Hulladékmentes megoldások nők számára

A Csók és szerelem 101.-edik része következik. 

Na, most elmenekültek a pasik, úgyhogy beszélhetünk a hüvelygombáról – talán emlékszel még erre a népszerű Canesten-reklámszlogenre, néhány évvel ezelőtt mindenki kívülről fújta. Mi most nem a hüvelygombáról fogunk beszélgetni a férfiak távozása után, hanem azokról az (intim) higiéniás megoldásokról, amelyekkel előbb-utóbb szembekerülsz a hulladékmentes kalandozásaid során. Ez sokaknak kényes téma, hiszen a nejlonzacskók lecserélését könnyű a világ elé tárni, a tamponokról és szőrtelenítésről viszont nem divat közönség előtt nyilatkozni.

Különben is, kérdezhetnéd, mi lehet a tampon hulladékmentes alternatívája, falevél és vatta?

Megnyugtatlak, ha most először találkozol ezzel a témakörrel, hogy nem kell visszaugranod a középkori szokásokhoz a zero waste életmód során. Saját tapasztalatokat ezúttal nem írok, mert még számomra is ingoványos területet jelentenek a felsorolt dolgok, van, amit nem próbáltam és talán – mea culpa-  soha nem is fogok, de bőven találhatsz termékteszteket vagy élménybeszámolókat a világhálón  A menstruációs kehelyről például a 160gramm blogon olvashatsz.

Mosható betét
Egyre több magyar gyártótól tudsz beszerezni nedvességzáró réteggel ellátott, természetes anyagból készült mosható betéteket. Kinézetre hasonlítanak az eldobhatóhoz, a fehérneműd alján patenttal tudod rögzíteni őket, és nincs más dolgod, mint használat után hideg vízzel (ha meleggel csinálod, foltos marad) kiöblíteni, majd a szennyesbe tenni a betéteket. A cseréjük házon kívül talán kissé macerás, egy PUL-nesszeszer beszerzése azonban ezt a problémát is megoldja, mert szagok és átázás nélkül tárolhatod benne a betéteket, míg haza nem érsz.

Intimkehely
A tampon leváltására szolgáló intimkehely egy orvosi szilikonból készült eszköz, amely felhelyezés után a hüvelyben keletkező vákum segítségével gyűjti össze a vért. A tamponnal ellentétben akár 8-10 órát is bent lehet, nem okoz toxikus sokk szindrómát, csökkenti a fertőzések esélyét. Egy minőségi kehely ára körülbelül 5-8 ezer forint körül van, de elég tíz évente megvenned. 

Fémborotva
Az eldobható borotvák szinte kivétel nélkül műanyagból készülnek, pedig a szőrtelenítésnek is van hulladékmentes verziója – a cukorpaszta mellett -, mégpedig a rozsdamentes fémből készült borotva. Többnyire internetes webáruházakban tudod megrendelni, az eldobható társaihoz képest kissé húzós az ára, de elegendő egyszer megvenned, később már csak a pengék cseréjére lesz szükséged.

Sminklemosó korong
A vattakorongok helyettesítésére szintén a mosható verzió a legegyszerűbb megoldás, ehhez nincs szükséged
másra, mint némi varrókészségre és egy régi frottírtörölközőre vagy pamutanyagra. A textilekből vágj
korongokat, majd kettőt varrj össze a széleiknél (a legjobb varrógéppel), esetleg rendeld meg őket az
interneten valamelyik magyar kézműves értékesítőtől. 

Nedves törlőkendő
Az ökoanyukák valószínűleg már találkoztak ezzel a mosható törlőkendővel kisbabás korszakukban, de nem csak csecsemőknek lehet szüksége nedves törlőkendőre, hanem nekünk, nőknek is. Egy mély tálba önts fél bögre vizet, egy evőkanál természetes olajat (pl. olíva- vagy lenmagolaj), keverd össze a két hozzávalót és merítsd bele az előzetesen négyzet alakúra szabdalt anyagot. Ha kifejezetten antibakteriális kendőkre vágysz, csepegtess levendula-, teafa- vagy fahéjolajat is az oldatba. 

Miért fontos a hulladékmentesség az intim higiénia területén? A legnépszerűbb eszközök – tampon, eldobható borotva, vegyszeres fertőtlenítő kendő – valódi hulladéktemetők, sajnos a használatuk során keletkezett műanyagok sosem fognak lebomlani. Egy betét talán nem számít, de évente húsz milliárd betét, amelynek a maradványai az arcodra tapadnak majd a tengerben?!

 

 

Ez is érdekelhet

Szólj hozzá!

avatar
  Subscribe  
Visszajelzés