Káosztól a rendig – minimalizmus öt lépésben

A blogom elindításakor azt hittem, hogy az önkéntes egyszerűsítés már rég lejárt lemez és az emberek javarésze kívülről fújja, mit jelent a hétköznapi minimalizmus, hiszen minden felület tele van a túlfogyasztás problémájával, a tárgyak élményekre cserélésével, a “kevesebb néha több” elvével. A tévedésem valószínűleg abból ered, hogy az utóbbi időben az online teret szinte kizárólag a saját életmódom fejlesztésére használom, ezért úgy tűnik, mintha az egész világ minimalista és hulladékmentes lenne. Néha mégis pofán ver a felismerés, hogy személyesen alig egy-két embert ismerek, aki az életében megpróbálná a túlfogyasztást minimalista összpontosításra cserélni.

A probléma gyökere abból (is) eredhet, hogy a minimalizmus “nem jött még divatba” a nagyközönség körében, csak egy szűk rétegnél, márpedig az életmódtrendek általában akkor kapnak szárnyra, ha sok blogger foglalkozik a témával. A jó hír, hogy egyre többen vagyunk, akik szeretnénk bemutatni, milyen pozitív változásokat hozott az életünkben a minimalizmus és hogyan lehet kivitelezni az egyszerűsítést a hétköznapokban. 

Ha ezt a posztot olvasod, valószínűleg érdeklődsz az önkéntes egyszerűsítés iránt, aminek nagyon örülök 🙂 A következőkben összefoglaltam egy olyan folyamatot, amely során Te is egyre közelebb juthatsz a minimalista életmódhoz, de készülj fel rá, hogy ez nem három napos kaland. A minimalizmushoz a közvélekedéssel ellentétben nem elég, ha kidobálod a felesleges holmijaidat az otthonodból, az egész gondolkodásmódodat kell átformálnod a kacatokhoz fűződő kapcsolatoddal kapcsolatban.

Öt lépés, amelyen keresztül átélheted az elengedés művészetét

 1. Olvasgass a minimalista életmódról
  Az önkéntes egyszerűsítés folyamatával kapcsolatban nagyon sok tévhit kering az interneten, tehát ha most először találkozol a fogalmával, alapozásképp érdemes lenne beleásnod magad kissé a témába, nehogy visszariadj félúton a szigorúnak hazudott életmódtól. Szívből ajánlom Marie Kondo: Rend a lelke mindennek című könyvét, ez a kötet elég szórakoztatóan világít rá a minimalizmus alapelveire, az elengedésre és arra, mennyi mindent nyersz a feleslegtől való megszabadulással. Engem is ez a könyv indított el a minimalizmus útján. A nyomtatott olvasmányok mellett érdemes nyomon követned néhány minimalista magyar blogot, így nem csak az egyszerűsítés trükkjeit ismerheted meg, hanem arról is olvashatsz, kinek hogyan változtatta meg az életét a minimalizmus vagy milyen nehézségei akadtak az egyszerűsítés folyamán.

 2. Csinálj egy hatalmas lomtalanítást az otthonodban
  A selejtezésről komplett blogokat lehetne írni, a jövőben én is tervezek indítani egy minimalista lomtalanítós sorozatot, hogy részletesebben lásd, mennyi mindentől megszabadulhatsz a saját lakásodban. Összefoglalásképp azt tanácsolom, szánj rá legalább egy hétvégét az otthonod teljes lomtalanítására és dobd ki, add el, ajándékozd oda az összes kacatot, amit nem használsz már minimum egy éve, ami nem okoz örömet, amit lelkiismeretfurdalásból őrizgetsz, ami nem tetszik, amiben nem telik örömöd. A sosem hordott ruháidat, a régi CD-ket, a tizedik fakanalat, a porfogó csetreszeket a polcokon, a lemerült elemeket, a padláson dohosodó kartondobozokat. Ne tartogass semmit, ami valójában nem része aktívan az életednek.

 3. Fogalmazd meg, mire van igazából szükséged
  A lomtalanítás jó módja annak, hogy ráébredj, mennyi kacatot őriztél éveken keresztül a házadban anélkül, hogy valaha is hasznukat vetted volna. Ha megszabadultál a felesleges lomoktól, egy szabad délutánon ülj le és írj listát arról, mi az, amire valóban szükséged van a boldogsághoz. Szinte biztos vagyok benne, hogy az öt évvel ezelőtti nyaralásról hazahozott porcelán dísz nem szerepel majd rajta. A listádra csak azt jegyezd fel, ami létszükséglet, valós örömet okoz neked, a hobbidhoz kötődik vagy életed legjobb emlékeit őrzi.

 4. Ne vásárold újra a kidobott holmikat!
  A minimalizmus talán legfontosabb és legnehezebb pontja, hogy amiről egyszer már sikerült lemondanod, ne vedd meg ismét, hiszen a célunk éppen a felesleges gyűjtögetés megelőzése. Ha megállapítottad, hogy az adott dologra nincs szükséged, csak a pénzed vesztegeted az újravásárlásával, miért nem költöd inkább nyaralásra, háziállatra vagy bármire, ami tényleg megdobná az életminőséged? Nem véletlenül javaslom neked a selejtezés utáni listaírást, tartd meg emlékeztetőnek a fiókodban és időnként vedd elő, nehogy a felesleges vásárlás bűnébe ess.

 5. Terjeszd az igét a hitetlenek között
  Oké, ez most kissé giccsesre sikerült, de én őszintén úgy gondolom, hogy erkölcsi felelősségünk másokat is a minimalista életmód felé terelni, mert a Föld erőforrásai nem bírják el többé a túlfogyasztást. A terjesztés alatt természetesen nem erőszakos egzálást értek, hanem példamutatást és az életmódunk felvállalását mások előtt, hiszen az embereknek általában valamiféle inspirációra van szüksége a változtatáshoz, nagyon kevesekben tudatosul önmagától a bolygó kizsákmányolása vagy az egyszerűsítésben rejlő sok-sok pozitív hozadék. A példamutatás olyan, mint egy láncfolyamat: ha elkezded, előbb-utóbb mások is követni fognak téged a minimalizmus útján.

  Ha tetszett a posztom és szívesen olvasnál még hasonló témákban, kedveld a Facebook oldalam >>ITT<< vagy a blog jobb oldalán található Facebook-dobozon keresztül 🙂

 

4.7 3 votes
Article Rating

Ez is érdekelhet

Subscribe
Visszajelzés
guest
2 hozzászólás
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Wikka
3 éve

Ez tök jó, viszont én nem tudok nemet mondani…. Ez még meg kell tanulnom, kiselejteztem egy csomó ruhámat, anya mindig zsákkal hozza haza, mert ingyen volt, hiába mondom, hogy nekem nem kell.. Ráadásul most néztem be a fagyasztóba és nem kellett volna… Tele volt hússal… Mikor megbeszéltük, hogy egy nagy részleg a zöldség, gyümölcseimnek kell..Az eszem meg áll… Az én hűtőmet tele rakni ilyen butasággal… Most szomorú vagyok.