Életmódkönyvek, amelyeket szívesen ajánlok

Azt hiszem, nem árulok el nagy meglepetést azzal, hogy könyvmoly vagyok, mert a blogon és a hozzá tartozó közösségi média felületein is többször ajánlottam már nektek érdekes olvasnivalókat. Most is ezt fogom tenni, olyan életmódkönyveket hoztam, melyek valamilyen úton-módon segítséget nyújthatnak a minimalista és környezettudatos szemlélet kialakításában.

Mondom ezt úgy, hogy világéletemben szépirodalmi regény olvasós típus voltam, az életmóddal kapcsolatos kötetek meg sokáig úgy éltek a képzeletemben, mintha azok kizárólag Eckhart Tolle-féle spirituális bullshiteket magukba foglaló  – most élsz, gondolkodj pozitívan, tedd meg – irományok lennének. Az elmúlt években viszont sikerült felfedeznem néhány szuper könyvet, amelyek elmélkedés helyett a gyakorlat oldaláról mutatják meg, hogy tudnánk kicsit másképpen élni – kicsit tudatosabban, egyszerűbben, zöldebben.

Az én kedvenceim ezek voltak:

Marie Kondo: Rend a lelke mindennek

Sokakhoz hasonlóan engem is Marie Kondo “rendrakós” könyve indított el az egyszerűbb életmód felé, nem mintha azelőtt titok lett volna előttem a cuccok csökkentésének haszna, de ezúttal sikerült valami egészen más perspektívában látnom az egészet. Mert többről van itt szó, mint a lomtalanításról vagy arról, hogyan férnek el a holmijaink kevés helyen, a könyv olvasása közben valójában azzal szembesülünk, vajon miért ragaszkodunk olyan görcsösen évekig/évtizedekig a tárgyainkhoz, márpedig itt van a kutya elásva.

Az olvasást kizárólag szabadság ideje alatt javaslom, mert valószínűleg 50 oldal után azt fogjátok érezni, hogy el kell kezdenetek selejtezni és újragondolni az otthonotok kialakítását.

Nagy Zita: Mit eszik a vega gyerek?

A blogot követve talán tisztában vagytok vele, hogy bár nem vagyok vegetáriánus, igyekszem odafigyelni a tudatosan kevés hús fogyasztására, és azt hiszem, azon kevesek közé tartozom kis hazánkban, akik az égvilágon semmi kivetnivalót nem látnak abban, ha valaki vegetáriánus módon eteti a gyerekét. A közvéleményt ismerve viszont rendkívül hasznosnak és rendhagyónak találom Nagy Zita életmódkönyvét, amiben nem csak klassz, itthon is elérhető alapanyagokból elkészíthető recepteket mutat be, hanem arról is ír, hogyan fogadják a gyerekek a vegetáriánus étkezést. 

Bea Johnson: Zero waste otthon

Hulladékmentes tippek egy csomóban, az alapelvektől kezdve a komposztáláson át a környezetbarát utazásig, azaz majdnem minden, ami érdekelheti az embert a témában.

Tudom, a zero waste háztartásokkal kapcsolatban rengeteg videó és blog elérhető az interneten, de 2016-ban, amikor engem elkezdett foglalkoztatni a téma, még kicsit kevesebb volt az anyag, úgyhogy hasznos tippet olvastam ebben a könyvben, olyanokat is, amelyekkel máshol még nem találkoztam. Egyébként attól függetlenül, hogy ma már nem feltétlenül van szükség egy zero waste könyvre a zöld tippekhez, szerintem tökéletes ajándék olyan rokonoknak és barátoknak, akik először költöznek saját otthonba, hátha kedvet kapnak a fenntarthatóbb életmódhoz.

Krivarics Ditta: Régiből újat – bútorfelújítás mindenkinek

Régóta nyomon követem Ditta munkásságát az Otthonkommandó blogon, főleg, mióta a környezettudatosabb lakberendezéssel is foglalkozik, szóval nagyon megörültem, amikor láttam, hogy van egy bútorfestéssel foglalkozó könyve, és még jobban örültem, amikor rájöttem, hogy ebben a vékony kis kötetben hány különböző régi bútor lefestésének a technikáját mutatja be – képekkel illusztrálva, természetesen.

A bútorfestéssel messziről nézve kicsit bonyolultnak tűnik, hiszen nem mindegy, milyen felületre festünk és mivel, kell-e alapozni a bútort, hányszor kell csiszolni és hogyan – nos, ebben a könyvben sikerült jó néhány válaszra kérdést kapnom. 

Kim John Payne – Egyszerűbb gyermekkor

Ez volt az a gyermeknevelési könyv, ami már öt évvel ezelőtt is úton-útfélen szembejött velem, pedig akkoriban eszembe sem jutott, hogy milyen fontos szerepe lehet egy kisgyerek életében az egyszerűbb szobának, kevesebb játéknak, ritkább élménynek és úgy ámblokk az “ingerszegényebb környezetnek”. A mai, fogyasztásorientált világban igazi kincs egy olyan könyv, ami nem arra buzdít, hogy még több dolgot vásároljunk a gyerekeknek, hanem épp ellenkezőleg, a minimalistább életvitellel kapcsolatban oszt meg tippeket.

Ha tetszett a posztom, és szívesen olvasnál még hasonló témákról, kedveld a Facebook oldalam >>ITT<< vagy kövess az Instagramon🙂

0 0 votes
Article Rating

Ez is érdekelhet

Subscribe
Visszajelzés
guest
1 Comment
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Mirtill
Mirtill
2 éve

Szia! Szuper, hogy szembe jött velem ez a posztó, mert épp ilyen könyveket kerestem! 🙂