Időgazdálkodás a 80/20 szabállyal

A tudatos tervezés egyik legnagyobb kérdése számomra, vajon miképp osszam be az időmet úgy, hogy jusson is, maradjon is. Jó lenne hasznos dolgokkal tölteni a napom, de közben olykor-olykor ellazítani az ingerektől begörcsölt agytekervényeim. Szívesen írnám a blogot reggelente, miközben tornázok, takarítok és meggyomrozom a macskát. Nem bánnám, ha a céljaim megvalósításába beleföccölt rengeteg energia megtérülne és nyugodtan hátradőlve élvezhetném a munkám gyümölcseit.

Mondhatjuk úgy is, a célom, hogy minél kevesebb erőfeszítéssel jussak a lehető legjobb eredményhez és több szabadidőm maradjon 😉  Nos, tökéletes időgazdálkodási tervem egyelőre nincs a saját pörgős életemet illetően, de a Pareto-elv jó iránynak tűnik.

Honnan ered egyáltalán a metódus?

Pareto olasz közgazdász volt, aki az 1900-as évek elején figyelte meg, hogy országában a földbirtokok 80%-a a tulajdonosok mindössze 20%-ának kezében összpontosul. A vagyoni eloszlásról alkotott elmélete általánosságban véve a mai napig igaznak bizonyul, de hagyjuk most a politikát és térjünk rá arra, hogy Pareto, aki mellesleg a hobbikertészet iránt is érdeklődött, hamarosan észrevette, hogy kertjében a borsótermés 80%-át a hüvelyek 20%-a adja. Idővel mások is felfigyeltek erre az arányra: az 1930-as években, amikor a vállalatgazdaságban középpontba kerültek a menedzsment folyamatok, dr. Juran állapította meg minőségellenőrzési munkája során, hogy a hibák 80%-a az okoknak ugyanarra a 20%-ára vezethető vissza.

Bizony, a drága háztartási gépeid is javarészt ugyanazon alkatrészek miatt romlanak el 🙂 Ezt a manapság Pareto-elvnek nevezett jelenséget összességében úgy szokták megfogalmazni, hogy az okok 20%-a felelős az eredmények 80%-áért.

Mit jelent gyakorlatban a Pareto-elv?

Habár a 80/20 szabály csak általánosságban használható, és nem húzható rá minden vállalkozásra vagy egyéni élethelyzetre, lássunk néhány jellemző példát:

  • a befektetett munkád 20%-a hozza meg számodra az eredményeid 80%-át
  • a körülmények 20%-a okozza életedben a stressz 80%-át
  • a vevők 20%-a hozza vállalatod bevételének 80%-át
  • a reklámok 20%-a vonzza be az érdeklődők 80%-át
  • az esetek 80%-ában a ruhásszekrényed tartalmának mindössze 20%-át hordod, mégis rengeteg időt töltesz azzal, hogy eldöntsd, mit vegyél fel 😉

Hogyan függ össze az időbeosztásoddal?

A Pareto-elv vonalán továbbhaladva kiderül, hogy az időgazdálkodás kulcsa a termékeny tevékenységek megválasztásában rejlik, tehát el kell választanod az ocsút a búzától és az utóbbira koncentrálnod. Akkor jársz jól, ha felismered a számodra sikert hozó cselekményeket és elsősorban ezekkel foglalkozol, megspórolva magadnak az eredménytelen gürcölést.

Az elv gyakorlásához szükséged lesz némi önvizsgálatra, amely során eldöntöd, milyen eredményeket szeretnél elérni a jövőben (pl. sikeres vizsgák vagy speciális szakmai ismeretek elsajátítása a munkahelyi ranglétre meglépéséhez), majd a Pareto-elv értelmében rangsorolnod kell a feladataid. Az első helyen természetesen azok a tevékenységek álljanak, amelyek a kitűzött célhoz kötődnek, ezeket próbáld meg feltétlenül beilleszteni a napjaidba, akár más tevékenységek kárára.

Konyhanyelven mondva: ha két hónap múlva anatómia vizsgád lesz az egyetemen, akkor ne a nyelvvizsgáddal foglalkozz elsősorban, mert a szavak magolása elrabolja az időd 🙂 A legjobb megoldás, ha egy évre előre készítesz magadnak egy eseménynaptárt, amelybe beírod az összes várható feladatot, majd ciklusokra osztod az évet és minden ciklushoz hozzárendeled az aktuális feladatot, így látni fogod, mikor melyik tevékenységre érdemes koncentrálnod. 

Ez is érdekelhet

Szólj hozzá!

avatar
  Subscribe  
Visszajelzés