Házi virágtápoldat és más kipróbált növényerősítők a konyhámból

Nálam régóta alapszabály, hogy kidobás előtt megpróbálom a lehető legtöbb dolgot újrahasznosítani az interneten talált ötletek alapján. A befőttesüveget, kávézaccot, kiszakadt lepedőt is. Ez a módszer néha visszafelé működik a legjobban, a házi tápoldatom esetén például nem a tojáshéj felhasználására kerestem rá, hanem természetes növényerősítő szereket után kutatva láttam meg, hogy a porított tojáshéj vagy kávézacc kitűnő tápanyagforrás lehet a virágaimnak. Egy gyors kávé és máris kész a szagtalan trágya 🙂

A tápoldat elkészítése nagyon egyszerű, mindössze tojáshéjra, kávézaccra és csalánlevélre lesz szükséged, én legalábbis ezeket használom az alapreceptben. A három hozzávalót tedd egy lábasba, öntsd fel annyi vízzel, hogy bőven ellepje őket és tíz percig forrald fedő alatt. Ha kész vagy, hagyd kihűlni – akár állni is néhány órát -, majd szűrd le a forrázatot és felhasználásig tárold hűtőben.

Miért ezt a három alapanyagot használom?

A tojáshéj kiváló kalciumforrás – ezt mellesleg nem muszáj belefőznöd a tápoldatba, porított formában is a növényeid köré szórhatod. A kávézacc tele van többek között magnéziummal, káliummal, foszforral és nitrogénnel, amire minden virágnak szüksége van, csupán arra kell ügyelni, hogy ne vigyük túlzásba a használatát, mert a túl sok zacc elsavasíthatja a földet ( a kerti rododendron vagy áfonyabokor mondjuk imádni fogja, mert savas talajt igényel). Végezetül itt van nekünk a csalánlevél, amit azért tettem kiegészítésként a tápoldatba, mert a biokertészeti tapasztalatok szerint ellenállóvá teszi a növényeket a gombás megbetegedések ellen.

Az alapreceptben megtalálható csalánlevelet egyébként nyugodtan lecserélheted másfajta gyógynövényekre is. Én körülbelül havi 1-2 alkalommal locsolom meg ezzel a tápoldattal a szobanövényeimet, boltit nem használok, egyelőre nagyon szépen fejlődnek évi egyszeri átültetés mellett.

Milyen természetes növényerősítőket használok a tápoldat mellett?

Rendszeresen semmilyet, mert a sok tennivalóm mellett valahogy elsikkad a növények gyakoribb gondozása, de azért időnként felhasználok egy-egy interneten ellesett trükköt.

  • a bio banán héját apróra kockázom és egy keveset beleások a virágföldbe, ugyanis a kávézacchoz és tojáshéjhoz hasonlóan nagyon sok kalciumot és magnéziumot tartalmaz
  • amikor valamiféle kártevők elkezdték megrágni a vitorlavirágaim levelét, fokhagymát dugdostam a földbe, ettől egy időre eltűntek
  • ha gyógynövényteát készítek – ez esetemben legtöbbször kamilla – a forrázatból öntök egy keveset a virágokra
  • évente 1-2 alkalommal sörrel átdörgölöm a pálmaféléim levelét, állítólag nem csak szépek lesznek tőle, hanem serkenti a növekedésüket is

Miért érdemes bolti tápoldatot használni bolti helyett?

Ha nyomod követed egy ideje a blogom, akkor tisztában vagy vele, hogy úgyis azt fogom rá mondani, elsősorban környezetvédelmi okokból. A bolti tápoldatok gyakran nehezen lebomló vegyszereket tartalmaznak, amire valójában nincs szüksége a növényeidnek, arról nem is beszélve, hogy a tápoldatokat többnyire műanyagcsomagolásban forgalmazzák. És még piszok drága is. A házi alapanyagokból készült tápoldatok vagy növényerősítők hulladékmentes módon is előállíthatóak a maradék felhasználásával, ráadásul semmi nem vész kárba a háztartásodban.

Nem állítom, hogy ez a fajta tápoldatozás minden növénynél beválik, de az enyéim egyelőre nem panaszkodtak még tápanyaghiány miatt. Ha szeretnéd csökkenteni az ökolábnyomod, érdemes néhány hónap erejéig kipróbálni.

Ez is érdekelhet

Szólj hozzá!

avatar
  Subscribe  
Visszajelzés