A kedvenc száraztésztáim a saját kezemmel készülnek, vagy fordítsuk meg a sorrendet: mindig azok lesznek a kedvenc fogásaim, amelyekben ott van a saját munkám is. Van egy elképzelés a fejemben, miszerint a szívvel-lélekkel csinált kézműves termékek alapvetően magasabb minőséget jelentenek a tömeggyártott társaiknál, tehát annál értékesebb valami, minél több szeretettel és lelkesedéssel készült. Én legalábbis így vélem.
Néhány évvel ezelőtt jöttem rá, hogy szeretem itthon megtermelni és elkészíteni a saját ételeimet, azóta többnyire csak alapanyagokat vásárolok, és igyekszem elsajátítani a házi termékek receptjeit. A kenyérsütés, a fűszernövény-termesztés vagy a száraztészták elkészítése nem az életmódomból fakadó kényszerfeladat nálam, inkább egyfajta hobbi, amit jól esik csinálni. Kikapcsol és örömmel tölt el.

Na most, mire van szükségem ahhoz, hogy itthon dobjak össze néhány száraztészta-félét?
Egy strapabíró tésztagépre és a férjemre. Elméletben mindkettő hanyagolható a gyártás során, többféle tészta elkészíthető kézi nyújtással, vágással meg különféle olasz videókban látott trükkökkel, de nekem ez sokadjára is túl macerásnak tűnik. A férjemet arra használom, hogy meggyorsítsam a folyamatot, ugyanis fél kiló tésztának nem állok neki, ha csinálom, akkor általában nagyobb adagot és többfélét készítek egyszerre, két ember pedig kétszer olyan gyorsan halad. Én vágom a tésztát, ő tekeri a kart, így pikk-pakk megvan akár hónapokra elegendő mennyiség. 🙂
A tésztagépem Marcato Atlas 150 típusú gyártmány, hatféle fej járt hozzá: lasagne, fettucine, tagliolini, reginette, spagetti, raviolini. Ezenkívül többféle verzió készíthető még a lasagne alapból, például lebbencs-, csusza-, vagy masnitészta. Egy újonnan vásárolt gép nem olcsó, a hatfejes körülbelül harmincezer forintba kerül, viszont egy életre kitart és viszonylag gyorsan visszahozza az árát, tekintve, hogy milyen sokba kerül a boltban a tészta kilója. Mellesleg, használtan is megvehető kicsit olcsóbban az online felületeken.

Miből és hogyan készülnek a száraztésztáim?
A jó öreg recept szerint 1 kg finomlisztet 10 darab tojással kell begyúrni, régen így készültek az alaptészták, én viszont nem szeretem ezt a túltojásozott verziót, úgyhogy a modern étkezési trendekkel haladva megreformáltam kissé a saját tésztáimat. Három különböző módon szoktam készíteni, attól függően, milyen tésztát csinálok belőle vagy mi van éppen itthon, bár lassacskán szeretnék teljesen áttérni a kizárólag durumbúzából készült tésztákra.
Durumlisztes: ez a legegyszerűbb mind között, mert a durumliszthez még tojás sem kell, a magas fehérjetartalmának köszönhetően elég vízzel összegyúrni a tökéletes alaptésztához. Extra pont jár neki azért, mert lassan emeli meg a vércukorszintet, tehát diabéteszesek is ehetik.
Fehérlisztes: bár személy szerint próbálok minél kevesebb fehér lisztet fogyasztani, a férjem nem rajong a teljes kiőrlésű tésztákért, úgyhogy időnként bizony ilyet is készítek. Szerintem, ha csak nem cukorbeteg valaki, időnként azért belefér a hagyományos tészta.
Teljes kiőrlésű: valójában egy keverékről beszélünk, ami nálam azt jelenti, hogy a különféle tk. lisztek mellé kerül valamennyi fehérliszt is a tésztába a jobb kezelhetőség érdekében (kb. 70%-30% arányban a teljes kiőrlésű javára). Csak tk. lisztből nem mindig tudok megfelelő állagú tésztát gyúrni.

Az alaptészta elkészítése nagyon egyszerű, 1 kg lisztet összegyúrok 6-7 tojással (esetleg pici vízzel, ha még túl kemény a tészta), majd hűtőben pihentetem egy keveset és voálá, máris nyújtható a géppel. A durumliszthez csak vizet adagolok. A tésztagyártás során két fontos elvet tartok be: egyrészt kizárólag friss tojást használok a szalmonellafertőzés elkerülése miatt, másrészt mindig só nélkül gyúrom össze a tésztákat, ezáltal megelőzhető a penészesedésük.
Mitől lesz zöld a tésztám és meddig tudom eltárolni őket?
A tésztaszínezés külön művészet, nálam egyéb alapanyagok hozzáadásával történik. A zöldet spenótpürével, a pirosat céklalével, a pöttyöset fűszerek hozzáadásával érem el, korlátozott mértékben alkalmazva nem módosítják a tészta ízét sem. Egyébként sokféle dologgal lehet még színezni, a kurkumától állítólag napságra lesz, a paradicsompürétől narancsszínű, a tinthal tintájától fekete – ezeket még nem próbáltam, és van egy olyan érzésem, hogy soha nem is fogok tintás tésztát gyúrni 🙂

Végül, de nem utolsósorban, felmerülhet a szárítás és tárolás kérdése. Én lepedőn szárítom a tésztákat 2-3 napig, ennyi idő alatt illik kiszikkadniuk egy átlagosan párás lakásban. A lasagne tésztával egyébként meggyűlik a bajom, mert állandóan felpúposodik vagy behullámosodik száradás során, úgyhogy jobb híján tálcákkal, vágódeszkákkal takarom le nehezékként, és közben folyamatosan keresem a választ rá, mégis hogyan lehetne ilyen trükkök nélkül síkegyenes lapokat kapni. A kiszáradt tésztát papírdobozban tárolom, hogy megfelelően szellőzzön.
Megéri anyagilag otthon elkészíteni a száraztésztákat?
Kézműves és fenntartható vonzalmak ide vagy oda, létezik egy pénzügyileg ̶s̶p̶ú̶r̶ tudatos oldalam is, ami mindig utána jár annak, vajon olcsóbban kijövök-e az otthon készített termékekkel, mintha boltban vásárolnám meg őket. A válasz többnyire igen, legutóbb a kenyér-, kifli- és zsemlesütés költségeit boncolgattam, most lássuk, mi a helyzet a száraztésztákkal az Árgép és a Tesco online árai alapján.
Durumlisztes tészta
1 kg durumliszt – kb. 330 ft, víz – kb. 2 forint = kb. 332 ft vagy teljes kiőrlésű bio durumból = kb. 532 ft
Fehérlisztes tészta
1 kg Nagyi titka búza finomliszt – 185 ft, 6 darab L méretű tojás – 300 ft = 485 ft
Teljes kiőrlésű tészta
70 dkg tk. Nagyi titka búzaliszt – kb. 181 ft, 30 dkg Nagyi tika búza finomliszt – kb. 56 ft, 6 darab L méretű tojás – 300 forint = kb. 537 ft
Az alapanyagok esetén közepes árkategóriában kerestem, tehát ennél olcsóbban vagy drágábban is ki lehet hozni egy kg tésztát otthon (bár azt lefogadom, hogy a piacon sokkal kedvezményesebb megvenni a tojást, ami egyébként a házi tésztakészítés legköltségesebb része). Nézzük, hogy bizonyos tésztafélék kilója mennyibe kerülne a boltban az adott liszttípusból készítve.

Lasagne tészta 1 kg
Durumból: Tesco száraztészta – 2236 ft, Fehérlisztből: ilyet nem találtam, Teljes kiőrlésű: Rapunzel bio – 3200 ft
Spagetti tészta 1 kg
Durumból: Gyermelyi – 958 ft, Fehérlisztből: Séf konyhája 4 tojásos – 518 ft, Teljes kiőrlésű: Rapunzel Barna spagetti – 1030 ft
Farfalle “masnitészta” 1 kg
Durumból: Barilla – 1138 ft, Fehérlisztből: ilyet nem találtam, Teljes kiőrlésű: DM Bio durumbl – 900 ft
Tagliatelle 1 kg
Durumból: Tesco száraztészta – 990 ft, Fehérlisztből: Dalí Ca’Pricci – 1798 ft, Teljes kiőrlésű:Rapunzel Bio – 1410 ft
Az összes általam készített tésztaféle árát nem kerestem ki és hasonlítottam össze a bolti alternatívákkal, de szerintem már a fenti összegekből is egyértelműsíthető, hogy egy átlagos család éves szinten több tízezres összegeket tud megtakarítani, ha otthon gyúr és formáz bizonyos tésztaféléket. Elképesztő, mennyivel olcsóbban jön ki például 1 kg lasagne otthon, mint a boltban…

Az összehasonlítás persze nem tökéletes, mert bizonyos típusokat nem találtam online, és azt is figyelembe kell venni, hogy a bolti tészták számunkra ellenőrizhetetlen forrású lisztekből és tojásporból vagy tojásléből készülnek. A házi tészta vitathatatlan előnye az áron túl, hogy tudjuk, mi került bele.
Hulladékmentes szempontból sem rossz megoldás otthon bajlódni kicsit a száraztésztával, az alapanyagok ugyanis könnyen beszerezhetőek kimérve vagy papírcsomagolásban, szemben a többnyire műanyagzacskós bolti tésztákkal. És nem utolsó sorban, kifejezetten offline program tud lenni a digitális detox napjaira.
Ha tetszett a posztom és szívesen olvasnál még hasonló témákban, kedveld a Facebook oldalam >>ITT<< vagy a blog jobb oldalán található Facebook-dobozon keresztül