben is mesélt róla, hogy zajlik a munka a műhelyében.

1. Bár a környezettudatos életmód egyre népszerűbb itthon, egyelőre kevés hazai zero waste kozmetikum elérhető a piacon. Téged mi indított el ezen az úton? 

Már gyerekkoromban arra neveltek, hogy hatékonyan, gazdaságosan használjuk fel az erőforrásokat: kapcsoljuk le a villanyt magunk után, ne hagyjuk a vizet folyni tusolás/fogmosás/mosogatás közben, ne pazaroljuk az ételt, stb. Időközben elindult a szelektív hulladékgyűjtés – ezeket a szokásokat én is alkalmaztam. Ahogy viszont gyerekeim lettek, az egész más értelmet nyert: felfogtam, hogy ezek a lépések szükségesek, de nem elégségesek ahhoz, hogy a Természet és a Föld szépségeit nekik, a következő generációnak is meg tudjuk őrizni teljes sokszínűségében. Mindig is rendszer szemléletű voltam, nem egy-egy alkalmas megoldásokat kerestem, hanem a szokásainkat alakítottam, és azt kutattam, hogy másoknak hogyan tudnék segíteni ezekben. A fürdőszobai termékek kézenfekvőnek tűntek, hiszen sok embernek tele van a fürdőszobája műanyaggal…

2. Mesélnél róla, hogyan és miből készülnek ezek a termékek nálad? 

Minden termékünk 100% természetes alapanyagokból készül. Sok termékünk vegán is. Jelenleg két alapanyag állati eredetű: a méhviasz és a Q10. Sok receptünk alapját a kakaóvaj, kókuszolaj, sheavaj adja, ezek mellett magas arányban használunk hatóanyag olajokat – egyik kedvenc például a körömvirág olaj. Ezekből tényleg annyit teszek bele a termékekbe, hogy azok jól működjenek az adott feladatra, és nem csak annyit, hogy rá lehessen írni a dobozra, mint hívószó. A testápoló, arcápoló és szemkörnyékápoló stiftünk pedig tartalmaz egy minimális vízfázist is – éppen annyit, hogy ne kelljen tartósítószereket használni, de elengendőt ahhoz, hogy megnyíljon az út olyan hatóanyagok előtt, mint a panthenol, allantoin vagy a másik kedvencem, az aloe vera por, mely egy 200-szoros koncentrációjú por, az aloe vera minden jó tulajdonságát megőrzi, és rendkívül hatékonyan fejti ki a hatását.

3. Hogy tapasztalod, mennyire van kereslet a zero waste kozmetikumokra kis hazánkban? Kaptál már pozitív visszajelzést kifejezetten azért, mert a termékeidnek még a csomagolása is lebomló? 

Általában ez az első visszajelzés, rengetegen dicsérik a csomagolást. Én úgy látom, hogy egyre nagyobb az igény, pontosabban elvárás, hogy a csomagolás problémakörével foglalkozzon egy gyártó. Ez az a téma, amivel a legtöbbet kísérleteztem, de úgy gondolom az eredmény megéri: sok natúrkozmetikum cég van Magyarországon, de én úgy látom, mi vagyunk az egyetlenek, akiknek a teljes kínálata hulladékmentes.

4. A kozmetikumaid különlegessége, hogy a vásárlók maguk választhatják ki az összetevőket és névre szóló feliratot kérhetnek rá. Sokan élnek ezzel a lehetőséggel, vagy inkább a te szakértelmedre bízva magukat, a kész változatot keresik? 

 Erre is nagyon sok visszajelzést kapunk, jelenleg körülbelül fele-fele arányban oszlanak meg a rendelések a kettő között. Ugyanakkor, aminek nagyon örülök, hogy ez a megközelítés az interakciónak is utat nyit: sokan kérdeznek az alapanyagokról, milyen bőrre mit ajánlok, mivel mit lehet helyettesíteni, és ezután adják le a rendelést.

5. Azt gondolnám, aki fenntartható termékeket készít, valószínűleg a hétköznapokban is odafigyel a környezetvédelemre. Nálatok mennyire játszik szerepet a hulladékmentesség a hétköznapi életetekben?

Nagyon nagy szerepet játszik az életünkben a hulladék-, vegyszer- és feldolgozott anyag mentesség. Azt hiszem, a legnagyobb eredményeket a főzés és takarítás területén érjük el. A férjem édesanyja mesterszakács, és át is adta tudása egy részét a fiának – szerencsémre 🙂 -, így szinte mindent frissen főzünk, a főzés egy családi program, a gyerekek is részt vesznek benne, sőt a négyévesem már szinte egyedül is meg tud csinálni néhány dolgot. Már olyan szinten tart az apa-fia főzőcsapat, hogy tésztát sem kell boltban vásárolnunk. A tisztítószerek nagy részét már évek óta én csinálom, és alkalmazzuk a szokásos házi praktikákat. Emellett vannak olyan területek, ahol még van fejlődnivaló – az egyik ilyen a hajam. 🙂 Tizenöt éves korom óta megvan a rutinom, hogy hogyan lehet tűrhetően kezelni a göndör fürtjeimet, olyan szinten, hogy még a samponom is azóta ugyanaz… Ehhez a rutinhoz nehéz volt hozzányúlnom, de most éppen elkezdtem barátkozni a szilárd samponnal, kezdünk egész jóban lenni, a következő lépés pedig egy olyan ötlet, ami egy vásárlómtól jött: a habkrémemet kipróbálni, mint hajvégápoló szérum 🙂

6. A kozmetikai termékek tára végtelen lehet, neked milyen terveid vannak a közeljövőre nézve a Mix Your Nature kapcsán? 

Rengeteg új termék ötlet van folyamatban, a fejlesztések, kísérletezések most is zajlanak. Nagyon remélem, hogy őszre sikerül előállni néhány újdonsággal, addig pedig remélem, hogy minél többen kipróbálják a jelenlegi kínálatot 🙂

Az az igazság, hogy nem igazán csalódtam még hazai natúrkozmetikumban, és eddig a Mix Your Nature termékeivel kapcsolatban is kizárólag pozitív tapasztalataim vannak. A hagyományos bolti kozmetikumokhoz képest nyilván némi megszokást igényel bizonyos termékek stift-jellege, de nézzük a dolog jó oldalát: egy ilyen testápoló tutira nem fog kifolyni senkinek a táskájában.

Ha készen álltok a keverésre, lessetek be a Mix Your Nature online manufaktúrájába! 🙂

Az interjú együttműködés keretében készült.

Ha tetszett a posztom, és szívesen olvasnál még hasonló témákról, kedveld a Facebook oldalam >>ITT<< vagy kövess az Instagramon🙂

0 0 votes
Article Rating

Ez is érdekelhet

Subscribe
Visszajelzés
guest
0 hozzászólás
Inline Feedbacks
View all comments