Mi az a makramé? Egy magyar kézműves mesél róla!

Idén jutottam el arra a pontra, hogy eldöntöttem, a saját otthonomban a gagyi külföldi lakáskiegészítők helyett megpróbálok majd a magyar kézműves termékekre koncentrálni, és nem csak környezetvédelmi okokból. Régóta rajongok a kézműves termékekért, a tömeggyártott cuccokkal ellentétben ugyanis szerintem ezeknek “igazi lelke” van, ha ránézek egy-egy darabra – legyen az akár csak olyan hétköznapi használati eszköz, mint egy fonott bevásárlókosár -, akkor látom benne a szeretetet és buzgalmat, amivel készült. Nálam pedig a lelkesedés ad igazi értéket a dolgoknak.

A makramé technikát ismertem már egy ideje, de az Instagrammon jöttek velem szembe először olyan képek, ahol hétköznapi környezetbe illesztve is láthattam őket, és mit mondhatnék, szerelem volt első látásra. Szabó Krisztina munkássága indította be a nálam ezt a láncreakciót, imádom a színeit, a csomóit, azt a végtelen idillt, amit a makramé-fotói sugallnak. Ami szép, az szép, nincs mit fokozni a dolgon.

Nagyon örültem, amikor Krisztina vállalta, hogy mesél nekem a blogon a makraméiról, mert úgy érzem, a magyar kézműves alkotókat mindenkinek ismernie kellene, elvégre ők azok, akik képesek a lakáskiegészítőkön keresztül becsempészni az otthonainkba a környezettudatosságot.

Krisztina egyébként nem csak makramézással foglalkozik, bútorfelújítás, bútorfestés, kárpitozás, szezonális dekorációk készítése, tulajdonképpen bármi jöhet számára, csak valami kreatív alkotás legyen. Jelenleg egy Szombathely melletti kis faluban él, és otthon van a három kisgyermekével, a 12 éves Olivérrel, a 6 éves Szonjával és a 3 éves Hédivel.

1. Makramé. Én sokáig nem ismertem ezt a szót, és szerintem sokan vannak még így vele. Mi tulajdonképpen az a “makramézás”?

A makramézás tulajdonképpen egy csomózásos technika, mely újra a virágkorát éli. Nagyon sok mindent készíthetünk ezzel a technikával, falidíszt, virágtartót, ékszereket, táskákat stb. Van néhány alapcsomó, amelyeket kombinálunk. Ezekkel gyakorlatilag bármilyen mintát ki lehet alakítani, csak a fantáziánk szabhat határt.

2. Honnan jött az ötlet, hogy belekezdj a makramék készítésébe?

Sok külföldi és magyar lakberendezési oldalt követek instán és lépten-nyomon olyan képek jöttek szembe velem, ahol különböző makramé díszeket használtak dekorációnak. Én is szerettem volna magamnak virágtartót és falidíszt. Aztán arra gondoltam, hogy elkészítem inkább magamnak. Kicsit beleástam magam a témába. Kerestem leírásokat, videókat, tutoriálokat, rendeltem fonalat és elkészítettem életem első falidíszét. Innen már nem volt megállás, szerelem lett belőle.

Processed with VSCO with preset

3. Első pillantásra elég bonyolultnak tűnik egy makramé technikával készült dekoráció elkészítése. Mennyi időt vesz igénybe nálad egy-egy termék megalkotása?

Egy-egy termék elkészítése több órát is igénybe vesz. Ez persze függ attól, hogy mekkora méretű a termék, mennyire bonyolult a minta. Szeretek új mintákat, új megoldásokat kipróbálni, így tudok én is fejlődni. Ami persze sokszor azzal jár, hogy egy-egy darabnak többször is neki kell futnom, míg az olyan lesz, amilyennek elképzeltem. Maximalista vagyok, csak akkor vagyok elégedett, ha tökéletes a végeredmény.
4. Vannak kedvenc anyagaid, színeid vagy mindegy mit várnak tőled, mindent ugyanolyan szívesen készítesz el?
Fontos számomra, hogy a termékek, amiket készítek környezetbarátok legyenek. Ezért Bobbiny fonalakat használok, melyek 100%-ban újrahasznosított pamut fonalak, Öko-Tex minősítésűek. Bármilyen színű és mintájú makramét szívesen készítek, de kifejezetten örülök, ha olyan kéréssel keresnek meg, ami kimozdít a komfortzónámból.
4. Hogy látod a készítők oldaláról, van manapság igazi kereslet a kézzel készült makramék iránt, szívesen vásárolják őket az emberek?
Úgy gondolom, van már egy olyan réteg, aki valóban érdeklődik a kézműves termékek iránt. Aki értékeli és megbecsüli azt a hozzáadott értéket, amit egy kézműves termék képvisel. Az egyediséget, a kreativitást, a befektetett energiát és időt. Bizom benne, hogy egyre többen lesznek, akik így gondolkodnak.
5. Mik a jövőbeni terveid a makramézással kapcsolatban?
Jelenleg a Meskán (www.szkriszi.meska.hu) árulom a termékeimet. De az Instagramon és a Facebookon is elérhető vagyok @macramebyszkriszi néven. Jövőbeli terveim között szerepel, hogy találjak olyan üzletet/bemutatótermet ahol élőben is meg lehet nézni, vásárolni a termékeimet.
6. Három gyermeked van, örökölte valamelyikük a kézműves szenvedélyed? Próbálkoztak ők is makramé készítéssel?
Mindegyik gyermekem a maga életkorának megfelelően szeret alkotni. Olivért inkább a barkácsolás érdekli. Szonja az, aki mindig csodálattal nézi, ha makramézom és kérte is már, hogy tanítsam meg őt is. De mindhárman örülnek ha nekik is készítek falidíszt a szobájukba, sőt volt, hogy kifejezetten ők kérték.
Krisztina Instagramm oldalán nem csak sok-sok gyönyörű képpel találkozhattok még, hanem a makramék történeteivel is megismerkedhettek. Mert igen, a kézműves holmiknak ilyene is van 🙂
Ha tetszett a posztom és szívesen olvasnál még hasonló témákban, kedveld a Facebook oldalam >>ITT<< vagy a blog jobb oldalán található Facebook-dobozon keresztül 🙂
5 1 vote
Article Rating

Ez is érdekelhet

Subscribe
Visszajelzés
guest
0 hozzászólás
Inline Feedbacks
View all comments