A szilárd sampon és a hulladékmentes hajmosás

A nagy zero waste listámon még mindig vannak kipipálandó tételek, két hónappal ezelőttig ilyen volt a műanyag flakonos sampon helyettesítése is valami környezetbarátabb alternatívával. Kérdezhetnétek, miért halogattam egyre-másra a váltást, miközben a tusfürdőt már rég lecseréltem minimális csomagolású szappanra, és hazudnék, ha azt mondanám, hogy nem tudom a választ…

Nos, féltettem a hajam, és igen, kicsit a pénztárcámat is, mert a magyar szilárd sampont vásárolni első pillantásra nem túl olcsó mulatság. De két hónap után kellemesen csalódtam a félelmeimben.🙂

Milyen alternatívák vannak egyáltalán a hulladékmentesebb hajmosásra?

  1. No-poo: egyre többen vannak, akik úgy vélik, a hajnak egyáltalán nincs szüksége mosásra, a bolti kemikáliák elhagyása után néhány héttel ugyanis beindul az “öntisztulás”, és meg sem látszik majd a hajunkon, hogy nem mostuk meg. Környezettudatos bloggerek körében találkoztam már pozitív véleménnyel és szép hajjal a samponmentesség kapcsán, de én nem vagyok ennyire bevállalós.
  2. Low-poo: a bolti szerek megjelenése előtt évezredeken át azzal mostak hajat az emberek, amit a természetben találtak, úgyhogy ez is járható út lehet azoknak, akiknek van ideje/kedve némi pepecselésre. Tojássárgája, szódabikarbóna, rozsliszt, csalántea – mind-mind egyfajta alternatív megoldás a samponmentesség és a bolti sampon között.

  3. Samponszappan: véletlenül sem összekeverendő a szilárd samponnal. A samponszappan a sima szappanhoz hasonlóan lúgos kémhatású, ezért használat után ajánlatos almaecettel leöblíteni a hajunkat, nehogy ragacsos érzésű maradjon. Az én kedvem pont ez vette el a samponszappanoktól, nem akartam minden hajmosás után ecetes öblítéssel bajlódni, főleg nem a hétköznapok során.
  4. Szilárd sampon: a hagyományos tenzideken alapuló folyékony sampon szilárd változata, nem szükséges utána az öblítés, úgyhogy nagyon egyszerű dolgunk van vele.

Az én választásom: a Fleur de Lin szilárd samponja

A piacon egyelőre viszonylag kevés a magyar gyártmányú szilárd sampon, márpedig a műanyagmentességen túl az is fontos volt számomra, hogy a választásommal hazai kisvállalkozást támogassak. Jó a gazdaságnak, mert határokon belül marad a haszon, jó a vállalkozónak, mert robotmunka helyett az álmainak élhet, jó a környezetnek, mert minél közelebbi egy termék, annál kisebb az ökológiai lábnyoma.

Némi informálódás után végül a Fleur de Linre esett a választásom, és nem csak azért, mert könnyen beszerezhető bármelyik hulladékmentes webshopból, hanem azért is, mert megfelelt az általam támaszott kritériumoknak. Nincs benne SLS, tartósítószer vagy állati eredetű összetevő, a kötelező papírcsomagolásban viszont jelen van az újrahasznosítás szelleme.

Milyen tapasztalataim vannak két hónap után?

Sajnálom, hogy mindenféle kifogásra hivatkozva nem cseréltem le hamarabb a műanyag flakonos samponom.🙂

Tulajdonképpen semmiféle különbséget nem érzek a folyékony samponhoz képest, a szilárd változat ugyanolyan jól habosodik (elég egyszer-kétszer végighúzni a hajamon hozzá), tökéletesen tisztít és nem marad utána ragacsos vagy száraz érzés a fejemen. Illata nincs, cserébe mintha kicsit kevésbé hullana a hajam, bár lehet, hogy ezt már csak beképzelem. 

Az igazság kedvéért elmesélem, hogy először kicsit elkerekedett a szemem a szappan méretének láttán, az árához képest ugyanis borzasztó picinek láttam és elképzelni sem tudtam, meddig fog kitartani. A blogbejegyzés elején említett pozitív csalódás itt jött képbe, ugyanis végül ketten használtuk a férjemmel két teljes hónapon keresztül. Ha nem áztatjuk el néhanapján, talán kibír további fél hónapot. 

Plusz pont, hogy egy kerámiatálkában tartott szappankocka ezerszer szebb látvány, mint a kád szélén gyülekező harsány színű flakonok, úgyhogy a hulladékmentességen túl nekem már ezért megérte szilárd samponra váltani. 🙂

Ha tetszett a posztom, és szívesen olvasnál még hasonló témákról, kedveld a Facebook oldalam >>ITT<< vagy kövess az Instagramon🙂

5 1 vote
Article Rating

Ez is érdekelhet

Subscribe
Visszajelzés
guest
0 hozzászólás
Inline Feedbacks
View all comments