Így készül nálunk a teljes kiőrlésű zsemle

Van egy elvem: sosem veszek adalékos bolti pékárut, miközben itthon is el tudom készíteni a saját kenyerem és zsemlém, méghozzá sokkal finomabban 🙂 Jó, az igazság kedvéért bevallom, hogy évente néhány alkalommal nálunk is becsúszik valami a boltból, általában akkor, ha elfelejtem megnézni, van-e még a fagyasztóban zsemle vagy a férjem spontán rákíván a fehér kenyérre, de alapvetően előnyben részesítjük a házi készítésű ételeket. Más minőség, más íz, más élmény. És még olcsóbb is, mint a bolti zsemle.

Ma zsemlét sütöttem, teljes kiőrlésű liszttel. Én jobban kultiválom a teljesen barna pékárut, mint a vegyeset, de a férjem szerint túl tömör a végeredmény, ezért mindig kevert lisztes zsemléket csinálok. A 60%-os teljes kiőrlésű arány már erőteljesen lassítja a felszívódást ahhoz, hogy a zsemle ne dobja meg a vércukrod, a fehér lisztnek köszönhetően azonban levegős marad a tészta.

Hozzávalók:

  • 60 dkg teljes kiőrlésű liszt (bármilyen, én most sima búzát használtam)
  • 40 dkg finomliszt
  • 1 teáskanál só
  • kb. 4 dl víz
  • 1 dl szűz olívaolaj
  • 1 kávéskanál ecet
  • 3 dkg élesztő

Az élesztőt futtasd fel meleg vízben egy nagyon pici cukorral. A többi hozzávalót borítsd keverőtálba, majd a felfutott élesztővel együtt, dagasztó mozdulatokkal gyúrd homogén tésztává az egészet. Én körülbelül nyolc-tíz percig szoktam dagasztani ezt ad adagot, amíg pukkangató hangokat nem ad ki a tészta. Előfordulhat, hogy több, netán kevesebb víz kell hozzá, mint amit fent írtam, mert minden lisztfajta más mennyiségű vizet vesz fel, úgyhogy a biztonság kedvéért készíts oda még egy kis vizet és a lisztet se tedd el.

A begyúrt tésztát szórd be némi liszttel és letakarva hagyd meleg helyen kelni kb. 2-3 órán keresztül. Próbáltam már dupla ennyi ideig is keleszteni, állítólag könyedebb lesz tőle a teljes kiőrlésű pékáru, de mindig túlkelt és a kisült zsemlék állaga sem lett tökéletes. Ha hosszab ideig akarsz keleszteni, esetleg reggel frissen kisütni a zsemléket, próbálkozz a hideg kelesztéssel (később erről is írok majd egy cikkben).

Ha megdagadt a tésztád, borítsd ki a belisztezett asztalra és gyúrd át megint, hadd menjen ki belőle az összes levegő. Tekerd fel henger alakúra, majd vágd fel annyi szeletre, ahány zsemlét szeretnél és formázd meg őket. Én 8-12 darabot szoktam sütni ebből az adagból kedvtől függően, a 10 teljesen ideális választás. Kevésnek tűnik? Hidd el, a teljes kiőrlésű házi pékáruk sokkal laktatóbbak, mint a bolti társaik és nem is fogsz két órával étkezés után megéhezni tőlük.
A megformázott zsemléket tedd sütőpapírra és hagyd újabb 1 órán át kelni (nyugodtan használhatod ugyanazt a sütőpapírt több alkalommal, a tészta nem ragad rá).

A sütőt kissé melegítsd elő és tegyél be alulra egy tepsi vizet a zsemlék mellé. A keletkező gőz felhúzza a zsemléket, ezáltal sokkal puhább belső tésztát kapsz, mintha víz nélkül sütnéd. A sütést kezdd 200 fokon, majd 20 perc után vedd le 180 fokra a sütőt, vedd ki a vizet és így süsd további 10 percig a zsemléidet. Ez a fél óra nálam elegendő szokott lenni ahhoz, hogy kívül-belül tökéletesen átsüljön a tészta. Ha esetleg nagyobb adagot sütsz, két rácson egyszerre, akkor tegyél hozzá még tíz percet és félúton cseréld meg a rácsokat.

A kész zsemlék tetejét kend meg gyorsan hideg vízzel, akkor kifényesednek valamennyire, de komoly cserepesedést ne várj, az nálam csak tiszta fehér kenyér esetén sikerült eddig. Hagyd kihűlni a zsemléket.

Mint láthatod, a zsemlesütés nem bonyolult dolog, csak időigényes 🙂 Én kb. minden második hétvégén megsütök egy adagot, amit lefagyasztok, így hét közben nincs más dolgom, mint étkezés előtt kb. egy órával kivenni a zsemléket és kilvasztani őket. Sütőben is kiolvaszthatod alacsony hőfokon, ha gyorsan kell, de ez esetben kicsit kiszáradnak.

Ha tetszett a posztom és szívesen olvasnál még hasonló praktikákról vagy gondolatokról az életed megkönnyítéséhez, kedveld a Facebook oldalam >>ITT<< vagy a blog jobb oldalán található Facebook-dobozon keresztül 🙂

Ez is érdekelhet

Szólj hozzá!

avatar
  Subscribe  
Visszajelzés