Lasagne, spagetti, ravioli – így készítem a kedvenc házi tésztáimat

A kedvenc száraztésztáim a saját kezemmel készülnek, vagy fordítsuk meg a sorrendet: mindig azok lesznek a kedvenc fogásaim, amelyekben ott van a saját munkám is. Van egy elképzelés a fejemben, miszerint a szívvel-lélekkel csinált kézműves termékek alapvetően magasabb minőséget jelentenek a tömeggyártott társaiknál, tehát annál értékesebb valami, minél több szeretettel és lelkesedéssel készült. Én legalábbis így vélem.

Néhány évvel ezelőtt jöttem rá, hogy szeretem itthon megtermelni és elkészíteni a saját ételeimet, azóta többnyire csak alapanyagokat vásárolok, és igyekszem elsajátítani a házi termékek receptjeit. A kenyérsütés, a fűszernövény-termesztés vagy a száraztészták elkészítése nem az életmódomból fakadó kényszerfeladat nálam, inkább egyfajta hobbi, amit jól esik csinálni. Kikapcsol és örömmel tölt el.

Itt most sima és teljes kiőrlésű tönkölylisztet kevertem 30%-70% arányban.

Na most, mire van szükségem ahhoz, hogy itthon dobjak össze néhány száraztészta-félét?

Egy strapabíró tésztagépre és a férjemre. Elméletben mindkettő hanyagolható a gyártás során, többféle tészta elkészíthető kézi nyújtással, vágással meg különféle olasz videókban látott trükkökkel, de nekem ez sokadjára is túl macerásnak tűnik. A férjemet arra használom, hogy meggyorsítsam a folyamatot, ugyanis fél kiló tésztának nem állok neki, ha csinálom, akkor általában nagyobb adagot és többfélét készítek egyszerre, két ember pedig kétszer olyan gyorsan halad. Én vágom a tésztát, ő tekeri a kart, így pikk-pakk megvan akár hónapokra elegendő mennyiség.  🙂

A tésztagépem Marcato Atlas 150 típusú gyártmány, hatféle fej járt hozzá: lasagne, fettucine, tagliolini, reginette, spagetti, raviolini. Ezenkívül többféle verzió készíthető még a lasagne alapból, például lebbencs-, csusza-, vagy masnitészta. Egy újonnan vásárolt gép nem olcsó, a hatfejes körülbelül harmincezer forintba kerül, viszont egy életre kitart és viszonylag gyorsan visszahozza az árát, tekintve, hogy milyen sokba kerül a boltban a tészta kilója. Mellesleg, használtan is megvehető kicsit olcsóbban az online felületeken.

A férjem a tekerésfelelős, mert nálunk emancipáció és munkamegosztás van 😀

Miből és hogyan készülnek a száraztésztáim?

A jó öreg recept szerint 1 kg finomlisztet 10 darab tojással kell begyúrni, régen így készültek az alaptészták, én viszont nem szeretem ezt a túltojásozott verziót, úgyhogy a modern étkezési trendekkel haladva megreformáltam kissé a saját tésztáimat. Három különböző módon szoktam készíteni, attól függően, milyen tésztát csinálok belőle vagy mi van éppen itthon, bár lassacskán szeretnék teljesen áttérni a kizárólag durumbúzából készült tésztákra. 

 

Durumlisztes: ez a legegyszerűbb mind között, mert a durumliszthez még tojás sem kell, a magas fehérjetartalmának köszönhetően elég vízzel összegyúrni a tökéletes alaptésztához. Extra pont jár neki azért, mert lassan emeli meg a vércukorszintet, tehát diabéteszesek is ehetik.

Fehérlisztes: bár személy szerint próbálok minél kevesebb fehér lisztet fogyasztani, a férjem nem rajong a teljes kiőrlésű tésztákért, úgyhogy időnként bizony ilyet is készítek. Szerintem, ha csak nem cukorbeteg valaki, időnként azért belefér a hagyományos tészta.

Teljes kiőrlésű: valójában egy keverékről beszélünk, ami nálam azt jelenti, hogy a különféle tk. lisztek mellé kerül valamennyi fehérliszt is a tésztába a jobb kezelhetőség érdekében (kb. 70%-30% arányban a teljes kiőrlésű javára). Csak tk. lisztből nem mindig tudok megfelelő állagú tésztát gyúrni.

A masnijaim kinézetre nem tökéletesek, de azért meg lehet őket enni 🙂

 

Az alaptészta elkészítése nagyon egyszerű, 1 kg lisztet összegyúrok 6-7 tojással (esetleg pici vízzel, ha még túl kemény a tészta), majd hűtőben pihentetem egy keveset és voálá, máris nyújtható a géppel. A durumliszthez csak vizet adagolok. A tésztagyártás során két fontos elvet tartok be: egyrészt kizárólag friss tojást használok a szalmonellafertőzés elkerülése miatt, másrészt mindig só nélkül gyúrom össze a tésztákat, ezáltal megelőzhető a penészesedésük.

Mitől lesz zöld a tésztám és meddig tudom eltárolni őket?

A tésztaszínezés külön művészet, nálam egyéb alapanyagok hozzáadásával történik. A zöldet spenótpürével, a pirosat céklalével, a pöttyöset fűszerek hozzáadásával érem el, korlátozott mértékben alkalmazva nem módosítják a tészta ízét sem.  Egyébként sokféle dologgal lehet még színezni, a kurkumától állítólag napságra lesz, a paradicsompürétől narancsszínű, a tinthal tintájától fekete – ezeket még nem próbáltam, és van egy olyan érzésem, hogy soha nem is fogok tintás tésztát gyúrni 🙂

A spenótot kevés vízen megpárolom, turmixolom és így kerül a tésztába

Végül, de nem utolsósorban, felmerülhet a szárítás és tárolás kérdése. Én lepedőn szárítom a tésztákat 2-3 napig, ennyi idő alatt illik kiszikkadniuk egy átlagosan párás lakásban. A lasagne tésztával egyébként meggyűlik a bajom, mert állandóan felpúposodik vagy behullámosodik száradás során, úgyhogy jobb híján tálcákkal, vágódeszkákkal takarom le nehezékként, és közben folyamatosan keresem a választ rá, mégis hogyan lehetne ilyen trükkök nélkül síkegyenes lapokat kapni. A kiszáradt tésztát papírdobozban tárolom, hogy megfelelően szellőzzön.

Megéri anyagilag otthon elkészíteni a száraztésztákat?

Kézműves és fenntartható vonzalmak ide vagy oda, létezik egy pénzügyileg ̶s̶p̶ú̶r̶ tudatos oldalam is, ami mindig utána jár annak, vajon olcsóbban kijövök-e az otthon készített termékekkel, mintha boltban vásárolnám meg őket. A válasz többnyire igen, legutóbb a kenyér-, kifli- és zsemlesütés költségeit boncolgattam, most lássuk, mi a helyzet a száraztésztákkal az Árgép és a Tesco online árai alapján.

Durumlisztes tészta
1 kg durumliszt – kb. 330 ft, víz – kb. 2 forint = kb. 332 ft vagy teljes kiőrlésű bio durumból = kb. 532 ft

Fehérlisztes tészta
1 kg Nagyi titka búza finomliszt – 185 ft, 6 darab L méretű tojás – 300 ft = 485 ft

Teljes kiőrlésű tészta
70 dkg tk. Nagyi titka búzaliszt – kb. 181 ft, 30 dkg Nagyi tika búza finomliszt – kb. 56 ft, 6 darab L méretű tojás – 300 forint = kb. 537 ft

Az alapanyagok esetén közepes árkategóriában kerestem, tehát ennél olcsóbban vagy drágábban is ki lehet hozni egy kg tésztát otthon (bár azt lefogadom, hogy a piacon sokkal kedvezményesebb megvenni a tojást, ami egyébként a házi tésztakészítés legköltségesebb része). Nézzük, hogy bizonyos tésztafélék kilója mennyibe kerülne a boltban az adott liszttípusból készítve.

A romok eltakarítása néha tovább tart, mint maga a tésztagyártás 😉

Lasagne tészta 1 kg
Durumból: Tesco száraztészta – 2236 ft, Fehérlisztből: ilyet nem találtam, Teljes kiőrlésű: Rapunzel bio – 3200 ft

Spagetti tészta 1 kg
Durumból: Gyermelyi – 958 ft, Fehérlisztből: Séf konyhája 4 tojásos – 518 ft, Teljes kiőrlésű: Rapunzel Barna spagetti – 1030 ft

Farfalle “masnitészta” 1 kg
Durumból: Barilla – 1138 ft, Fehérlisztből: ilyet nem találtam, Teljes kiőrlésű: DM Bio durumbl – 900 ft

Tagliatelle 1 kg
Durumból: Tesco száraztészta – 990 ft, Fehérlisztből: Dalí Ca’Pricci  – 1798 ft, Teljes kiőrlésű:Rapunzel Bio – 1410 ft

Az összes általam készített tésztaféle árát nem kerestem ki és hasonlítottam össze a bolti alternatívákkal, de szerintem már a fenti összegekből is egyértelműsíthető, hogy egy átlagos család éves szinten több tízezres összegeket tud megtakarítani, ha otthon gyúr és formáz bizonyos tésztaféléket. Elképesztő, mennyivel olcsóbban jön ki például 1 kg lasagne otthon, mint a boltban…

A lasagne-lapokat szeretem egyforma méretre vágni, hogy jobban passzoljanak a tepsiben

Az összehasonlítás persze nem tökéletes, mert bizonyos típusokat nem találtam online, és azt is figyelembe kell venni, hogy a bolti tészták számunkra ellenőrizhetetlen forrású lisztekből és tojásporból vagy tojásléből készülnek. A házi tészta vitathatatlan előnye az áron túl, hogy tudjuk, mi került bele.

Hulladékmentes szempontból sem rossz megoldás otthon bajlódni kicsit a száraztésztával, az alapanyagok ugyanis könnyen beszerezhetőek kimérve vagy papírcsomagolásban, szemben a többnyire műanyagzacskós bolti tésztákkal. És nem utolsó sorban, kifejezetten offline program tud lenni a digitális detox napjaira.

Ha tetszett a posztom és szívesen olvasnál még hasonló témákban, kedveld a Facebook oldalam >>ITT<< vagy a blog jobb oldalán található Facebook-dobozon keresztül 🙂

Ez is érdekelhet

Szólj hozzá!

avatar
  Subscribe  
Visszajelzés