A debreceni nagypiac és az első zero waste bevásárlásom

Imádom a hajnali piacozást, minden koránkelős nyűgjével együtt, éppen ezért nagy szívfájdalom volt számomra, hogy külföldön élve jóformán csak a multikban játszhattam el a csomagolásmentes vásárlás gondolatával, a legközelebbi piac ugyanis oda-vissza közel 70 kilométerre volt a lakásunktól. Sebaj, itthon gyorsan belecsaptunk a lecsóba, és már a hazaköltözésünket követő héten nekiálltunk felfedezni a debreceni hulladékmentes lehetőségeket, ma korán reggel például kinéztünk a Fórum melletti nagypiacra, hogy megejtsük az első hazai zero waste bevásárlásunkat. Nem sikerült tökéletesen, de idővel majd belejövünk.

Debrecenben több piac található, mi azért választottuk a belvárosit, mert viszonylag közel esik hozzánk és úgy láttuk, hogy jóformán minden beszerezhető egy helyben a saját zsákjainkban és edényeinkben. A könnyítés kedvéért vittünk magunkkal egy banyatankot, ez kötelező elem, én senkinek nem ajánlom, hogy kosarakkal és szatyrokkal finomkodjon egy nagyobb bevásárláskor, mert leszakad a karja, mire végez. A banyatank amúgy is menő, mióta létezik a hulladékmentesség 🙂

Az első bevásárlásunk összességében pozitív csalódás volt, a szónak abban az értelmében is, hogy végre sikerült bezsebelnem néhány pozitív visszajelzést a saját szütyőimet illetően. Az egyik pultnál kaptunk ajándékba két paradicsomot, amiért visszautasítottuk a nejlonzacskót, egy másik helyen pedig kevesebbet akartak elkérni a saját szatyrok miatt, nem mintha komoly súlya lett volna a függönyből varrt zsákjainknak. Esküszöm, irigykedve olvastam más bloggerek visszajelzős sztorijait, most én is megkaptam végre, hálleluja.

Állítólag húst a legnehezebb csomagolásmentesen vásárolni, mert a szigorú higiéniai előírások és a büntetésektől való félelem miatt nem szívesen adják ki saját dobozban az árut. A vásárlásra készülve megkérdeztem a Debreceni Hulladékmentes Háztartások csoport tagjait, kinek milyen tapasztalatai vannak, többen ajánlották a Kedvencet, mások szerint bárhol kiadják a húst – ezt sajnos nem sikerült letesztelni, mert otthon hagytuk a dobozokat 🙂 A férjem szerint nekem kellett volna eltennem, szerintem neki, végül senki nem tette el a banyatankba a tárolókat, szóval most így jártunk. Mea culpa, hazahoztunk három műanyag zacskót.

A tejtermékek szintén nehezített pálya volt, nem a feledékenységünk miatt, hanem azért, mert nem találtunk mindent csomagolásmentesen. Szerencsére van egy klassz kimérős bolt a piac Csapó utca bejárata felől, ahol a sajtoktól kezdve a házi vajon keresztül a tejen keresztül szinte mindent elérhető saját edénykében, de azért akadnak műanyagba csomagolt termékek is, például a mozzarella. Tojás, méz, fűszerek, hüvelyesek szintén kaphatóak kimérősen, de itt valahol véget is ér a hulladékmentesség, bár a mi étkezési szokásaink olyanok, hogy minimális feldolgozott/félkész terméket vásárolunk, tehát az étkezésünkhöz szükséges alapanyagok 90%-át lefedi a csomagolásmentesen megvásárolható kínálat.

A csomagolásmentességen kívül akadt még egy pozitív tapasztalatom, a kedvezőnek nevezhető ár. A mi külföldi tartományunkban érezhetően magasabbak voltak az élelmiszer-költségek, és multikban alkudozni vagy olcsóbbat találni sem lehetett, a piacon viszont mindig rá lehet bukkanni egy-egy kincsesbányára. Ma például 100 forint/kg áron vásároltunk házi termesztésű cukkinit és burgonyát, ráadásul sikerült beszereznünk két patiszont is potom 300 forintért. Pedig a patiszon hiánytermék 🙂

Végezetül azért el kell mondanom, hogy a piacozásunk előtt azt terveztem, fel fogom jegyezni, hány embernél láttam saját szütyőt, és nagyon-nagyon megdöbbentő volt, hogy nulla, azaz nulla rublika került a képzeletbeli papírszeletemre. Persze, a piac összes vásárlóját nem tudtam nyomon követni, de őszintén megmondom, azt gondoltam, sikerül majd elcsípnem néhány hulladékmentest lelkitársat. És nem. Nem, nem, nem. Senkinél nem láttam saját edénykét vagy vászonszatyrot, mindenki nejlonzacskóba kérte a zöldségeket.

Ilyenkor érzem azt, hogy egy zero waste üvegkalitkában élek. Pedig igenis vannak debreceni hulladékmentesek.

Ha tetszett a posztom és szívesen olvasnál még hasonló témákban, kedveld a Facebook oldalam >>ITT<< vagy a blog jobb oldalán található Facebook-dobozon keresztül 🙂

0 0 votes
Article Rating

Ez is érdekelhet

Subscribe
Visszajelzés
guest
1 Comment
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Anna
Anna
1 éve

Szia! Nem olyan rég bukkantam rá a blogodra, és el vagyok ájulva.
Jól fogalmazol, saját tapasztalatot írsz, és amellett se tudok el menni, hogy nagyon szép a kinézete az oldalnak.
Én egy -hogy is lehet megfogalmazni szépen – megyeszékhelyen élek, de örülök, ha az alapvető boltok normálisak. Kínos.
Viszont Debrecen környékére szeretnék költözni, illetve előtte még oda szeretnék menni egyetemre. És teljesen be vagyok zsongva, már csak a Cekker bolt miatt is, meg úgy az egésztől.
Szóval nagyon jó olvasni róla, hogy sikerült tovább folytatni ott is az zero waste életmódot, így talán én is feltalálom majd magam.
Köszönöm 🙂