Hulladékmentes megoldások nők számára

A zero waste fürdőszobám hagy még némi kivetnivalót maga után, főleg a női pipereholmik terén, de haladok és néhanapján beszélek is róla, főleg arról, miben és hogyan tudnék változtatni a jövőben. A komposztálható fogkefe, mosható sminklemosó korong vagy a rozmaringos szájvíz mellett egyelőre érintetlenül hagytam az intim higiéniás holmik polcát, nem szégyellőségből, csak megszokásból és lustaságból – na de, mindennek eljön egyszer az ideje. 

Most hoztam néhány hulladékmentes tippet, hátha ti is kedvet kaptatok a fürdőszobátok zöldítéséhez, de nem tudjátok, mivel lehetne kiváltani a női holmikat a falevélen és újságpapíron kívül. 

Mosható betét
Szerencsére egyre több magyar kézművestől lehet nedvességzáró réteggel ellátott, természetes anyagból készült mosható betéteket beszerezni. Ezek kinézetre az eldobható betéthez hasonlítanak, általában patenttal rögzíthetőek, és használat után nincs más tennivaló velük, mint hideg vízben kiöblíteni, majd a szennyesbe tenni őket. A cseréjük házon kívül talán kissé macerás, egy PUL-nesszeszer beszerzésével azonban ez is megoldható.

Horgolt vagy varrott arctisztító korongok
A műanyagcsomagolásban kapható,  egyszerhasználatos vattakorongok helyett érdemes beszerezni néhány tiszta pamutból horgolt, esetleg frottírból vagy polárból megvarrt mosható arctisztító korongot. Olyan pici helyet foglalnak el a mosógépben, hogy néhanapján az az érzésem támad, mintha nem is lennének, extra vizet és áramot legalábbis biztos nem pazarolok a használatukkal. Cserébe jóformán örökké tartanak. 

Intimkehely
A tampon leváltására szolgáló intimkehely egy orvosi szilikonból készült eszköz, amely felhelyezés után a hüvelyben keletkező vákum segítségével gyűjti össze a vért. A tamponnal ellentétben akár 8-10 órát is bent lehet, nem okoz toxikus sokk szindrómát és csökkenti a fertőzések esélyét is. Őszinte leszek, én még nem próbáltam és vannak is fenntartásaim a használatát illetően, de nem zárom ki annak a lehetőségét, hogy egyszer kipróbáljam.  

Fémborotva
Az eldobható borotvák szinte kivétel nélkül műanyagból készülnek, pedig a szőrtelenítésnek is van hulladékmentes verziója – a cukorpaszta mellett -, mégpedig a rozsdamentes fémből készült borotva. Többnyire internetes webáruházakban fellelhetőek, és bár az eldobható társaihoz képest kissé húzós az ára, de elegendő egyszer megvenni, később már csak a pengék cseréjére lesz szükség.

Nedves törlőkendő
Az ökoanyukák valószínűleg találkoztak már a mosható törlőkendővel kisbabás korszakukban, de nem csak csecsemőknek lehet szüksége nedves törlőkendőre, hanem nekünk, nőknek is. Egy mély tálba öntsetek fél bögre vizet, egy evőkanál természetes olajat (pl. olíva- vagy lenmagolaj), keverjétek össze a két hozzávalót és merítsétek bele az előzetesen négyzet alakúra szabdalt anyagot. Ha kifejezetten antibakteriális kendőkre vágytok, csepegtessetek levendula-, teafa- vagy fahéjolajat is az oldatba. 

Miért fontos a hulladékmentesség az intim higiénia területén? A legnépszerűbb eszközök – tampon, eldobható borotva, vegyszeres fertőtlenítő kendő – valódi hulladéktemetők, sajnos a használatuk során keletkezett műanyagok sosem fognak lebomlani. Egy betét talán nem számít, de évente húsz milliárd mindjárt másképp hangzik…

Ha tetszett a posztom és szívesen olvasnál még hasonló témákról, kedveld a Facebook oldalam >>ITT<< vagy kövess az Instagramon🙂

0 0 votes
Article Rating

Ez is érdekelhet

Subscribe
Visszajelzés
guest
0 hozzászólás
Inline Feedbacks
View all comments