Ezért szeretek használt dolgokat vásárolni az otthonomba

A használt holmiknak állítólag története van, én mondjuk még sosem gondolkodtam el rajta, mi okból kerülhetett bolhapiacra a kedvenc kerámia töklámpásom, de örülök, hogy valaki nem a kukába dobta, hanem lehetővé tette, hogy végül fillérekért hozzám kerüljön. Hibátlan és esztétikus, a kávéscsészéimhez, vintage takaróhuzatomhoz vagy a megsárgult lapoktól hangulatos könyveimhez hasonlóan.

Szeretem őket egytől-egyig, és cseppet sem tartom cikinek, hogy már a második (vagy sokadik) gazdájuk vagyok. 

Nem mindig vásároltam használt dolgokat, néha fintorogtam is rájuk.  A kincskeresésre az anyósom mellett szoktam rá, aki ösztönösen képes megtalálni a bolhapiacok és online eladóterek legszebb darabjait, hogy vérprofi módjára alkosson belőle valami még szebbet. Az otthona és kertje leginkább egy lakberendezési magazinhoz hasonlít, ráadásul az egész feleannyiba került, mint az ember első látásra hinné – kinek ne bizseregne ezek után a tenyere, ha véletlenül meglát egy felújítandó komódot?

                                                  Klasszikus szépirodalmi regények 100 forintért

Bevallom, a kreatív lehetőségeken túl olyan hétköznapi indokok is a használt holmik vásárlása felé terelnek, mint a spórolás. A férjemmel úgy költöztünk össze, hogy mindössze egy-egy bőröndöt hoztunk magunkkal, márpedig fiatal párként két bőröndből megteremteni és berendezni egy szép saját otthont, az rengeteg idő és még több pénz. Használt dolgokkal viszont háromszor olyan gyorsan megy, elvégre nem mindegy, hogy az adott összegből egy vagy három szükséges dologhoz jutunk hozzá.

Ha mindent újonnan vásárolunk, feleennyi holmit sem tudtunk volna beszerezni a háztartásunkba vagy ráment volna a nyaraláspénzünk. Az élmények azonban fontosabbak számomra, minthogy az Ikeában szerezzem be az étkészletem. A használt dolgok vásárlása idővel egyszerűen rádöbbentett arra, mennyire jelentéktelen szerepet játszanak az életünkben a tárgyak, és hogy az életminőségünkön valójában semmit nem változtat a holmijaink származása.

Rajtunk kívül amúgy sem tudja senki, mit honnan veszünk.

                                       A kedvenc kávés(teás) csészéim, darabja mindössze 30 forintért

A pénzügyi pratikusságon túl az elmúlt években egyre fontosabbá vált számomra, hogy lecsökkentsem az ökológiai lábnyomom és lehetőleg minél kevesebb hulladékot termeljek, erre pedig tökéletes megoldást jelentenek a használt holmik. Mit spórolok meg velük a pénzen kívül? Vizet, áramot, fosszilis energiát, levegő-, föld-, ivóvízszennyezést és azt a lelkiismeretfurdalást, amivel húsz év múlva kellene majd szembenéznem, amikor a gyerekem megkérdezi, miért éltem fel a jövőjét ahelyett, hogy eszembe jutott volna, valószínűleg neki is szüksége lesz ezekre a fogyatkozó erőforrásokra.

A Jófogás nemrégiben csinált egy érdekes statisztikai kimutatást, amely szerint 2017-ben 200 ezer tonna szén-dioxid kibocsátást sikerült megelőzni a használt holmik adásvételével, tehát mintha 45 napra leállt volna a komplett budapesti autóforgalom. Nem tudom, mennyire korrekt a számítás, mindenesetre jól példázza, milyen hatalmas károsanyag-kibocsátást spórolna meg magának az emberiség, ha holnaptól tudatosan a használt holmik vásárlása felé fordulna. A leghulladékmentesebb vásárlási alternatíva, ami csak létezhet a világon.

Végezetül, hogy jusson egy kis tanulság a poszt végére: minimalistaként úgy gondolom, a felhalmozás legjobb ellenszere, ha szeretjük a bennünket körülvevő tárgyakat. A használt dolgok piaca számomra egy kincskeresős térképhez hasonlít, és a tárgyaimat is azóta tanultam meg igazán szeretni, mióta nem az aktuálisan trendi kínálatból választok, hanem némi kutakodás után a legváratlanabb pillanatokban rábukkanok azokra a bizonyos történetmesélő, egyedien szép holmikra. Mintha rám várnának valahol az X jelzés alatt. 🙂

Nektek sikerült már kincsekre bukkannotok a használt tárgyak piacán? 

Ha tetszett a posztom és szívesen olvasnál még hasonló témákban, kedveld a Facebook oldalam >>ITT<< vagy a blog jobb oldalán található Facebook-dobozon keresztül 🙂

 

3.7 3 votes
Article Rating

Ez is érdekelhet

Subscribe
Visszajelzés
guest
0 hozzászólás
Inline Feedbacks
View all comments