A fenntartható divatról, avagy hogyan vásároljunk tudatosan ruhát?

A textilipar a világ egyik legszennyezőbb iparága, ezen nincs mit szépíteni, sajnos minden darab újonnan vásárolt fast fashion ruhával személyesen közreműködünk abban, hogy tönkretegyük a bolygót, ahol a következő generációknak élnie kellene. Én sem vagyok kivétel, a gardróbomban még mindig ott csücsülnek emlékeztetőül azok a göncök, amelyeket korábban valamelyik plázás ruhaboltból – H&M, Zara és társai – vagy kínaiból szereztem be, de javamra szóljon, régóta próbálok tudatosan odafigyelni a ruhavásárlási szokásaimra. Mert öltözni ugyan kell valamibe, csakhogy húsz év múlva valószínűleg nagyon hiányozni fog az a több milliónyi köbméter ivóvíz, amit a fast fashion márkákkal együtt ma elpazarolunk.

Jelenleg még aligha létezik olyan ember, aki kizárólag az organikus minimalizmus jegyében ruházkodna, de csupán idő kérdése, hogy rákényszerüljünk a változtatásra. Nekem úgy tűnik, ha mától fogva a világon senki nem vásárolna egyetlen ruhadarabot sem, akkor is legalább tíz évig tudnánk még öltözködni a momentán létező mennyiségből. Maximum ritkábban változna a divat, és nem fél évig hordanánk egy-egy felsőt.

Kevesebb ruha, jobb körülmények, természetesebb eredet

A fenntartható divatmozgalom célja, hogy leszámoljon a jelenlegi, túlfogyasztáson és kizsákmányoláson alapuló textiliparral, a jövőben pedig a “kevesebbb több” elvére alapozva újrateremtse az etikus ruhatár fogalmát. Kétoldalú problémáról van szó: mi az elmúlt évtizedek alatt hozzászoktunk, hogy a ruha viszonylag olcsón és könnyen beszerezhető árucikk, ezért feleslegesen sokat vásárolunk belőle, a fast fashion márkák pedig kihasználva a befolyásolhatóságunkat, évente három-négy alkalommal dobnak új, gyorsan kopó kollekciót a piacra. Fogyasztói társadalom-emberiség: 1-0.

Én sem mindig foglalkoztam azzal, honnan jön és hova lesz a ruhatáram tartalma, de a textilipari túltermelés mára akkora mértékeket öltött, hogy felelőtlen hülyének érezném magam, ha az orrom elé tolt tények láttán csak megvonnám a vállam. Egyetlen fast fashion farmer közel 10 ezer liternyi vizet igényel, az előállítását feltehetően gyerekek végzik rabszolgatartáshoz hasonló körülmények között, a gyapottermesztéstől a szekrényemben landolásig pedig rengeteg vegyi anyag kerül a vízbe, földbe, levegőbe, mindez azért, hogy a holmijaim végül az egyre növekvő szeméthalmon végezzék mikroműanyagként.

A használt ruha közel 70%-a szemétlerakókban végzi

A problémának egyre láthatóbb jelei vannak. Sok fast fashion üzlet elégeti a fillérekért gyártott, eladatlan ruháit leárazás helyett (Svédországban van egy erőmű, amely többek között az H&M-től kapott textilekből termel energiát). Kína, India és a többi textiliparra szakosodott ország nem korlátozza megfelelően a mérgező vegyi anyagok használatát, így a tőlük kapott ruhákon keresztül a mi vizeinkbe is bekerülnek a kemikáliák. 2013-ban több mint 1100 dolgozó halt meg egy bangladesi ruhagyárban, miután rájuk omlott az épület – a többi üzlet evakuálta a munkásokat, a gyár inkább a munkahelyük elvesztésével fenyegette meg a dolgozóit, ha nem mennek be a repedező falú épületbe. Egyre több harmadik világbeli ország tiltja meg a nyugatiak elhordott ruháinak importját, az eddigi lerakóhelyek tehát szép lassan megszűnnek.

Hogyan lehetsz te is a fenntartható divatmozgalom részese?

 1. Keresd meg a saját stílusod
  A tudatos vásárlás alapja minden téren az, hogy tisztában légy vele, mit szeretnél tulajdonképpen megvenni.

  Le merem fogadni, hogy hozzám hasonlóan azért nem hordasz bizonyos, évek óta a szekrényedben dohosodó ruhákat, mert csak a vásárlás után jöttél rá, hogy mégsem passzolnak hozzád. Ott és akkor megtetszett, később azonban be kellett látnod, hogy bármilyen helyes kis gönc, egyszerűen nem áll jól neked, nem szereted.
  A stíluskeresés kacifántos út, de némi önkritikával és sok-sok inspirálódással azért rá lehet bukkanni a megfelelő irányra, én legalábbis úgy érzem, mióta tavaly a ruhatáram újragondolása mellett döntöttem, sokat fejlődtem ezen a téren. Ha megteheted, érdemes ellátogatni egy színtanácsadásra vagy időpontot kérni valamelyik helyi stylisthoz, a tanácsaik révén sokat tanulhatsz arról, mi áll jól neked.
 2. Alakíts ki magadnak kapszula gardróbot
  A kapszula gardrób egy kb. 30-35 darabból álló ruhatár, amelyben a legtöbb holmi harmonizál egymással színben és stílusban, ezáltal számos különböző variációt hozhatsz létre mindössze néhány ruhád felhasználásával. A stílusodhoz megfelelő kapszula kialakítása után nem lesz szükséged százféle darabra ahhoz, hogy változatosan és csinosan öltözködj, tehát megritkíthatod a ruhavásárlásaid számát. Én a 10X10 gardróbkihívás kipróbálása után jöttem rá, hogy a lomtalanítás után megmaradt cuccaim nem igazán passzolnak egymáshoz, úgyhogy ezen a téren még akad némi átgondolnivalóm.
 3. Hordj használt holmikat
  A legkörnyezettudatosabb vásárlási módszer az, ha second hand ruhákat szerzel be, hiszen ezek már kész vannak, és (az esetleges szállítástól eltekintve) semmiféle erőforrást nem kell felhasználni hozzájuk, nem kerül miattuk újabb adag vegyi anyag a természetbe. Nagyon sokat nyerhetsz azzal, ha legalább egy próba erejéig félreteszed a használt ruhákkal szembeni ellenérzéseid, az én holmijaim 90%-a például kilós turiból származik, alig pár száz forintért. Nézz be te is valamelyik jónak tartott turkálóba, böngéssz neten az eladó ruhák között, vegyél részt egy Lakásbutikon vagy cserélgess a közeli ismerőseiddel… 

  Nagyon sok ruha 100% műanyagból készül organikus alapanyagok helyett
 4. Keresd az organikus minősítésű, magyar ruhákat
  A fenntartható divatban nagy szerepet kapnak a kizárólag (vagy nagyobbrészt) természetes anyagból készült textilek és a helyi, kézműves tervezők által etikus körülmények között készült darabok. Ha mindenéppen új ruhára van szükséged, keresd a GOTS vagy OEKO-TEX által minősített biopamut, organikus, fairtrade ruhákat, a szimpla fast fashion ruhák “organic cottons” feliratának pedig ne dőlj be. Magyarországon egyre kis cég és vállalkozó foglalkozik organikus ruhák előállításával, jóformán mindent be tudsz szerezni hazai forrásokból – igen, sajnos az átlagember számára többnyire megengedhetetlenül drágán. De azt vallom, ha megtehetjük, inkább legyen kevesebb, ám minőségi ruhánk a szekrényben.
 5. Add tovább a jó állapotú, nem hordott ruháid
  A tudatos vásárlási rendszer csak úgy tartható fenn, ha elegendő választékot nyújt ahhoz, hogy mindenki megtalálhassa a számára megfelelő darabot, úgyhogy ki ne dobd a megunt, de hordható ruháidat! Lehet, hogy valaki pont a te cuccaidra vadászik. Ha szívesen jutnál némi pénzhez, tedd fel őket néhány száz forintért az online eladóterekre, Market Place-re vagy Facebook-os csoportokba. Ez a módszer kicsit macerás lehet, de még mindig szervezhetsz garázsvásárt, kiviheted a holmijaidat bolhapiacra, átadhatod őket egy bizományi üzletnek. Végső soron, ha nem szeretnél ennyire aktívan foglalkozni a ruháiddal, akkor egyszerűen dobozold be őket és vidd el valamelyik helyi karitatív szervezetnek. A lényeg, hogy ne kukában landoljanak a használt ruháid.

A magyar Fashion Revolution mozgalom

A 2013-as bangladesi gyárösszeomlás felhívta a világ figyelmét a ruhaiparban működő embertelen körülményekre, ekkoriban indult el Nagy-Britannából egy ún. divatforradalom, amelynek középpontjában a ruhakészítő munkások helyzetének javítása és a divatipar átláthatóságának növelése áll. A mozgalom hazánkat is elérte, 2017 óta már nálunk létezik egy Fashion Revolution Hungary nevű kezdeményezés, ennek keretében számos magyar tervező mutatta meg, kik és hogyan készítik a ruhákat. A csoportot azért is érdemes követni, mert sok, kevésbé ismert magyar tervező munkájával van szerencsénk megismerkedni általuk – és a fenntartható divat célja többek között a helyi textilkultúra kialakítása.

Természetesen, nem kell semmiféle mozgalomban részt venned ahhoz, hogy részese légy az ökodivat terjedésének, az is elegendő hozzá, ha odafigyelsz a tudatos ruhavásárlásra és felvállalod mások előtt, hogy számodra az öltözködés terén fontos a környezettudatosság, hiszen így fognak egyre többen megismerkedni a fenntartható divat témájával.

Nos, két villámkérdés a végére: neked hány ruhád van a szekrényben és mennyit hordasz belőle? 🙂

Ha tetszett a posztom és szívesen olvasnál még hasonló témákban, kedveld a Facebook oldalam >>ITT<< vagy a blog jobb oldalán található Facebook-dobozon keresztül 🙂

0 0 votes
Article Rating

Ez is érdekelhet

Subscribe
Visszajelzés
guest
2 hozzászólás
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Kitti
Kitti
3 éve

Szerintem nagyon jó, hogy van még ilyen ember, aki ennyit foglalkozik a természetvédelemmel, és az efajta témákkal, amik megtalálhatóak a blogon.
Pár hete találtam rá erre a blogra, és nekem tetszik. Igényes, folyamatosan vannak új bejegyzések, és nem felesleges dolgokról szól, a bejegyzések nem unalmasak.

Örülök, hogy blogolsz. 🙂