Az első (fapados) Bullet Journalom

Tipikusan az az ember vagyok, aki minden évben eldönti, hogy a következő esztendőre beszerez magának egy határidőnaplót az ügyes-bajos dolgai feljegyzésére, aztán valamiért mégis megfeledkezik az egészről. És emiatt alkalmanként az elintézendő ügyekről is 🙂

A Bullet Journal ötletével először a Pareto lánya blogon találkoztam, idén az anti-határidőnapló mellett ez a saját kézzel készített jegyzettár jött velem szembe leggyakrabban az időgazdálkodás témájában. Mivel jövőre a szokásosnál is több változás, terv, időpontegyeztetés vár rám, úgy döntöttem, leszámolok a régi rossz szokásommal, hogy az elhavazott hónapokban cetlikra jegyezgessem fel a szükséges dolgokat, inkább beszerzem valamelyiket a kettő közül – az anti-határidőnaplót most nem tudom, maradtam tehát a Bullet Journal mellett.

Mi a Bullet Journal tulajdonképpen?

Egy kézműves jegyzetfüzet, a határidőnapló és a személyes napló közti átmenettel. A BuJo célja az események és időpontok dokumentálása mellett az, hogy mindig kéznél legyen a saját életedre szabott filofaxod, így a fontos ügyletek mellett a fontos gondolatokat is nyomban feljegyezheted. A napló elkészítése során nagy szerepet kap az alkotás öröme, és bár nem muszáj minden oldalt kicsicsázni, érdemes rászánni némi időt a dekorálásra, hiszen a szépség inspirál. Az interneten szuper BuJo-ötleteket lehet találni, például ilyeneket:

Mit tartalmaz egy átlagos BuJo? Kötelező elemek nincsenek, de a legtöbben a napok beosztása mellé készítenek éves tervezőt és indexet, jövőtervet, illetve néhány izgalmas listát, például a megtakarításaikról, menütervükről, az elolvasni kívánt könyvekről, megvalósítandó céljaikról. Az eredeti, Ryder Carroll által készített BuJo-nak egyébként megvan a maga készítési metódusa, amelyről A Bullet Journal módszer című könyvében ír (ebben közel sem kap akkora szerepet benne a művészi önkifejezés, mint a fenti képeken látható naplók esetén), de nem muszáj követni az eredeti formát.

Mire törekedtem a saját BuJo-m elkészítésekor?

Legyen hulladékmentes, viszonylag egyszerű és könnyen elkészíthető, mert tudom, hogy nincs se kézügyességem, se türelmem órákon keresztül rajzolni és színezni az emblémákat. A hulladékmentességet könnyű volt megoldani: van itthon néhány régi füzetem és noteszem, ezekből választottam egyet, szóval új terméket miattam ezúttal nem kellett legyártani. A dekorálást kizárólag ceruzával végeztem.

Az egyszerűséget is könnyen elérhettem volna, ha szimplán néhány vonalból és dátumokból áll a Bullet Journalom, de ennél azért többet vártam magamtól. Jobb híján a Pinterestről koppintottam le néhány sémát. Az elkészítés így mindössze 2-3 órát vett igénybe ötletkereséssel együtt, ezen túl már csak havonta egyszer kell leülnöm, hogy gyorsan megrajzoljam a következő havi naptárbeosztást.

Felesleges macerának tűnik? Pedig a Bullet Journalnak többek között az is lényege, hogy időnként rákényszerítsen bennünket a kikapcsolódásra.

Mit tartalmaz a saját Bullet Journalom?

  • kezdőoldalt
  • jelmeghatározót, ami arra szolgál, hogy örökös jegyzetelés helyett mindössze kis szimbólumokkal jelezzek bizonyos, visszatérő tevékenységeket (pl. mely napokon kell magamon erőt venni egy félórás tornához 🙂 )
  • célkitűzéseket 2019-re
  • éves kalendáriumot
  • januári fedlapot és hónapbeosztást (a többit havonta csinálom meg)
  • a beosztáson belül a havi blogtémák ötletét, emlékeztetőt (pl. arról, hogy mikor cseréltem a konktaktlencsém), egy idézetet, illetve külön boxot az aktuális havi terveknek és pár pontot, ahova feljegyezhetem a velem történt pozitív dolgokat. 

Miért jobb a Bullet Journal, mint a bolti határidőnapló?

A válasz pofonegyszerű: mert nincsenek benne felesleges oldalak és információk, viszont magába foglal minden olyan témakört, ami szükséges a hétköznapi életünkhöz – még többet is, ha akarjuk. A kész határidőnaplókat haszontalan lapokkal tömik tele (például három oldal telefonszámoknak, ki jegyez fel egyáltalán ilyesmit a telefonok korában?), és ha szépek, akkor biztosan jó pár ezer forintba kerülnek. A Bullet Journalt viszont a jegyzetfüzetünkként is használhatjuk: az enyém egyszerre határidőnapló, blogtervező és a privát lelki coachom.

Ha tetszett a posztom és szívesen olvasnál még hasonló témákban, kedveld a Facebook oldalam >>ITT<< vagy a blog jobb oldalán található Facebook-dobozon keresztül 🙂

0 0 votes
Article Rating

Ez is érdekelhet

Subscribe
Visszajelzés
guest
3 hozzászólás
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Ani
Ani
3 éve

Kedves Heni!
Milyen jó ötlet! Tényleg nincs hulladék sem ráadásul és a kreativitásod is fejlődhet!
Ani

Ani
Ani
3 éve

Milyen jó ötlet! Személyreszabott és hulladékmentes egyben!