Gardróbkihívások, amiket szívesen kipróbálnék (vagy sem)

Úgy érzem, valahol félúton járok a tudatos kapszula gardróbom kialakításában. A felesleges göncöktől, béna daraboktól és előnytelen színektől (többnyire) már sikerült megszabadulnom, a második felvonásban viszont még csak most következik a saját stílusomba passzoló darabok megtalálása. Apropó, saját stílus, hogy lehet azt biztosan megtalálni? 

Stylist, színtanácsadás, gardóbkihívás – szerintem ezek a legtutibb válaszok. A gardróbkihívások szerencsére ingyen vannak, és rengeteg tanulhat belőlük az ember, én legalábbis sok-sok tapasztalatot gyűjöttem a saját ruhatáramat illetően, amikor tavaly kipróbáltam a 10×10 kihívást. 

Most egy újabb gardróbkihívás kipróbálásán töröm a fejem, hátha megint ráébredek valamire, amit eddig nem vettem figyelembe a ruhatáram kialakításánál. Mutatom, mikkel találkoztam az elmúlt időszakban a közösségi média felületein, hátha ti is kedvet kaptatok hozzá, hogy részt vegyetek valamelyik kihívásban 🙂

10×10 gardróbkihívás

A feladat, hogy tíz napon keresztül mindössze tíz ruhadarabból öltözködjetek, bárhova szól a programotok. Első pillantásra könnyűnek tűnik a dolog, de én már akkor problémákba ütköztem, amikor megpróbáltam összeállítani a szetteket, mert rájöttem, hogy a ruháim javarésze nem passzol egymáshoz. 

Színes 10×10 gardróbkihívás

A kapszula gardróbokat gyakran éri az a – jogos – kritika, hogy kevés ruhából nem lehet kellően színes és változatos szetteket létrehozni. Mengyán Eszter, a Holy Duck blog írója és Balla Gabi, stílustanácsadó ezt a kritikát próbálta megcáfolni azzal, hogy létrehozták a saját 10×10 kihívásukat színes verzióban, és igen, kétségkívül jobban teljesítettek, mint én a sajátommal 🙂

Projekt 333

A kihívás lényege az, hogy 3 hónapon keresztül 33 ruhadarabból öltözködj. Szerintem ennyi ruhának bőven elegendőnek kell lennie egy szezonra, sőt, ebbe már a télen-nyáron hordható alapdarabok is beleférnek, szóval mindenképpen ki fogom próbálni a kihívást. Valószínűleg teszt jelleggel akkor, amikor úgy érzem majd, hogy sikerült kialakítanom a végleges ruhatáram.

Slow fashion season kihívás

Ez tulajdonképpen egy korlátozott idejű kihívás, ami 2019. 06. 21-től 09. 21- ig tart, tehát a kihívás oldalán már nem lehet részvételre jelentkezni, de ettől függetlenül bárki megteheti, hogy kiválaszt egy adott szezon, amikor egyáltalán nem vásárol ruhát. Őszinte leszek, én a magam részéről nem tartom kihívásnak, hogy 3 hónapot kibírjak ruhavásárlás nélkül, mert háromszor ennyit is kibírtam már, de tökéletes kezdet lehet azoknak, akik még csak most ismerkednek a fenntartható divattal. 

Egy teljes év ruhavásárlás nélkül

Mengyán Eszer újságíró 2016-ban úgy döntött, egy évig nem vásárol ruhát, hogy felhívja a figyelmet a textilipar kizsákmányoló jellegére. A kezdeményezése olyan jól sikerült, hogy ma már gardróbkihívásként tekintünk a ruhaböjtjére, ami tényleg odavág az eddigi kihívásoknak, és amit valószínűleg csak a legelszántabbak tudnak teljesíteni. Én úgy érzem, nekem alapvetően nem okozna problémát a kihívás, ha készen állna rá a ruhatáram, szóval idővel erre is sor kerül majd nálam. 

Hordd jó sokáig ugyanazt a ruhát

Vannak kezdeményezések, amelyek tulajdonképpen nem “hivatalos” gardróbkihívások, mégis tekinthetünk rájuk így, mert érdekes példaként szolgálnak a gardróbegyszerűsítésre. Egy amerikai tanárnő például száz napig hordta ugyanazt a ruhát. Egy – szintén amerikai – újságírónő úgy döntött, 365 napon keresztül folyton ugyanabban a fekete ruhában fog járni. A feladat tehát egyszerű: hordj 3-12 hónapig folyamatosan egyetlen ruhát. Nekem ez már kicsit extrém, úgyhogy biztos kihagyom 🙂

Ti kedvet kaptatok valamelyik kihíváshoz, hogy egyszerűsíteni tudjátok a ruhatáratokat?

Ha tetszett a posztom és szívesen olvasnál még hasonló témákban, kedveld a Facebook oldalam >>ITT<< vagy a blog jobb oldalán található Facebook-dobozon keresztül 🙂

 

0 0 votes
Article Rating

Ez is érdekelhet

Subscribe
Visszajelzés
guest
0 hozzászólás
Inline Feedbacks
View all comments