Ezekre figyelek, amikor használt holmikat vásárolok

A használt cuccok évek óta szerves részét képezik az életemnek, nem véletlen, hogy a blog indulása óta újra és újra visszatérek az újrahasznosítás témájához, legyen szó lakásdekorációról, second hand üzletekről vagy klímakatasztrófáról. Imádom azt az érzést, amikor megmenthetek valamit a kidobástól. A másodkézből származó holmikkal kapcsolatos pozitív tapasztalataim ellenére viszont  tudom, hogy nem könnyű jókor és jó pénzért beszerezni azt, amire éppen szükségünk van. Változó a kínálat, sok az átverés, nehézkes a szállítás, ráadásul időnként még nekem is nehezemre esik kompromisszumot kötni a környezettudatosság jegyében.

A mai posztomban mindenesetre  pont hoztam néhány tippet, hogyan érdemes használt dolgokat vásárolnotok, és mire figyeljetek, nehogy pórul járjatok!

Várni a tökéletesre

A használt holmik beszerzése tulajdonképpen egy türelem-játék számomra, mert nem feltétlenül bukkanok rá nyomban a vágyva vágyott dologra, a minimalista életmód azonban rászoktatott az évek alatt, hogy ne akarjak mindent rögtön megszerezni. Van egy – az aktuális divattrendektől megtisztított – elképzelésem arról, milyen tárgyakkal szeretném körbevenni magam, és ha a bolhapiacon vagy az interneten szembejön az a bizonyos valami, amit el tudnék képzelni az otthonomban, netán tudom, hogy feltétlenül szükségem lesz rá a jövőben, akkor megveszem. Ha nem jön szembe, megalkuvás helyett várok.

Így lehetséges, hogy egy komplett étkészletet még nem sikerült beszereznem, hiába jának hozzánk évek óta vendégek, de azt a komódot már beszereztük, amiből a fürdőszobai mosdónk lesz, pedig egyelőre a fűtést sem tették le a házunkban. A használt holmik piacán meg kell tanulni spontán vásárolni, bármiről van szó.

Alkudni ér!

Időnként háborgok egy sort azon, hogy az emberek többsége aranyáron akarja másokra sózni a leharcolt cuccait. A hirdetőknek létezik egy nagyon széles rétege, amelyik azt hiszi, bárki hajlandó lesz elvinni a felkínált portékáját, ha ötszáz forinttal olcsóbban adja, mint a boltban kapható, de tapasztalataim szerint csak egy-két hétig tart a lelkesedésük, míg rá nem jönnek, hogy a kutya sem jelentkezik.

Én lelkiismeretfurdalás nélkül alkudok, nem mintha a két szép szememért szeretnék hozzájutni bármihez, csak véges a pénztárcám és van egy összeghatár, amit nem tudok átlépni. A legrosszabb esetben az történhet, hogy valaki fölém kínál, de 90%-ban engedni szokott az eladó és örül, hogy egyáltalán elviszem a cókmókját. Végső soron minden annyit ér, amennyiért megveszik.

Menthető vagy végleg kuka?

A használt holmik piacán könnyű olyan dolgokba botlani, amelyek már félig vagy teljesen tönkrementek, úgyhogy alaposan meg szoktam nézni, mit veszek, elektonikai cuccokat például soha nem vásárolok meg a próba lehetősége nélkül. Ha én dobom ki őket más helyett, az önmagában még nem környezettudatosság.

Másrészt viszont nem zárkózom el az olyan tárgyaktól, amelyeknek alig észrevehető vagy javítható hibája van, pláne, ha még szívesen is foglalkozom a helyrehozásukkal. Egy bútorfestő workshopra készülve most tudatosan keresem a kissé kopott, tökéletlen állapotú bútorokat, hogy helyrepofozzam őket, és a turkálóban sem feltétlenül dobok el egy klassz ruhát, ha meg tudom foldozni rajta a szakadást.

Semmit, ami fölösleges

A spontán vásárlás és a kedvező árak néha-néha engem is megkísértenek, hogy olyan dolgokat szerezzek be a pillanat hevében, amelyekre egyébként semmi szükségem sincs, de az évek alatt megtanultam fegyelmezni magam, és ma már simán végig megyek a bolhapiacon úgy, hogy minden szép dologra rácsodálkozom, mégsem veszek semmit.

A minimalizmus nem csak türelemre tanított, hanem a felhalmozás fölöslegességére is, elvégre a másodkézből vásárlás csak akkor marad fenntartható, ha ismerjük benne a mértéketm. Ha mindent megvennék, ami pár fillérért jön szembe valamelyik online eladótéren, hamar túlzsúfolttá válna az otthonom, ezért igyekszem tudatosan megválogatni, mit engedeg be az életembe – még használtan is.

Ha tetszett a posztom és szívesen olvasnál még hasonló praktikákról vagy gondolatokról az életed megkönnyítéséhez, kedveld a Facebook oldalam >>ITT<< vagy kövess az Instagramon! 🙂

0 0 votes
Article Rating

Ez is érdekelhet

Subscribe
Visszajelzés
guest
2 hozzászólás
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Orsi
Orsi
2 éve

Ez nagyon érdekes dolog, hogy türelem kell és kitartás, hogy darabonként összerakod az otthonod. Amúgy csak egy kérdésem lenne még, hogy hol tároljátok most azokat a vásárolt dolgokat, amikor még nincsen kész a házatok?