Házi virágtápoldat és más kipróbált növényerősítők a konyhámból

Nálam régóta alapszabály, hogy kidobás előtt megpróbálom a lehető legtöbb dolgot újrahasznosítani az interneten talált ötletek alapján. A befőttesüveget, kávézaccot, kiszakadt lepedőt is. Ez a módszer néha visszafelé működik a legjobban, a házi tápoldatom esetén például nem a tojáshéj felhasználására kerestem rá, hanem természetes növényerősítő szereket után kutatva láttam meg, hogy a porított tojáshéj vagy kávézacc kitűnő tápanyagforrás lehet a virágaimnak. Egy gyors kávé és máris kész a szagtalan trágya 🙂

A tápoldat elkészítése nagyon egyszerű, mindössze tojáshéjra, kávézaccra és csalánlevélre lesz szükséged, én legalábbis ezeket használom az alapreceptben. A három hozzávalót tedd egy lábasba, öntsd fel annyi vízzel, hogy bőven ellepje őket és tíz percig forrald fedő alatt. Ha kész vagy, hagyd kihűlni – akár állni is néhány órát -, majd szűrd le a forrázatot és felhasználásig tárold hűtőben.

Miért ezt a három alapanyagot használom?

A tojáshéj kiváló kalciumforrás – ezt mellesleg nem muszáj belefőznöd a tápoldatba, porított formában is a növényeid köré szórhatod. A kávézacc tele van többek között magnéziummal, káliummal, foszforral és nitrogénnel, amire minden virágnak szüksége van, csupán arra kell ügyelni, hogy ne vigyük túlzásba a használatát, mert a túl sok zacc elsavasíthatja a földet ( a kerti rododendron vagy áfonyabokor mondjuk imádni fogja, mert savas talajt igényel). Végezetül itt van nekünk a csalánlevél, amit azért tettem kiegészítésként a tápoldatba, mert a biokertészeti tapasztalatok szerint ellenállóvá teszi a növényeket a gombás megbetegedések ellen.

Az alapreceptben megtalálható csalánlevelet egyébként nyugodtan lecserélheted másfajta gyógynövényekre is. Én körülbelül havi 1-2 alkalommal locsolom meg ezzel a tápoldattal a szobanövényeimet, boltit nem használok, egyelőre nagyon szépen fejlődnek évi egyszeri átültetés mellett.

Milyen természetes növényerősítőket használok a tápoldat mellett?

Rendszeresen semmilyet, mert a sok tennivalóm mellett valahogy elsikkad a növények gyakoribb gondozása, de azért időnként felhasználok egy-egy interneten ellesett trükköt.

  • a bio banán héját apróra kockázom és egy keveset beleások a virágföldbe, ugyanis a kávézacchoz és tojáshéjhoz hasonlóan nagyon sok kalciumot és magnéziumot tartalmaz
  • amikor valamiféle kártevők elkezdték megrágni a vitorlavirágaim levelét, fokhagymát dugdostam a földbe, ettől egy időre eltűntek
  • ha gyógynövényteát készítek – ez esetemben legtöbbször kamilla – a forrázatból öntök egy keveset a virágokra
  • évente 1-2 alkalommal sörrel átdörgölöm a pálmaféléim levelét, állítólag nem csak szépek lesznek tőle, hanem serkenti a növekedésüket is

Miért érdemes bolti tápoldatot használni bolti helyett?

Ha nyomod követed egy ideje a blogom, akkor tisztában vagy vele, hogy úgyis azt fogom rá mondani, elsősorban környezetvédelmi okokból. A bolti tápoldatok gyakran nehezen lebomló vegyszereket tartalmaznak, amire valójában nincs szüksége a növényeidnek, arról nem is beszélve, hogy a tápoldatokat többnyire műanyagcsomagolásban forgalmazzák. És még piszok drága is. A házi alapanyagokból készült tápoldatok vagy növényerősítők hulladékmentes módon is előállíthatóak a maradék felhasználásával, ráadásul semmi nem vész kárba a háztartásodban.

Nem állítom, hogy ez a fajta tápoldatozás minden növénynél beválik, de az enyéim egyelőre nem panaszkodtak még tápanyaghiány miatt. Ha szeretnéd csökkenteni az ökolábnyomod, érdemes néhány hónap erejéig kipróbálni.

5 1 vote
Article Rating

Ez is érdekelhet

Subscribe
Visszajelzés
guest
0 hozzászólás
Inline Feedbacks
View all comments