Környezettudatos és szép, mégsem kell, mi az?

Néha elcsodálkozom rajta, hányféle holmit próbálnak ránk sózni a környezettudatosság jegyében, miközben pont az lenne a cél, hogy egyre kevesebb tárgyat állítsunk elő :O A zero waste életmódot mostanában sokan üzleti szempontból is meglovagolják, amit én önmagában nem tartok bajnak – elvégre miért ne éljen az ember abból, amivel szívesen foglalkozik? -, de mióta divat lett gondolni a bolygó jövőjére, azt is a fenntarthatóság címkéjével próbálják eladni nekünk, ami valójában nem fenntartható.

A környezettudatosság ugyanis még mindig a fogyasztás csökkentésével kezdődik, nem azzal, hogy az egyébként jó állapotban lévő és használható holmijainkat lecseréljük “zöld verzióra”, mert ezesetben semmi mást nem teszünk, mint ismét csak hulladékot termelünk. Amolyan greenwashing történik most a zero waste életmód kapcsán, szóval nekünk, vásárlóknak kell észnél lennünk. Mi az, amire nemet mondtam a zero waste kínálatban?

Csatos- és dekorüvegek

Az ingyen beszerezhető használt befőttes-, szószos-, és üdítőitalos üvegek világában totál feleslegesnek tartom, hogy egyforma csatos üvegekkel járjak vásárolni a piacra. Egy kiló lencse a sima üvegben is lencseízű marad, úgyhogy maximum a szememnek esne jól, ha a kamrában dízájnosan tárolhatnám az élelmiszert, de a józan paraszti észt megállásra késztet ebben a kérdésben. A csatosüveg egyszerűen nem környezettudatos, mert könnyen pótolható korábban már legyártott üvegekkel vagy ételhordókkal.

Fém szívószál

Én is azok táborába tartozom, akik maximum a barátnős koktélpartikon használnak szívószálat az italukhoz, egyébként abszurdnak találom, hogy felnőtt emberek ne legyenek képesek szimplán pohárból inni. A műanyag szívószál nálam az a kategória, amit nem környezettudatos változatra cserélni kell, hanem egyszerűen elhagyni a hétköznapjainkból, és maximum a vendég gyerekek számára beszerezni egyet. Vagy még nekik sem.

Tisztítószer tárolók

A saját vágyaim ellen beszélek, mikor azt mondom, hogy teljesen felesleges beszerezni azokat a bizonyos nyomtatott fekete betűkkel feliratozott barna tisztítószeres üvegeket, mert én is régóta ácsingózom utánuk, ettől függetlenül kár lenne tagadnom, hogy feleslegesek. Egy régi spricnis flakon is megteszi, hiszen az ecetet nem lakásdekorációnak használom, hanem a felületek vegyszermentes takarítására. Közben reménykedem, hogy szembe jön egy használt barna üveg valamikor 🙂

Mitől lesz felesleges egy “környezettudatos termék”?

Az én nézeteim szerint attól, hogy bármikor pótolható otthon is fellelhető holmikkal vagy egyáltalán nincs rá szükség, csak a kényelem és megszokás miatt ragaszkodunk hozzá. Meg azért, mert a Pinteresten jól néz ki 🙂 Persze, az eltérő életmódjainkból adódóan lehet, hogy ami számomra felesleges, az másnak létfontosságú, a lényeg azon van, meg tudjuk-e különböztetni, mire szükséges valójában a saját háztartásunkba a csomagolásmentes boltok kínálatából.

Ha tetszett a posztom és szívesen olvasnál még hasonló témákban, kedveld a Facebook oldalam >>ITT<< vagy a blog jobb oldalán található Facebook-dobozon keresztül 🙂

5 1 vote
Article Rating

Ez is érdekelhet

Subscribe
Visszajelzés
guest
2 hozzászólás
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Kamilla
Kamilla
2 éve

Szia! Nem tudom pontosan, milyen használt barna üvegre vágysz, de én a Denree almaecetet szoktam venni főzéshez, aminek barna üvege van. 750 ml-es. Keress rá, ha tetszik, szívesen gyűjtöm neked, aztán egyszer összefutunk és odaadom.
Amúgy jó a blogod. 🙂