A zero waste életmód alapvelvei Bea Johnsontól

Mielőtt belefogtam volna az otthonom hulladékmentesítésébe, az a kép élt a fejemben, hogy a környezetvédelemhez elsősorban az újrahasznosításon keresztül vezet az út. Ha szétválogatom a papírt, a műanyagot és az üveget, akkor megtettem minden tőlem telhetőt, a többi nem rajtam múlik, hanem a másik hét milliárd emberen, a nagyvállalatokon meg a kormányon, ami igazán rákényszeríthetné a lakosságot a környezetvédelemre, ha már maguktól nem vonnak párhuzamot a klímaváltozás és a fogyasztói társadalom szokásai között…

A zero waste életmód megismerése azonban ráébresztett, hogy az újrahasznosítás valójában csak a “legkisebb rossz”, az utolsó lehetséges megoldás a hulladékmentesítési folyamatban. Ha nincs lehetőségünk tovább használni a már előállított, le nem bomló termékeket, akkor nyilván az újrahasznosításukra kell törekedni ahelyett, hogy elégetnénk őket vagy hagynánk, hogy szétrohadjanak a termőföldekben és tengerekben, de a legésszerűbb mégis az, ha nem is hozunk létre hulladékot.

A legkörnyezetkímélőbb szemét az, ami nem is létezik 🙂

Bea Johnson, a hulladékmentes mozgalom megalapítója a Zero Waste otthon című könyvében foglalta össze, milyen alapelveken nyugszik az életmód, ebből szemezgetek most. Ha még csak most kezdesz ismerkedni a hulladékmentességgel, tökéletes kiindulópont lehet számodra az öt alapelv, amelyek segítségével elkerülheted a felesleges szeméttermelést.

 1. lépés: Utasítsd vissza azt, amire nincs szükséged
  A hulladékmentesség valójában az otthonunkon kívül kezdődik azzal, hogy már alapból haza sem visszük a kacatokat vagy szemétnek minősülő holmikat, hiszen ezesetben nincs mitől megszabadulni később. Tudatos vásárlás, ez a kulcsszó! Jelen esetben a vásárláson kívül az indirekt fogyasztásról is beszélnünk kell, tehát arról a jelenségről, amikor szinte észrevehetetlenül kerül be a hulladék az életünkbe – például a levélszemét formájában vagy a szórólapos lánytól elvett marketinganyaggal. A környezetvédelmi szempontból nem fenntartható alternatívákat egyszerűen vissza kell utasítani, hogy a gyártókat is változtatásra ösztönözzük.

  Tipp:az egyszerhasználatos műanyagokat (zacskókat, szívószálakat, stb.) váltsd ki többszörhasználatos eszközökkel, a számlákat kérd online a levélszemét elkerülése érdekében, az ingyen osztogatott tárgyakat (szórólapok, szállodai ajándékok) pedig ne hozd el.
 2. lépés: Csökkentsd, amire nincs szükséged, és amit nem tudsz visszautasítani
  A jelenlegi, őrült fogyasztáson alapuló társadalom hosszútávon fenntarthatatlan az erőforrások fogyása miatt. A hulladékot úgy is csökkentheted, ha bevezeted az életedbe a minimalizmust, azt a felismerést, hogy nincs szükséged folyamatosan új dolgokra – ezáltal csökken a vásárlásaid száma is. Kevesebb cucc, kevesebb szemét. A zero waste életmód egyfajta minőségi változást is jelent, a tárgyak helyett az élményeket helyezed az előtérbe, amivel hozzájárulsz a globális termelés csökkenéséhez.

  Tipp: végezz egy nagy lomtalanítást az otthonodban, hogy felismerd, mi mindent vettél meg eddig feleslegesen (és mi az, amit a jövőben már nem kellene), a selejtezésre szánt holmiknak pedig próbálj meg új gazdát találni, hogy mások se újonnan szerezzék be a holmijaikat. Csökkentsd a médiahasználatot, hogy elkerüld a vásárlásra ösztönzést, és keresd a kevesebb fogyasztással járó lehetőségeket (autó helyett például járj biciklivel).
 3. lépés: Használd fel újra, amit nem tudsz visszautasítani vagy csökkenteni
  Sokan ódzkodnak a használt holmik vásárlásától, pedig a hulladékmentesség és az erőforrások megőrzésének legegyszerűbb módja, ha minden eszköz használatát kimaxoljuk, tehát minél tovább használjuk őket ahelyett, hogy már az élettartama felénél kidobnánk. Az újonnan vásárolt dolgoktól sem érdemes azonnal megszabadulni, ha látszólag nincs rájuk szükségünk, először próbáljunk meg valamiféle új funkciót adni nekik és tovább használni őket. Ha egyszerhasználatos eszközök helyett többszörhasználatosat választunk, idővel lecsökkennek az elhasználódó tárgyak az otthonunkban.

  Tipp: próbáld meg a lehető legtöbb holmit (pl. ruhákat, könyveket, bútorokat) használtan beszerezni magadnak, ha mégis kénytelen vagy új tárgyakat vásárolni, törekedj olyan termékekre, amelyek könnyen javíthatóak vagy újrahasználhatóak. A tönkrement, elromlott eszközöket próbáld megjavíttatni, mielőtt lecserélnéd őket. Keresd mindenből a többszörhasználatós verziót ( pl. horgolt- vagy varrott sminklemosó korong vattapamacs helyett).
 4. lépés: Hasznosítsd újra (amit nem tudsz visszautasítani, csökkenteni vagy újra felhasználni)
  Az újrahasznosítás problémája alapvetően abból ered, hogy egy nagyon energiaigényes folyamatról beszélünk ráadásul nagyon sok holmi nem újrahasznosítható. Ha már mindent egyéb hulladékcsökkentési módszert kipróbáltál, akkor természetesen mégis ez lesz a megoldás megmaradt, le nem bomló szemét eltüntetésére – és az, hogy ha feltétlenül szükséged van valamire, mindig keresd az újrahasznosítható verziót. A cégekre csak a személyes vásárlásainkkal tudunk nyomást gyakorolni.

  Tipp: nézz utána, tulajdonképpen mi számít újrahasznosítható anyagnak a háztartásodban, és ezeket mindig gyűjtsd külön, hogy a megfelelő helyeken tudják kezelni. Keresd meg, hol lehet leadni a környékeden azokat a dolgokat, amelyeket a kukásautó nem szállít el (pl. elemek, használt olaj, ruházat). Ne sajnáld az időt az újrahasznosítható holmik szétválogatására.
 5. lépés: Komposztáld a maradékot
  A háztartások legjellemzőbb hulladéktípusát az ételmaradékok jelentik, de szerencsére nagyon könnyű zero waste módon kezelni őket – komposztálással nem csak hamar eltűnik a természetes alapanyagú szemét, de még a környezetnek is jót teszünk azzal, hogy a tápanyagok visszabomlanak a földbe. Érdemes a hétköznapi használati tárgyakból is komposztálható verziót választani a műanyag helyett.

  Tipp: ha van kerted, építs saját kezűleg egy kis komposztálót az udvar végébe, ha lakásban élsz, akkor szerezz be egy gilisztakomposztálót. Válassz bambuszfogkefét, fafésűt- és fültisztítót.

A hulladékmentesség első pillantásra bonyolultnak tűnhet, mert elutasítás helyett a különféle tárgyak elfogadására és újravásárlására vagyunk kondícionálva, de nagyon hamar bele lehet rázódni ebbe az életformába. Ha az alapelveken túl kíváncsi lennél arra is, milyen konkrét lépéseket tehetsz meg a zero waste jegyében, ajánlom neked a posztom, amiben 25 kezdőlépést foglaltam össze. Ha mindet betartod, tulajdonképpen a háztartási hulladékod 75%-ától meg is szabadultál. 

Ha tetszett a posztom és szívesen olvasnál még hasonló témákban, kedveld a Facebook oldalam >>ITT<< vagy a blog jobb oldalán található Facebook-dobozon keresztül 🙂

 

0 0 votes
Article Rating

Ez is érdekelhet

Subscribe
Visszajelzés
guest
0 hozzászólás
Inline Feedbacks
View all comments