Könyvajánló #1 – Bea Johnson: Zero waste otthon

A magyar megjelenés óta terveztem, hogy elolvasom Bea Johnson hulladékmentességről szóló könyvét, hiszen mégiscsak ő volt az a blogger, aki megalapozta a globális zero waste mozgalmat, a könyvtár viszont mindössze egy példányt tartott a kötetből, azt is hetekre előre foglalták. Így történt, hogy végül a férjem lepett meg vele a születésnapom alkalmából, aminek utólag nagyon örülök, mert ha a környezetemben valaki érdeklődne a hulladékmentes háztartásomról, legalább lesz mit kölcsönadnom kedvcsinálónak. 

Miről szól a Zero waste otthon?

Elsősorban a háztartásunkban felbukkanó szeméthalom eltűntetéséről és a hulladékmentes alternatívák felfedezéséről, másodsorban a minimalizmusról. Ez a két életmód gyakran kéz a kézben jár – nálam is -, hiszen az írónő példáján láthatjuk, hogy a hulladékmennyiség csökkentése automatikusan magával hozza a tárgyaink csökkentését. Bea Johnson könyve életszagú és sallangoktól mentes, a bevezetőt például rögtön azzal kezdi, hogy elárulja nekünk, miképpen jutott el az amerikai álomtól – hatalmas ház, új autó, drága műszaki cikkek – a mai visszafogott életmódig, ahol a tárgyak helyett az élmények uralják az életét. Ha van mit tanulni tőle, ezt biztosan.

A könyv legnagyobb részét a háztartási helyiségenként válogatott hulladékmentesítési trükkök teszik ki, külön fejezetet kap a konyha és bevásárlás, a hálószoba és gardrób vagy a dolgozó, de a háztartáson túl olyan témáknak is jutott hely, mint az ünnepek hulladékmentes lebonyolítása vagy a gyermeknevelés során felbukkanó rengeteg kacat problémájának megoldása. A tippek száma szinte végtelennek tűnik, a példa kedvéért kiemelek itt néhányat:

  • a komposzt helyes működtetése
  • mire van szükséged egy konyhában
  • mit kezdj a használt ruhákkal
  • hogyan készíts otthoni alapanyagokból sminket
  • fürdőszobai cuccok hulladékmentes alternatívája
  • a háztartásodban is elkészíthető gyógyszerek
  • vegyszermentes takarítás trükkjei
  • menütervezési gyorstalpaló

A zero waste háztartás megvalósítása nyögvenyelős vállalkozás lehetett akkoriban, amikor még nem foglalkoztak blogok százai a témával, Bea Johnson legalábbis nemcsak háztartási praktikákat oszt meg velünk, hanem a kezdeti kudarcairól és félresikerült próbálkozásairól is vall, ráadásul felvállalja, hogy ő sem tud mindenről lemondani – de pont ettől lesz emberi az egész. A könyv olvasása közben úgy éreztem, ha most találkoznék először a témával, erős késztetést éreznék rá, hogy hazamenjek és átalakítsam az egész háztartást. Most, gyakorló hulladékmentesként is tudatosult bennem, mennyi dolgon változtathatnék még a saját otthonomban, ha adottak lennének a körülmények vagy hajlandó lennék több kényelmes megoldásról lemondani.

Bea Johnsont egyébként gyakran éri kritika a szeméttermelésével kapcsolatban, sokan úgy vélik, az átlagember számára elérhetetlen a hulladékmentes életmódnak ez a szintje, sőt, néhányan még azt is megkérdőjelezik, vajon tényleg olyan kevés szemét keletkezik-e a háztartásában, mint megpróbálja elhitetni? Nos, innen, a világ túlvégéről sosem fogjuk megállapítani, vajon hány kiló újrahasznosítható hulladék keletkezik az írónő otthonában, de az a rendszer, amit a könyvében felvázol, egy magunkfajta hétköznapi dolgozó ember számára is megvalósítható némi erőfeszítéssel.

Kinek ajánlom legszívesebben a könyvet?

Főleg azoknak, akik érdeklődnek a hulladékmentes életmód iránt, de még nem mélyedtek el a témában. Bár Bea Johnson könyvének magyar megjelenését nagy előrelépésnek tartom a túlfogyasztás és klímaváltozás elleni harcban, időközben azért kis hazánkban is összekupálódott egy masszív szemétkerülő közösség, így a kötet nem sok újdonságot tud mondani annak, aki aktív részese az itthoni hulladékmentes csoportoknak vagy nyomon követi a témával foglalkozó bloggereket.

Ajándéknak viszont tökéletes egy házavatóra néhány luffatökszivacs vagy textilszalvéta mellé! 🙂

Ha tetszett a posztom és szívesen olvasnál még hasonló témákban, kedveld a Facebook oldalam >>ITT<< vagy a blog jobb oldalán található Facebook-dobozon keresztül 🙂

5 1 vote
Article Rating

Ez is érdekelhet

Subscribe
Visszajelzés
guest
0 hozzászólás
Inline Feedbacks
View all comments