Környezettudatos babakelengye kialakítása

Ha régóta követői vagytok a blognak, valószínűleg tudjátok már, hogy nemrégiben egy kisfiúval, Benjáminnal bővült a családunk. 🙂

Az már az érkezése előtt egyértelmű volt számomra, hogy a hétköznapi életmódunkhoz illeszkedve  a babaholmikat illetően is igyekszem tudatos vásárló maradni és a lehető legtöbb dolgot másodkézből beszerezni, mert szerettem volna, ha Benjámin amolyan igazi ökobaba lesz, akinek születése napjától alapvető egyfajta körforgásos gazdaságban felnőni és vigyázni az erőforrásokra – hiszen pont az ő generációja fogja leginkább érzékelni a jelenlegi túlfogyasztás következményeit.

Nyilván órákig lehetne róla vitatkozni, mi elengedhetetlen egy kisbaba fogadásához a modern világban, mert ha nagyon őszinték akarunk lenni, valójában semmit nem KELLENE megvenni néhány kis ruhán és pelenkán kívül, de – ahogy többször elmondtam – nekem a minimalizmus és a környezetvédelem nem ezt a fajta szélsőséget jelenti. Azt gondolom, a fenntarthatóbb gyerekkor kapcsán is megengedhetjük magunknak néha a vásárlás luxusát, ha okosan és mértékletesen tesszük.

Mitől lett nálam környezettudatos a babakelengye?

Bútorok és berendezés

A babaszoba berendezésekor tulajdonképpen sok évre előre gondolkodva arra törekedtem, hogy az ne újszülöttnek szóljon, hanem legalább iskolás korig kiszolgálja a gyereket. Pont ezért nem szereztünk be kifejezetten bababútorokat – a leendő tesónak továbbadandó kiságyon kívül -, inkább használtan vettünk egy gardróbszekrényt és egy komódot, amire utólag rászereltük a levehető fa pelenkázólapot. Az egészet lefestettem krétafestékkel és ennyi, terveink szerint néhány év múlva mehet majd tovább a kész szett egy következő kisgyerek szobájába – na, hát erről beszélek én körforgás alatt. Volt valakié, aztán a miénk lesz és a jövőben majd másé, hiszek a bútorok nem csak egy családot szolgálhatnak ki.

A dekorációval szintén nem estem túlzásba, tulajdonképpen egyelőre szinte csupaszak a falak és nem is tervezem telezsúfolni képekkel, matricákkal vagy olcsó kis műanyag dekorelemekkel, amelyek néhány év után úgyis mennének a kukába. Inkább újrahasznosított vagy itthon készült dekorban gondolkodom.

Mivel a babaágy nem fért be a mi szobánkba, helyet kapott nálunk egy állványos, fonott mózeskosár is, a kisfiunk ebben alszik éjszaka mellettünk. Használtan vettük, mint a többi bútordarabot.

Ruhák és pelenkák

A babaruhákkal iszonyatosan könnyű túlzásba esni, mert  jól esik nézegetni őket és elképzelni benne a kis jövevényt, amikor még a pocakunkban van. 🙂 Egy kis tipegőt vagy bodyt viszont nagyon rövid ideig hordanak a gyerekek, pont ezért, a turklók és online piacterek tele vannak szép, újszerű ruhácskákkal – mi végül egyetlen darabot sem vettünk újonnan Benjáminnak, az egész gardróbját használt ruhákból válogattuk össsze.

Szintén másodkézből származik a kezdő mosható pelenka csomagunk, merthogy a kezdeti eldobható pelenkázást szép lassan teljesen felváltja nálunk a mosipelusozás. Tudom, hogy ez sokaknak a fúj-kategória, én viszont úgy gondolom, mivel nem tudom, melyik típusú és márkájú pelenka fog beválni, első körben totál felesleges beruházni a drágább darabokba. Az elmúlt hónapok alatt a Mosható pelenka piac és csevegő csoportban vadásztam össze mindenféle típust, aztán meglátjuk majd, hova jutunk ezzel a dologgal hosszútávon. 🙂

A kedvenc használtan vett darabom pedig egy Nandu hordozókendő lett, amit a Marketplacen vadásztam.

Babakozmetikumok és kiegészítők

Véleményem szerint egy kisbaba bőrének semmiféle mesterséges kozmetikumra, fürdetőre, krémre nincs szüksége normál esetben, ezért ilyeneket nem is szereztem be, mert úgy gondoltam, ha mégis kelleni fog valami, bőven ráér a szükséges időpontban. A Mix Your Nature-től korábban kapott zero waste balzsamot tettem félre a kicsinek, elég szeles helyen lakunk, ez pedig tökéletes a kiszáradt bababőrre, ahogy az ajándékba kapott rózsahidrolátum is. Nálunk egyelőre nincs más “babakozmetikum” az eldobhatós pelus mellé ideiglenesen használt popsikenőcsön kívül, a fürdetés sima meleg vízzel történik – a kiskád szintén használtan érkezett hozzánk -, nem olajozgatunk és samponozunk.

A mosószereinket szintén nem cseréltük le bababarátnak nevezett, de azért mégsem túl természetes mosószerekre, hiszen akárcsak a saját ruháinkat, úgy a fiunkét is simán Ecoeggel, mosószódával és mosóparfümmel tisztítjuk. Egyedül a mosipelusok kaptak egy flakon mosódiót folyadékot, hiszen azoknál az Ecoegg nem használható.

Játékok

Azt hiszem, aki látott már újszülött vagy pár hónapos csecsemőt, az egyetért velem abban, hogy ilyen kicsi gyerekeknek az égvilágon semmiféle játékra nincs szükségük, hiszen eleinte még egy csörgőt sem tudnak megfogni – mire sikerül nekik, akkora pedig ugyanolyan hévvel fedeznek fel egy kiskanalat vagy egy becsomagolt dobozt, mint bármilyen játékot. Én szándékosan nem vettem semmi ilyesmit egy fa rágókán kívül, mert feltételeztem, hogy mire véget ér a babalátogatós időszak, úgyis kapunk pár játékot akkor is, ha százszor elmondom, hogy igazán nem kell semmi. Naná, hogy igazam lett, tele lettünk plüssökkel. 🙂

Mint látjátok, a mi babakelengyénk javarésze bizony használt cuccokból áll. Nem igazán foglalkozunk olyan véleményekkel, miszerint ez fura vagy biztos csak azért vásároljuk másodkézből a fiunk holmijait, mert nem telik újra, nekünk tökéletesen megfelel az a tudat, hogy a kicsinek mindene megvan szinte nulla ökológiai lábnyommal.

Nyilván vannak olyan dolgok, amelyeket mi is újonnan szereztünk be, ilyen például a törölköző vagy a cumisüveg, de tapasztalataim alapján azért egy-két dologtól eltekintve szinte mindent meg lehet venni másodkézből, ami egy baba fogadásához szükséges. A minimalista vonalat mondjuk nem sikerült tartanom, nem mintha rajtam múlt volna, egyszerűen rengeteg olyan dolgot kaptunk időközben, amelyet magamtól nem biztos, hogy megveszek, mert feleslegesnek tartok. Nos, annyi baj legyen, majd bekerülnek ezek a holmik is a körforgásba. 🙂

Ha tetszett a posztom, és szívesen olvasnál még hasonló témákról, kedveld a Facebook oldalam >>ITT<< vagy kövess az Instagramon🙂

5 4 votes
Article Rating

Ez is érdekelhet

Subscribe
Visszajelzés
guest

0 hozzászólás
Inline Feedbacks
View all comments