Itt az ősz, és itt a hygge – könyvajánló a lelassuláshoz

A hygge borongós-vastagzoknis-forrócsokis hangulatát már azelőtt imádtam, hogy egyáltalán hallottam volna Meik Wiking könyvéről, csak nem tudtam, hogy a kuckózás feelingjének külön neve van a dánoknál. Pedig van, ez a más nyelvre jóformán lefordíthatatlan hygge, és a Boldogságkutató Intézet vezetője szerint a dánok azért a világ legboldogabb népe, mert a hétköznapok során igyekeznek az olyan egyszerű dolgokban megtalálni a szépet, mint egy égő gyertya fénye, közös családi vacsora vagy néhány puha gyapjúpárna a kanapén.

És mi köze az ősznek a hyggéhez? Az, hogy Dániában az év nagy része hideg és sötét, ezért a helyiek elsősorban a dermesztő időszakot megtörő dolgokhoz és hagyományokhoz kötődnek, mind a lakberendezés, mind az életvezetés terén. Tulajdonképpen szeretik a hideg beköszöntét, mert az olyan hyggelig. Biztonságos. Én is ezért szeretem 🙂

Mindig az őszi-téli időszakban vagyok a legaktívabb: amikor mások depresszióra panaszkodnak a sötétség miatt, én meggyújtom a gyertyáimat, berakok valami hangulatos jazz-válogatást, felhúzom a vastag zoknijaimat és nekiállok mindannak, amit egész nyáron halogattam. Írok, pörgök, tervezgetek. A világ sokkal egyszerűbb helynek látszik, mint máskor, talán azért, amit Meik Wiking is megemlít: a hygge megéléséhez kellenek a nem-hygge dolgok, a zord időkben pedig könnyű megtalálni a meleg, hangulatos, békés elfoglaltságokat.

Milyen hygge dolgokról mesél ez a könyv?

A természetes lakberendezésről

Mint tudjuk, Skandináviában az egyszerűség és természetesség a divat. A dánok szerint egy hygge otthon fő alkotóelemei a fából készült holmik, a folyton égő gyertyák, a kuckózós sarok, a könyvek, a puha takarók és párnák, a lassú zene. A műanyag nem hygge, a hangulatos fények viszont kötelezőek.

Az együttlétről

A kutatások szerint a boldogságérzetben hatalmas szerepe van a társas kapcsolatoknak. Dániában “divat” rendszeresen összejárni a barátokkal, politikamentesen eltölteni a karácsonyt a családdal vagy mosolygós közösséget építeni a munkahelyeken – és mindezt mondjuk egy közös forralt borozással megünnepelni a hóesésben.

A réteges öltözködésről

Furának tűnhet, hogy egy boldogsággal foglalkozó életmód könyvben külön kis fejezetet kap a ruhatár, de a kötött pulcsiknak és vastag zokniknak tényleg hatalma van. Jó érzés felhúzni őket ősszel, és ehhez még dánnak sem kell lenni, csak szeretni az egyszerű és praktikus gardróbot.

Az evésről és ivásról

Amikor azt mondom, hogy a hygge az egyszerű dolgok öröméről szól, szó szerint értem. Finom fogások egy jó társaságban, otthon sütött rozskenyér, sütemények és fűszeres-narancsos grog – ez mind-mind nagyon hygge. A boldogsághoz ugyanis elengedhetetlen, hogy lelassuljunk, és ünnepnek éljük meg ezeket a hétköznapi tevékenységeket.

A dán karácsonyról

Meik Wiking szerint a december a leghyggeligebb időszak Dániában, mert ilyenkor lehet a  végtelenségig fokozni mindazt, amit eddig felsoroltam. “Gesztenye, kandalló; barátok és családtagok az ínycsiklandó finomságokkal megrakott asztal körül, piros, zöld és arany dekoráció, a karácsonyfa friss fenyőillata; a mindenki által ismert dalok” – ezek nélkül állítólag nem karácsony egy dán karácsony.

A nyári hyggéről

Nyár még Dániában is van. A hygge, mint életszemlélet, valójában nem a tárgyakról szól, hanem az érzésekről, éppen ezért a dánoknak nem feltétlenül van szükségük kötött szvetterre és mínusz tíz fokra, hogy hyggeligen éljenek. Ami télen a forralt borozás, az nyáron a közösségi kertészkedés, a biciklitúra vagy a közös grillezés a kertben.

A boldogsághoz tényleg csak vastag zokni és tea kell ősszel?

Szívesen mondanám, hogy igen, de mindnyájan tudjuk, hogy az élet azért nem ennyire egyszerű. Meik Wiking maga is elismeri, hogy a dánok egy olyan jóléti államban élnek, ahol az újraelosztás magas és viszonylag igazságos mértéjének köszönhetően létezik egyfajta mindent átitató létbiztonság, ami nagyban hozzájárul a lakosság nyugalmához, a kutya tehát itt lehet elásva, de…

… de lelassulni időnként mindenki megpróbálhat. Mi is. A hyggelig életmód nem a gazdagságról szól, hiszen egy darab gyertyát bárki beszerezhet pár fillérért, a Youtube ontja a jazz-dalokat, és áthívni néhány barátot egy társasjátékpartira nem költséges dolog. De nagyon egyszerű.

Szóval, ha kedvet kaptál hozzá, hogy elmerülj és lelassulj az őszben, érdemes beszerezned a Hyggét, bár boltokban jelenleg nehezen beszerezhető, és a legtöbb online könyvesboltban is elő kell jegyezni rá. Én már nagyon régóta szemeztem a kötettel, és végül csak a könyvtárban sikerült hozzájutnom. Még szerencse, hogy a könytár is tökéletesen hygge.🙂

Ha tetszett a posztom és szívesen olvasnál még hasonló témákban, kedveld a Facebook oldalam >>ITT<< vagy a blog jobb oldalán található Facebook-dobozon keresztül 🙂

0 0 votes
Article Rating

Ez is érdekelhet

Subscribe
Visszajelzés
guest
1 Comment
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Csilla
Csilla
2 éve

Olvastam a könyvet és nagyon klassz kis jegyzeteket írtam belőle, hogy mindig legyen hygge ötletem. Szép a cikk tartalma és a képek, épp ezért viszont zavaró a sok elütés benne.