Mit jelent tulajdonképpen a minimalista életmód?

Azt hiszem, egy blog első bejegyzésében illene megmagyaráznom, miért írok arról, amiről – és bár az elmúlt években szerettem magam minimalistának nevezni, sosem nem határoztam meg pontosan, mit jelent tulajdonképpen számomra ez a fajta egyszerűsítő életmód.

Vannak minimalista trendek, amelyek arra tendálnak, hogy dobjunk ki mindent az ablakon és éljünk kizárólag az élményeknek, a carpe diem viszont nem az én asztalom. Ennyire nem, mert az élhető minimalizmus szerintem nem azt jelenti, hogy minden holminktól meg kell szabadulnunk.

Csak a feleslegestől, de attól irgalmatlanul.

A minimalista életmód középpontjában ugyanis az önkéntes egyszerűsítés áll, egy belső lelki folyamat, amely során búcsút mondunk azoknak a tárgyaknak, elfoglaltságoknak és kapcsolatoknak, melyek elvonják az erőforrásainkat az igazán értékes dolgok megélésétől.

Mondhatni, minél egyszerűbben élek, annál több időm és energiám jut mindarra, amit szívesen csinálnék.

A fogyasztói társadalom játéka a magunkról alkotott képpel

Valószínűleg találkoztatok már azokkal a népszerű képekkel, amelyek az  “igazi minimalizmust” hivatottak bemutatni. Egy lélektelen íróasztal, ahol a dekorációt mindössze a sarokba állított virág jelenti. Négy kanál a négytagú családnak. Üres polcok, kórházi sterilséggel rendben tartott otthonok, fekete-fehér kapszula gardróbok.

Igen, tényleg léteznek olyan szélsőséges minimalisták, akik az égvilágon semmit nem vesznek az életben maradáshoz szükséges dolgokon kívül és mégis boldogok, de nem muszáj ilyen mélységekig elmenni az egyszerűsítéssel.

A lényeg abban rejlik, hogy tudjuk, mire van szükségünk valójában és mire nem, hiszen a fogyasztói társadalom legfőbb célja, hogy elhitesse velünk, a boldogsághoz kizárólag az anyagi javakon át vezet az út. Minél több dolgunk van, annál boldogabbnak érezhetjük magunkat, hiszen egyrészt többet értünk el el (ergo értékesebbek vagyunk), mint azok az ismerőseink, akik csupán feleannyi kacattal rendelkeznek, mint mi.

Ez amolyan hamis biztonságérzet. 

 

Miben nyilvánulhat meg a túlfogyasztásod?

  • tele van ruhával a gardróbod, habár állandóan ugyanazt a húsz göncöt veszed fel, de úgy érzed, egy-egy nehéz nap után megérdemled a kényeztető shoppingolást
  • olyan autót választasz, amiben van xenon, esőjelző, üléshűtés meg pezsgőtartó is a vad éjszakákhoz, aztán anyázol, amikor a szerelő közli, hogy kétszáz ezerbe fáj a javíttatás
  • évente cseréled az okostelefonod, pedig az előzőnek sincs baja, de csak havi tizenötezerbe’ kerül az előfizetés és legalább fel lehet vágni a kollegák előtt, hogy új Iphone lóg a kezedben
  • beszerelteted a klímát, és minden héten megtöltöd a 120 literes kukát a műanyag vackaiddal, miközben azon rettegsz, vajon miféle teleszemelt, kizsákmányolt világban kell felnőnie a gyerekeidnek

A fentiek csupán jellemző példák a nagy átlag túlfogyasztási szokásaiból – lehet, hogy rátok egyik sem igaz, mégis zsúfoltnak és bonyolultnak érzitek az életetek, mert tárgyak helyett a feladatokat, élményeket, elintéznivalókat halmozzátok fel magatok előtt. 

Egyszerűség mindig, minden téren

A minimalizmussal kapcsolatban sokakban él egyfajta tévhit, miszerint az életmód gyakorlásához elegendő,  ha az éves nagytakarítás keretében kidobáljuk az évek óta porosodó cuccainkat és lemondunk az újravásárlásukról. Nem, nem, nem és nem!

Bár a minimalizmus eszméjét tényleg a kézzelfogható tárgyakon keresztül lehet leginkább megragadni, valódi változást az hozhat, ha életünk minden területén bevezetjük az önkéntes egyszerűsítést. A szabadidőnk és lelki harmóniánk éppolyan jelentős érték, mint a pénzünk, sőt! A felesleges szokásoknak vagy kapcsolatoknak éppúgy nincs helye az életünkben, mint a felesleges tárgyaknak, mert elvonják az energiánkat a jó dolgoktól. 

Ha érdekelne benneteket, hogyan lehet egyszerűbben és környezettudatosabban élni, olvassátok el néhány bejegyzésemet a blogon.

Ha tetszett a posztom, és szívesen olvasnál még hasonló témákról, kedveld a Facebook oldalam >>ITT<< vagy kövess az Instagramon🙂

5 4 votes
Article Rating

Ez is érdekelhet

Subscribe
Visszajelzés
guest
0 hozzászólás
Inline Feedbacks
View all comments