Folttalanító kisokos környezettudatosoknak

A folttalanítás gyerek híján egyelőre ritka munka nálam, hiszen nincsenek kakás pelenkák, fűfoltos nadrágok vagy bogyós gyümölccsel összemaszatolt előkék, de időként az én háztartásomban is előfordul egy-egy pecsétes holmi, például az erősen szennyezett konyharuha, amiből az istenért sem lehet kimosni bizonyos foltokat. 

Sajnos, sok esetben nincs lehetőségem azonnal beáztatni az összepacázott darabokat, és ha lenne is rá módom, a fejemben akkor sem nyílik meg magától a folttalanítás nagylexikona, márpedig nem mindegy, mivel próbáljuk meg eltüntetni a szennyeződéseket. A vért, a vörösbort, a zsírt könnyű végleg beledolgozni a ruhába, a sminkfoltok eltávolításáról semmit nem tudnék, ha most írás közben meg nem lesem a megoldást és akkor még nem is beszéltem az ismeretlen eredetű foltokról, amelyek esetleg csak a nap végén tűnnek fel. Beszáradva, természetesen.

Mivel a textilek kezelésében is vegyszermentességre törekszem, élből elutasítom a népszerű, de allergizáló reklámmárkákat, a hipót és társait. A legtöbb folt eltávolítása szerencsére kevésbé durva anyagokkal is megoldható, most ezekből mutatok be három olyat, amelyek nálam már beváltak. 

  1. Nátrium-perkarbonát: más néven folttisztító só, amit tulajdonképpen a jól ismert mosószódából és hidrogén-peroxidból állítanak elő (nesze neked, kémia kettes). Víz hatására oxigén bomlik ki a vegyületből, ennek köszönhető a folttisztító és fehérítő hatás. Használata pofonegyszerű, tégy 1-2 evőkanállal a dobba és indíts el a mosást legalább 40 fokon. Ha nagyon makacs foltról lenne szó, előző nap áztasd be perkarbonátos vízbe a ruhát, esetleg készíts belőle pasztát és kend a foltra, bár én személy szerint olyan kényes anyagoknál, mint a selyem, nem próbálkoznék meg vele… A nátrium-perkarbonátot használhatod színes ruhákhoz is, fehérítő hatása ellenére nem fakítja a színeket.  
    Az ára teljesen korrekt, kilóját 700-1300 forint között megkapod a webáruházakban, de nagy kiszerelésben még olcsóbban hozzájuthatsz. A tárolására azonban nagyon oda kell figyelni, mert nedvesség, pára hatására megkeményedik. 
  2. Marhaepe szappan: igen, tényleg a marhák epéjének enzimjéből állítják elő, úgyhogy a vegánok számára nem ez a tökéletes megoldás, de én imádom! Jóformán minden foltot kiszed, a beszáradtat, a sötétet, a csökönyöset, semmiben nem marad el a népszerű folteltávolító szappanok mögött, sőt… A mosható pelenkákhoz kifejezetten ajánlott, mert nem rontja a természetes anyagok nedvszívó képességét. Nekem akkor vált a szívem csücskévé, amikor sikerült vele kicsutakolnom a kedvenc vajszínű felsőm, amit a férjem véletlenül összemosott a fekete ruhákkal… 😉
    A marhaepe szappan nagyon olcsó, a DM-ben 180-200 forint körül megvásárolható (Gallseife néven keresd), de én szívesebben ajánlom a Klar’s szappanját, az  700 forint körül van, viszont erősebb, mint a DM-es. És nagyon-nagyon sokáig tart. 
  3. Napfény: talán nem is létezik lesajnáltabb és környezetarátabb módszer a foltok eltűntetésére, mint a napsütés, pedig sokszor valóban működik. Ráadásul fertőtlenít is, nem ipari minőségben, de elegendő mértékben a hétköznapi ruháinkhoz. Ha nyáron teregetés közben veszed észre, hogy pecsétes maradt valamelyik ruhadarab, ne dobd vissza azonnal a mosógépbe, egyszerűen terítsd a napfény felé, a sugárzás jó eséllyel eltünteti a foltok maradékát és gyönyörűen kifehéríti a beszürkült anyagot is. A napfényt ráadásul nem adóztatják, úgyhogy ingyen van 🙂

Ha tetszett a posztom és szívesen olvasnál még hasonló témákban, kedveld a Facebook oldalam >>ITT<< vagy a blog jobb oldalán található Facebook-dobozon keresztül 🙂

0 0 votes
Article Rating

Ez is érdekelhet

Subscribe
Visszajelzés
guest
0 hozzászólás
Inline Feedbacks
View all comments