Első tapasztalataim a házilag készült mosogatószerrel

Kezdjük ott, hogy a kotyvasztós kísérleteim elsőre borzasztóan szoktak elsülni, általában elkerül a kezdők szerencséje, most viszont sikerült erőlködés nélkül összehoznom egy korrekt kis mosogatószert. Ha téged is az tart vissza, hogy nem akarsz darabos taknyot lapátolni a kukába, akkor nyugodtan olvasd tovább a bejegyzést, nem fenyeget efféle veszély a szappanos-szódabikarbónás verzió kapcsán 🙂

Nos, a hulladékmentes törekvéseim ellenére egészen idáig bolti mosogatószert használtam, méghozzá Frosch márkájút, mert állítólag vegyszermentes és újrahasznosított műanyagból készül a flakonja. A legnagyobb kifogásom természetesen az volt, hogy nem tudom csomagolásmentesen beszerezni a mosogatószert, ami igaz is, csakhogy létezik egy másik zero waste verzió, az otthon készített folyékony gél. Filléres dolog, gyorsan megvan és csodaszép nyomós adagolóba lehet tölteni, hogy megkapjuk a vidéki otthon feelingjét.

Az interneten többféle recept van fent különböző végeredménnyel, de az alap általában mindenhol a szappan, mosódió vagy mosószóda, úgyhogy jobb híján maradtam ezen a hagyományos vonalon, kiegészítve ezzel-azzal a recepteket.

Mi van az én mosogatószeremben és hogyan készült?

50 gr szappan
50 gr szódabikarbóna
50 gr mosószóda
1 evőkanál ecet
1 fél citrom kifacsart leve
2 liter víz

A házi mosogatószer elkészítése nagyon egyszerű, tíz percnél többet nem kellett érdemi munkával töltenem.

  1. Kimértem a hozzávalókat, majd lereszeltem a szappant. Néhány recept mosószappant írt, máshol azt állították, teljesen mindegy, milyen szappanból készül a gél, úgyhogy én most azt használtam, ami itthon volt, egy vegyszermentes Alterrás olívaszappant.
  2. Másfél liter vizet feltettem alacsony lángon melegedni, és hozzáadtam a szappanreszeléket. Megvártam, míg szépen elolvad, azután beletettem az ecetet és a citromlevet. Citromlé helyett egyébként nyugodtan használható illóolaj is.
  3. A meleg (nem bugyogó!) keverékhez hozzáadtam a szódabikarbónát és a mosószódát is, ettől elég habos lett a mosogatószerem. Után töltöttem még fél liter vízzel.
  4. Alacsony lángon tovább melegítettem a keveréket még néhány percig, időnként megkevertem, majd félrehúztam, még mielőtt felforrt volna.

A végeredmény egy opálos színű, habzó tetejű, de elég folyékony mosogatószer lett. Itt már elkönyveltem magamban, hogy valószínűleg rosszak az arányok, vagy mégsem olyan mindegy a szappan összetétele, elméletileg ugyanis be kellett volna kissé sűrűsödnie a gélnek. Sebaj, gondoltam, azért átöntöttem valamennyit egy üvegbe a teszteléshez, a többit merő lustaságból az edényben hagytam másnapig – és lássatok csodát, amikor reggel beléptem a konyhába, azt láttam, hogy a mosogatószer besűrűsödött 🙂

Mennyire vált be nekem mosogatáshoz a házi szer?

A poharakat, tányérokat, evőeszközöket, edényeket nagyon szépen és foltmentesen elmosta már az első próbálkozásnál, a kerámialapos tűzhelyet is gond nélkül meg tudtam vele takarítani. A zsír nehezebb kérdés, ugyanis nem szeretem a pörköltféléket, és még a teszt kedvéért sem voltam hajlandó odatenni fél kiló disznókörmöt, hogy leellenőrizzem, ennyire durva szennyeződésekkel elbír-e a mosogatószerem. Helyette volt viszont olajteszt, mert tegnapelőtt rántott karfiolt készítettem, ez felemás eredménnyel zárult. A serpenyőt rendesen el tudtam mosni, de érezhetően több mosogatószer kellett hozzá, mint amikor boltival próbálkozom – persze, a végeredmény kulcspontjának inkább azt tekinteném, hogy sikerült elmosogatni a géllel.

Érdemes leszögezni, hogy ezek az otthon készült házi vegyszermentes mosó-vagy mosogatószerek sosem fognak úgy habzani használat közben, mint a bolti társaik, hiszen nem tartalmaznak külön hozzáadott habképző tenzideket, csak annyit, amennyi a felhígított szappanban található. Az sem mindegy, mivel mosogat az ember, én anno a greenwashing* áldozataként felhalmoztam egy nagy adag újrahasznosítottnak reklámozott mosogatószivacsot, amiből még mindig van, úgyhogy ezzel próbáltam ki a gélt, enyhén habosodott a felületén mosogatás közben. A luffaszivacs szerintem hasonló eredményt válthat ki, a mosogatókefével viszont nem igazán habzott nálam a szer, bár a mosogatókefének egyébként is inkább a súrolásban van szerepe.

A receptet összességében elfogadhatónak tartom, de úgy érzem, még kísérleteznem kell a tökéletesebb eredmény eléréséért, talán több mosószódát vagy szappant hozzáadnom a gélhez, hogy erősebb zsíroldó hatással bírjon.

Mennyi az annyi, avagy hány forintra jön ki a mosogatószer litere?

Tudom, hogy egy flakon sima mosogatószer nem olyan nagy tétel, hogy önmagában az anyagiak bárkit is rábírjanak az otthoni kotyvasztásra, a vegyszermentes szerek literéért viszont lazán elkérnek 1-1500 forintot, a kimérősen kaphatóakért pedig ennek akár a dupláját is. Az én mosogatószerem ára körülbelül így alakul:

50 gr Alterra szappan – kb. 150 ft
50 gr szódabikarbóna – kb. 20 ft
50 gr mosószóda – kb. 30 ft
1 kanál ecet, víz – ezt számolni is kár, annyira elenyésző, lehet, hogy még egy forintra sem jön ki
fél citrom leve – kb. 50 ft

A fentiek alapján két liter házi mosogatószer 250 forintba kerül, tehát litere mindössze 125 forintra jön ki, és lássuk be, ezt még a legolcsóbb bolti mosogatószer sem tudja überelni 🙂

*greenwashing: egyfajta marketingstratégia, amikor a cégek megpróbálják elhitetni velünk, hogy a cselekedeteik vagy a termékeik környezettudatosak, pedig valójában nem azok

Ha tetszett a posztom és szívesen olvasnál még hasonló témákban, kedveld a Facebook oldalam >>ITT<< vagy a blog jobb oldalán található Facebook-dobozon keresztül 🙂

 

4.6 7 votes
Article Rating

Ez is érdekelhet

Subscribe
Visszajelzés
guest
3 hozzászólás
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Kovács Ági
2 éve

Kedves Heni! Köszönöm szépen ezt a részletes leírást, pont ezt kerestem.:)

Réti Júlia
Réti Júlia
1 éve

Szia! Én is kipróbáltam, és egészen úgy működött egy darabig, ahogy leírtad. Elkészítettem este, reggelre besűrűsödött, gélállagúvá vált. Viszont néhány órával később szétvált a szappan a többitől, és nem is tisztít úgy. Mit ronthattam el?