Csomagolásmentes bevásárlás a valóságban

Fél évvel a magyarországi hazaköltözésünk után végérvényesen tudatosult bennem, milyen macerás időnként tényleg hulladékmentesen vásárolni, pedig nem is törekszem a tökéletességre. Vagyis kicsit. Külföldön éveken keresztül azzal nyugtattam magam, nem tehetek róla, hogy a 25 km-es körzetben egyetlen piac sincs és csak olyan áruházakban tudok bevásárolni, ahol jóformán még a brokkolit is darabonként csomagolják, bezzeg ha visszaköltözünk…!

Ott van piac, van csomagolásmentes bolt, vannak helyi termelők, úgyhogy nagyon zero waste leszek – aztán mégsem ment olyan könnyen a váltás, mint gondoltam. A valódi hulladékmentes bevásárlás pedig csak részletekben hasonlít az idilli inspirációs képekhez, ahol a buzgó környezetvédők biciklivel hozzák el a hófehér cekkerbe tett bagettet és salátát a faládás biopiacról.

A valóság azért kicsit puritánabb, nálam legalábbis sosem sikerül olyan idillire a bevásárlás, ahogy elő van írva.

Miben más a csomagolásmentes vásárlásom, mint ahogy sokan elképzelik?

Első körben kezdjük azzal, hogy szinte soha nem viszek üveget a bevásárláshoz, se befőtteset, se csatos változatot, mert nem tartom praktikus megoldásnak, hogy ilyen törékeny és nehéz dolgokat cipeljek a szatyromban. Tudjátok, elég véletlenül odacsapni egy oszlophoz vagy egy pad lábához… A valóságban csak a textilzsákjaimat és azokat a csúnya, műanyag ételhordós dobozokat használom, amelyek évek óta megvannak a konyhában. A célra tökéletesen megfelelnek nekem, akkor is, ha nem olyan mutatósak, mint a feliratozott csatosüvegek.

A cekker szintén nem jött be, pedig horgoltam egyet, és még a blogra is feltettem segítségként a mintát, hátha ti is kedvet kaptok az elkészítéséhez. De a gyakorlat végül azt mutatta, az üveghez hasonlóan csak a szépsége fogott meg, a praktikussága hagyott maga után némi kivetnivalót…

A terveinkkel ellentétben a debreceni csomagolásmentes boltnak sem lettünk rendszeres látogatói, mert nem esik útba nekünk a bevásárláshoz, inkább a piacon próbálunk meg kéthetente egyszer nagybevásárolni. Na, a szombati piacozásainknak köze sincs az általam sokáig dédelgetett “lassú vásárlás” ábrándjához. Hatalmas a tömeg, szűkösek a sorok, az emberek gyakran egymást tapossák a pultok előtt, hogy odaférjenek az áruhoz.

És ha már benne vagyok az idill rombolásában, elárulom, hogy aki nagybevásárolni akar a piacon, az igenis kénytelen lesz beszerezni egy “öreganyás” banyatankot. Vagy kettőt. Mi most el sem tudjuk képzelni banyatank nélkül a piacozást, mert az általunk egyszerre megvásárolt mennyiséget biztosan nem tudnánk kézben elhozni.

A teljesen hulladékmentes vásárlás ráadásul egyelőre mission impossible, már csak azért is, mert sok dolgot egyszerűen képtelenség saját textilben/dobozban beszerezni vagy otthon elkészíteni csomagolásmentesen vásárolt alapanyagokból. Ilyen nálunk például a szójaszósz, az olívaolaj vagy a néha megvásárolt mirelit zöldség – igen, nyilván létezhetne az a változat, hogy amit nem tudunk csomagolásmentesen megvenni, azt hagyjuk a francba, de ennyire szélsőségesek nem vagyunk. Tovább megyek, néha még egy-egy nejlonzacskó is becsúzik, ha nem készülünk alaposan a vásárlásra.

Más a közösségi média, és mások a hétköznapok

Bár szeretném azt sugallni, hogy csomagolásmentesen vásárolni csupa móka és kacagás, szerintem nem lenne korrekt a maga kis nehézségei vagy sajátosságai nélkül bemutatni a környezettudatosabb életmódot. Sőt, valahol a lelkem mélyén kicsit károsnak is tartom, hogy a közösségi médiában csupa beállított képpel népszerűsítik a hulladékmentességet, és ezzel tulajdonképpen arra buzdítják a tömegeket, hogy vásároljanak újonnan csatosüvegeket, fonott kosarakat meg miegymást, ahelyett, hogy azt használnák, ami otthon már rendelkezésre áll. Mert az megint csak valamiféle alternatívzöld valóság, nem a valódi környezettudatosság.

Ha tetszett a posztom és szívesen olvasnál még hasonló témákról, kedveld a Facebook oldalam >>ITT<< vagy kövess az Instagramon🙂

4.8 5 votes
Article Rating

Ez is érdekelhet

Subscribe
Visszajelzés
guest
0 hozzászólás
Inline Feedbacks
View all comments