Filléres könyvkincsek, és ahol megtalálod őket

A könyvek mindig nagy szerepet játszottak az életemben, de ha utána számolok, talán egész életemben nem volt még negyvennél több saját kötet a polcaimon. Ennek két oka van, egyrészt a helyhiány – a kalandfilmekben felbukkanó tölgyburkolatú könyvtárszobáról így harminc felé közeledve már lemondtam, mert egyre kevesebb esélyét látom annak, hogy végül becuccolok valami tágas kúriába -, másrészt az, hogy nem bírnám pénztárcával, ha minden könyvet megvennék, amit elolvasok. Még szerencse, hogy a városi könyvtárakban annyi olvasnivaló akad, amennyihez három élet sem lenne elegendő 🙂

Az utóbbi években viszont sokszor eszembe jutott, milyen klassz lenne összerakni magamnak egy szépirodalmi alapkönyvtárat, természetesen csupa olyan író műveivel, akiknek a regényei nálam a “többszörolvasós” kategóriába esnek. Jane Austen, Dosztojevszkij, Thomas Hardy, Bronte-nővérek, Jókai, Mikszáth és társaik – kinek mi, ugyebár, én szeretem a klasszikus regényirodalmat, úgyhogy elsősorban ilyen jellegű könyvekre pályázok.

Mivel nem szándékozom újonnan beszerezni őket, néhány hónapja tudatosabban figyelem, hol látok lehetőséget használt könyvek megvásárlására. A posztban összegyűjtöttem azokat a helyeket, ahol szerintem ritkaságokat is ki lehet fogni 2-300 forintért.

  1. Bolhapiacok: a legtöbb nagyvárosban található állandó vagy ideiglenes bolhapiac, ahol dobozokból árulják a könyveket. Én a debreceni “Zsibire” járok rendszeresen, ahol száz forintért szokták utánam dobálni a kifogástalan állapotú köteteket, innen tulajdonképpen az egész Világirodalom Remekei-sorozatot be lehetne szerezni idővel. Volt, amikor felajánlották, hogy vigyem el ingyen a kiválasztott regényeket, mert úgyse kell a kutyának sem rajtam kívül… :/
  2. Könyvtárak: sok helyen rotálják a könyveket, tehát a régóta ki nem kölcsönzött vagy kissé rozzant állapotban lévő példányokat kiteszik a kölcsönzőpult mellé, ezek ingyen elvihetőek, esetleg néhány száz forintos áron megvásárolhatóak. Tény, hogy az ide kerülő kötetek távol állnak az irodalom krémjétől, de érdemes rájuk szánni két percet, hátha mégis találunk köztük valamit, ami tetszene nekünk.
  3. Online cserefelületek: elsősorban három felületet ajánlanék szívesen, a Rukkolát, a Molyt és az Antikvárium.hu-t, ezeken a platformokon ugyanis nem csak megvásárolni lehet a használt könyveket, hanem cserélgetni, utaztatni őket, pontokkal vagy másik könyvvel fizetni is. A választék ráadásul hatalmas, nem csak régi regényeket kínálnak tucatjával, hanem kortárs-, ismeretterjesztő-, életmód köteteket is, sőt, tulajdonképpen mindent.
  4. Könyvmegállók: Magyarországon több városában – például Budapesten, Szegeden, Debrecenben, Nyíregyházán – megtalálhatóak már ezek az ún. “becsületkönyvtárak”, ahonnan bárki szabadon elvihet egy könyvet, ha cserébe hoz egy másikat a polcra. Szerintem jó kis kezdeményezés, mert aki lelkiismeretfurdalás nélkül szeretne megszabadulni a sosem olvasott/nem szeretett könyveitől, az nyugodtan otthagyhatja őket a könyvszekrényben, és elhozhat helyette valami érdekesebbet.
  5. Internetes hirdetések: érdemes lehet szétnézni a Facebook-os adásvételi csoportokban, vagy olyan hirdetőfelületeken, mint a Jófogás, bár tény, hogy ha csak egyetlen bizonyos könyvet keresünk, akkor postázással nem feltétlenül éri meg idegeneknek előre kifizetni a pénzt. Erre megoldás, ha kizárólag helyben keresünk és személyes átvételnél fizetünk.

Tudom, hogy manapság a könyveknek a többség szemében nincs “értéke”, és az emberek javarésze szívesebben nyomkodja elalvás előtt a telefonját, mintsem egy regényt lapozgasson, de a kultúrsznobságomon túl látom az otthoni könyvespolcok praktikus oldalát is: talán lesz, aki unalmas pillanataiban leemel egy kötetet, és rájön, hogy olvasni jó. Én személy szerint szeretném, ha a gyerekeim könyvek között nőnének fel 🙂

Ha tetszett a posztom és szívesen olvasnál még hasonló témákban, kedveld a Facebook oldalam >>ITT<< vagy a blog jobb oldalán található Facebook-dobozon keresztül 🙂

0 0 votes
Article Rating

Ez is érdekelhet

Subscribe
Visszajelzés
guest
0 hozzászólás
Inline Feedbacks
View all comments