Megéri anyagilag, ha otthon sütöd a kenyered?

Az első kenyérsütős próbálkozásom körülbelül négy évvel ezelőtt történt, amikor néhány hónapnyi németországi tartózkodás után rájöttem, hogy errefelé aranyáron mérik a “normális” pékárukat, ráadásul a legtöbb áruházban nem beszerezhetőek, mert a többség inkább a filléres műanyag toastkenyeret választja. A minőségi teljes kiőrlésű kenyerek kilója viszont 1000-1500 forintra is rúghat a pékségekben – ma már tudom, hogy ez itt nem pénz, de a külföldre költözésem után magyar szemmel látva a dolgokat, iszonyatos pénzkidobásnak tűnt ennyit költeni valamire, amihez jóformán csak liszt és víz kell.

Majd én megsütöm magamnak, gondoltam.

A kezdőm szerencséje engem is megtalált, az első veknim ugyanis olyan szépre és finomra sikerült, hogy úgy döntöttem, onnantól kezdve kizárólag itthon készült pékárukat fogok fogyasztani. Kenyér, bagett, zsemle, vajas kifli, stanglik és bucik, most már mindent magam készítek, ami szem-szájnak ingere, nem szimplán anyagi megfontolásból, hanem azért, mert időközben rájöttem, hogy szeretek pékárut sütni itthon. Jó érzés a saját, csupa szeretettel készült dolgaimat fogyasztani, és az sem elhanyagolható szempont, hogy tudom, mi kerül a tésztába. Adalékanyag, tartósítószer például nem.

Mire van szükségünk, ha sütésre adjuk a fejünket?

Kézműves sütőhobbi ide vagy oda, kétségtelen, hogy számomra anyagilag is megéri itthon elkészíteni a pékárukat. Két-háromhetente összedobok egy nagyobb adagot, mikor mit, fogyasztásig a fagyasztóban tárolom őket. Kenyérsütő gépet nem használok, kézzel dagasztok és villanysütőben sütök.

Az alaprecept, amely alapján kiszámolom, vajon megéri-e az otthoni sütés, a következő 1 kg kenyér vagy zsemle esetén: 75 dk liszt (fehér vagy tk.), 3 dkg élesztő, 0,5 dl olaj, só+víz, áram. A vajas kifli esetén számolhatunk 15 dkg-al kevesebb liszttel, viszont plusz 10 dkg vajjal és 2,5 dl tejjel. Ezek csak körülbelüli mértékek, de tapasztalataim szerint 1 kg-nyi pékáruhoz hozzávetőleg ennyi alapanyagra van szükség.

Az áram egy külön kérdéskör, mivel nincs fogyasztásmérőm, ezért nem tudom pontosan megmondani, vajon mennyit fogyaszt sütés közben a villanytűzhelyem. A példánkban egy 2700 watt teljesítményű sütővel kalkulálok, ez azt jelenti, hogy a jelenlegi, 2019-es áramdíj alapján 1 óra alatt elméletben 97 forintba kerülne… de a sütő ugyebár nem egyenletesen fogyaszt, a melegítéshez több áramot használ, mint amikor elérte a kívánt hőfokot, ezért én durván 65 forinttal fogok számolni.

Mi mennyibe kerül az egyes pékáruk esetén?

Az alapanyagok ára nyilván attól függ, hol és mit veszek éppen, én a Tesco online kínálatát veszem alapul, középkategóriás termékekkel. A Tesco akutális kínálatában 1 kg Nagyi titka búzafinom liszt 193 ft, 1 kg teljes kiőrlésű liszt ugyanebből a márkából 259 forint, 1 liter Vénusz étolaj 503 ft, az 5 dkg-os Budafoki élesztőkocka 65 ft, a 100 grammos Magyar Teavaj 289 ft, 1 liter Tolle tej 221 ft, a sót és vizet nem érdemes számolni, mert elenyésző az áruk.

Nézzük, mennyire jönnek ki a pékáruk fehér és teljes kiőrlésű verzióban (én utóbbit is keverem egy kis fehér liszttel a jobb állag érdekében). A kenyeret és a zsemlét ugyanabból a tésztából készítem, csak másképp formázom.

Fehér kenyér 1 kg
75 dkg liszt – 145 ft, 0,5 dl olaj – 25 ft, 3 dkg élesztő – 39 ft, 1 óra áram – 65 forint = 274 forint

Teljes kiőrlésű kenyér 1 kg
55 dkg tk. liszt – 142 ft, 20 dkg fehér liszt – 39 ft , 0,5 dl olaj – 25 ft, 3 dkg élesztő – 39 ft, 1 óra áram – 65 forint = 310 forint

Fehér zsemle (10-11 darab) 
75 dkg liszt – 145 ft, 0,5 dl olaj – 25 ft, 3 dkg élesztő – 39 ft, 35 perc áram – 38 forint = 247 forint

Teljes kiőrlésű zsemle (10-11 darab)
55 dkg tk. liszt – 142 ft, 20 dkg fehér liszt – 39 ft , 0,5 dl olaj – 25 ft, 3 dkg élesztő – 39 ft, 35 perc áram – 38 forint = 283 forint

Fehér vajas kifli (10-11 darab)
60 dkg fehér liszt – 116 ft, 0,5 dl olaj – 25 ft, 3 dkg élesztő – 39 ft, 10 dkg vaj – 289 forint,  2,5 dl tej – 55 ft, 35 perc áram – 38 forint = 562 forint

Teljes kiőrlésű vajas kifli (10-11 db)
45 dkg tk. liszt – 116 ft, 15 dkg fehér liszt – 29 ft, 0,5 dl olaj – 25 ft, 3 dkg élesztő – 39 ft, 10 dkg vaj – 289 forint,  2,5 dl tej – 55 ft, 35 perc áram – 38 forint = 591 forint

Mennyibe kerülnek ugyanezek a boltban, és mivel lehet még számolni?

Az otthon készült pékáruk árát valójában nehéz összehasonlítani a bolti társaikéval, egyrészt azért, mert nagyon eltérő árakkal találkozni attól függően, hogy hol vesszük őket, másrészt az utóbbiak összetételének meghatározhatatlansága miatt. Ismét az interneten kutakodtam kissé, szerintem a következő végösszegek megfelelnek az átlagárnak kilónként (a zsemlénél és kiflinél nem darabszámot adtam össze, hanem mennyiséget, hiszen otthon változó darabszámba süthetjük ki ugyanannyi tésztából):

Fehér kenyér >> boltban: 239 ft >> pékségben: 280 ft >> otthon : 274 ft

Teljes kiőrlésű búzakenyér >> boltban: 600 ft >> pékségben: 700 ft >> otthon: 310 ft

Fehér zsemle >> boltban: 345 ft >> pékségben: 440 ft >> otthon: 247 ft

Teljes kiőrlésű zsemle >> boltban: 750 ft >>pékségben: 830 ft >> otthon: 283 ft

Fehér vajas kifli >> boltban: 580 ft >> pékségben: 610 ft >> otthon: 562 ft

Teljes kiőrlésű vajas kifli >> erre a termékre vonatkozóan nem igazán találtam árakat, de a fentieket látva biztos jó drága lehet 🙂

A fenti összehasonlításból egyértelműen látszik, hogy minél speciálisabb egy pékáru, annál jobban megéri otthon sütni, a teljes kiőrlésű termékek akár feleannyi pénzből kijönnek, mintha boltban vennénk őket, ami családok esetén több ezer forintos spórolást jelenthet havonta. Ha egyszerre nagyobb adagot készítünk el a pékáruból, akkor csökken az áramfelhasználás díja is, tehát lehet még faragni azokból a fránya végösszegekből.

Persze, az összehasonlításom még mindig nem teljesen korrekt, hiszen nem tudom, milyen minőségű alapanyagokból készülnek a bolti pékáruk, lehet, hogy sokkal jobb vagy rosszabb lisztből, mint amivel én számoltam, bár őszintén szólva, az utóbbit kétlem. A vajas kiflik esetén az is valószínű, hogy költségmegtakarítási okokból margarinnal vagy tejporral készülnek vaj helyett. Ami az én otthon dagasztott pékáruimat drágítja kissé a fenti végösszegekhez képest, az, hogy étolaj helyett olívaolajjal sütöm őket, de mivel a boltban többnyire sima olajjal készülnek a kenyerek és zsemlék, az összehasonlíthatóság kedvéért én is egyszerű olajjal számoltam.

Az alapreceptet tovább lehet bővíteni magvakkal, másféle lisztekkel, növényi tejekkel, végeredményében mindenképpen megéri otthon sütni őket, ha hasonló kaliberű, boltban készült pékárukkal hasonlítjuk össze őket. Főleg az olyan különleges változatok esetén, mint például a vegán kenyér, aminek a ritkasága miatt megkérik az árát, habár az alapanyagok viszonylag alacsony áron beszerezhetőek.

Az idő pénz, de csak akkor, ha hasznosan töltöd

Az összehasonlításban talán érdemes lenne felszámolnom a pékáru elkészítésével töltött időt is, de valójában olyan kevés érdemi munka van egy kenyér vagy néhány darab zsemle kisütésével, hogy nem tudom, fontos-e foglalkozni egyáltalán ezzel a tényezővel. Fél óra munkával 2-3 kg tésztát be lehet dagasztani és megformázni, a kelés és sülés ideje alatt pedig ráérünk azt csinálni, amit szeretnénk. A “nincs időm” tehát szerintem nem lehet kifogás abban az esetben, ha ezt a fél órát egyébként céltalan facebookozással vagy unott semmittevéssel töltenéd, ilyenkor maximum kedved nincs, ami tulajdonképpen nem probléma (nekem legalábbis), de érdemes egyszer rávenni magad, hogy kipróbáld az otthon sütést.

Csak aztán nehogy úgy járj, mint én, aki többé nem szívesen eszem bolti pékárut és kénytelen vagyok sütni, ha akarok, ha nem 🙂

Ha tetszett a posztom és szívesen olvasnál még hasonló praktikákról vagy gondolatokról az életed megkönnyítéséhez, kedveld a Facebook oldalam >>ITT<< vagy a blog jobb oldalán található Facebook-dobozon keresztül 🙂

 

4 1 vote
Article Rating

Ez is érdekelhet

Subscribe
Visszajelzés
guest
0 hozzászólás
Inline Feedbacks
View all comments