A pénzgazdálkodás nyolc aranyszabálya

Tudom, hogy a pénz bizonyos kor felett kényelmetlen téma, mert ha túl kevés van, azért szólnak meg, ha túl sok, azért. A társadalmi olló nyílik, egyre nagyobbak a különbségek a szegények és gazdagok között, irtó nehéz a nulláról eljutni a középosztályig, hát még a mínuszról a “csak kicsit csóróig”, sokan fusztráltak amiatt, hogy nem azt kapják vissza az élettől, amit befektettek, tudom, tudom, tudom. 

A tudatos pénzügyekről viszont beszélni KELL, hogy ha senki nem segít, legalább magunkon tudjunk segíteni. Én nagyon pozitívan élem meg, hogy minimalistaként korrekt összegeket tudok megtakarítani, de nyilván nem csak az segít a takarékoskodásban, hogy keveset vásárolok, hanem az is, hogy igyekszem okosan kezelni a pénzügyeimet. 

A pénzgazdálkodás kicsit olyan számomra, mint egy kirakós játék, minden forintnak meg kell találnom a helyet és addig-addig illesztgetni a darabokat, amíg össze nem áll belőlük a tökéletes kép. Szóval, szeretek beosztani.

Nehéz dolog-e hatásosan spórolni?

Éltem nagyon kevés pénzből, és éltem nagyon sokból is, úgyhogy mindkét végletet tapasztalva azt mondom, dehogy 🙂

Csak kell hozzá némi rutin és tanulás, na meg rengeteg önfegyelem. Az emberek javarésze sajnos nem tud spórolni, amit elsősorban az alacsony keresetére és túl magas kiadásaira fog – ez bizonyos esetekben elfogadható indok -, de a legtöbben szimplán afelett a színvonal felett élnek, amit megengedhetnek maguknak. Vagy hülyeségeket csinálnak. A pénzgazdálkodás olyan dolog, amit nem tanítanak az iskolában, így aki otthon nem lát példát a pénz helyes kezelésére, tulajdonképpen csak a saját, netán más kárán okulhat. Ha okulni akar egyáltalán.

Megosztok tíz olyan szabályt, amit szerintem nagyon fontos betartani ahhoz, hogy hosszútávon eredményesen tudjunk spórolni, és amelyek nagy segítséget jelentettek számunkra is, hogy összegyűjthessük a házunk árát. Ezek nem kézzelfogható praktikák vagy csettintésre alkalmazható trükkök, hanem általános elvek a pénzgazdálkodással kapcsolatban, tehát nem a pénz előteremtését segítik, csupán a megtartását.

 1. Készíts rövid- és hosszútávú pénzügyi tervet a céljaiddal kapcsolatban
  Valószínűleg vannak elképzeléseid arról, hogyan szeretnéd élni az életed, de azzal is tisztában vagy, mennyi pénzre lesz szükséged a terveid megvalósításához? Végy elő egy tiszta papírlapot, és vázold fel magadnak a következő 1, 5, 10 és 20 évre eltervezett céljaid. Számold ki, körülbelül mennyi pénzt kellene félretenned havonta a terveid megvalósításához, és hogyan állsz/álltok jelenleg anyagilag. Lehet, hogy elsőre nagyobb összeg jön ki, mint amit éppen félre tudsz rakni, de ez nem azt jelenti, hogy le kell mondani a terveidről, csak azt, hogy át kell csoportosítanod az erőforrásaid, akár tovább tanulással egy magasabb fizetésért, akár azzal, hogy más, kevésbé fontos dolgokról mondasz le a magasabb megtakarításért cserébe. A lényeg, hogy legyen célkitűzésed, mennyit szeretnél megspórolni havonta.
 2. Minden fizetéskor azonnal tégy félre valamennyi pénzt
  Ha ezer forintot, akkor ezer forintot. A spórolást nem lehet állandóan halogatni és majd a következő hónapban elkezdeni, mert akkor sosem lesz elegendő megtakarításod a bankban, hogy nagyobb célokban gondolkodhass. Az ezer forintot természetesen szimbolikusan értettem, valójában arra törekedj, hogy a céljaid eléréséhez korábban meghatározott összeget tedd félre, de szűkös időkben a kis pénz is több a semminél. A hatékony spórolás titka, hogy mindig fizetéskor raksz félre egy bizonyos összeget és a maradékból élsz, nem fordítva, mert ha hó végén akarod félretenni a maradékot, akkor valójában soha nem spórolsz annyit, amennyit tudnál. Időközben ugyanis elköltöd valami másra. 
 3. Ne vegyél meg semmit azért, mert másoknak is van
  Mint tudjuk, a szomszéd fűje mindig zöldebb. A legnagyobb hiba, amit az emberek elkövetnek életük során, az a többiekkel való örökös anyagi versengés. Jön a farokméregetés, vajon kinek van fiatalabb kocsija, szebb háza, ki járt exkluzívabb tájakon, ki hányszor jelentkezik be étterembe a közösségi oldalakon és így tovább… A minimalizmus kapcsán már írtam róla, hogy a fogyasztói társadalom egyik csapdája az értékek tárgyakban mérése, de te dönthetsz úgy is, hogy nem sétálsz bele a kelepcébe. Ha kinézel valami drága dolgot, vásárlás előtt mindig kérdezd meg magadtól, vajon tényleg boldoggá tenne-e téged vagy csupán nem akarsz lemaradni mások mögött? Nem kötelező ám húsz évre eladósodnod egy kertes ház miatt, ha igazából nincs is kedved karbantartani, egy városi lakásban ugyanolyan értékes életet élhetsz, sőt még értékesebbet is, ha a valódi vágyaiddal foglalkozol a társadalmi elvárások helyett.
 4. Soha ne adj kölcsön, úgyse kapod vissza
  Biztos vagyok benne, hogy akik kifizették már a tanulópénzt, hevesen bólógatnak, mások felszisszennek a tanácsom hallatán és azt kérdik, akkor most hagyják éhen halni az éppen munkáját vesztett testvérüket három gyerekkel? Nem erről van szó, de legyünk őszinték, a családi és baráti kapcsolatok elmérgesedéséhez vezető legegyszerűbb út a kölcsönben rejlik. A témában végzett felmérések alapján az emberek jelentős része nem adja vissza a kölcsön kért pénzt, úgyhogy valószínűleg te sem fogod visszakapni. Ez az igazság, hiába áltatod magad azzal, hogy ő nem olyan... Persze, ettől függetlenül dönthetsz amellett, hogy kisegítesz valakit, de hobbira, plazmatévére, cigarettára, autóra és egyéb nem létszükségleti cikkekre SOHA ne kölcsönözz pénzt másoknak, akkor sem, lelkileg zsarolnak és megsértődnek. Az ő felelősségük megteremteni a vágyott életszínvonalat, nem a tiéd.
 5. Készülj rá, hogy bármikor történhetnek veled rossz dolgok
  A világért sem szeretnélek arra biztatni, hogy vedd fel a gondok sötét szemüvegét, és mától fogva azon keresztül szemléld a világot, de azért tudd, hogy a dolgok rosszabbul is alakulhatnak, mint várod. A gazdaságban mindig lesznek recessziók, bizonyos időközönként hanyatlani fog a kereskedelem és a foglalkoztatottság, a válságokat sem lehet elkerülni. Lehetsz tartós beteg, elválhatsz vagy megszűnhet a munkád. Demográfiai válság alakulhat ki. Klímakatasztrófa. A lényeg, amit ki szeretnék hozni a felsorolásból: ne vállald magad túl anyagilag abban a hitben élve, hogy tizenöt év múlva úgyis jobb világ lesz, és többet fogsz keresni a munkatapasztalatodnak köszönhetően. Ha igen, akkor fogadd ajándékként a plusz pénzt a maga idejében, de ma ne vegyél fel brutális mértékű hitelt, hiszen valójában csak azzal a pénzzel gazdálkodhatsz, ami éppen a kezedben van. És jobb félni, mint megijedni.
 6. Szerezd be használtan, amit csak tudsz
  Az emberek általánosságban véve ellenszenvvel viseltetnek a használt dolgok iránt, mert úgy érzik, igénytelen vagy szegényes szokás mások megunt holmijait megvásárolni, hiszen hozzáért, ránézett és úristen, mit mondanának mások, ha tudnák???
  🙂 Ha frusztrációt okoz számodra felvállalni a használt dolgaidat, akkor titokban is tarthatod, magától úgyse jön rá senki, vajon újonnan vetted-e őket.Nyilván nem hordott alsóneműről beszélek, hanem olyan hétköznapi használati eszközökről, amelyeket jó állapotban tudsz megvásárolni, pl. egyéb ruházat, komód, virágcserép, étkészlet, könyv és a háztartásod ezernyi más darabja. Hosszú távon elképesztő összegeket tudsz spórolni azzal, ha félreteszed a társadalom által beléd diktált gátlásosságot a használt dolgokkal szemben, ráadásul jelentősen hozzájárulsz a környezetvédelemhez azáltal, hogy nem újonnan kell megtermelni a számodra szükséges holmikat
 7. Keresd aktívan a spórolási lehetőségeket
  A tudás nem száll a fejedbe utánajárás nélkül, de szerencsére ma már számtalan blog és könyv foglalkozik a spórolás témájával, tehát nincs más dolgod, mint beírni a Google keresőjébe a kulcsszavakat és átböngészni mások tanácsait. Minden területen. Az internet a végtelen javaslatok tárháza, legyen szó a házad szigeteléséről, a kisbabád kelengyéjéről, a konyhapénzed okos beosztásáról. Ezernyi olyan praktikát találhatsz (én is igyekszem minél többet megosztani ezen a blogon), amelyeket bevetve fel sem tűnik majd, hogy tényleg spórolsz. Nyugodtan kérdezd meg a “kuporgatós” ismerőseidet is, tőlük olyan trükköket szerezhetsz, amelyek működését már élőben kitapasztalták.
 8. Nézd meg, mire van valójában pénzed
  A spórolás alapja az, hogy minden hónapban kihozd a maximumot a rendelkezésedre álló összegből, nem többől. Ha valami nem fér bele az adott összegbe, akkor bocsi, de nincs rá pénzed. Sőt, továbbmegyek: ha nem teszel félre egy forintot sem, akkor valószínűleg olyan dolgokra költesz, amiket valójában nem engedhetsz meg magadnak. Tartsd a fontossági sorrendet, a saját érdekedben. A cigi, a munkahelyi kávézgatás vagy az autófenntartás nem létszükséglet, tehát nem mehet a rendszeres megtakarításod rovására. Ha szeretnél magasabb életszínvonalon élni, mint amit ténylegesen megengedhetsz magadnak, akkor tégy érte!

Ha tetszett a posztom, és szívesen olvasnál még hasonló témákról, kedveld a Facebook oldalam >>ITT<< vagy kövess az Instagramon🙂

3.1 7 votes
Article Rating

Ez is érdekelhet

Subscribe
Visszajelzés
guest
0 hozzászólás
Inline Feedbacks
View all comments